Koronavírus adatok

2022. jan. 18.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Sára, Márió
-7 °C
5 °C

Csillag szerint a Nemzet egy közbeszerzést 'leplezett le'

2003.02.24. 13:31
Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter köszönetet mondott a Magyar Nemzetnek, hogy a Pénzügykutató Rt. megbízásával kapcsolatos cikk miatt reklámozhatja a közbeszerzést. A miniszter szerint a tárca nyilvános pályázatain 49-ből 5-öt nyert egykor munkahelye, de úgy véli, a kormányzatnak a jövőben sem szabad lemondani az rt.-nél lévő szellemi kapacitásról.
Nem várható el, hogy román, vagy szlovák kutatókat hívjon meg a gazdasági tárca, azért mert azok nem dolgoztak együtt a jelenlegi kormány tagjaival, jelentette ki Csillag István.

Közbeszerzett szellemi produktumok

A miniszter rendkívüli sajtótájékoztatón reagált a Magyar Nemzet cikkére, amelyben a lap párhuzamba állította Kiss Elemér ügyvédi irodájának állami megrendeléseit gazdasági tárca a Pénzügykutató Rt.-nek adott mintegy 29,5 millió forintos megbízásával. A napilap szerint a cég előnyös helyzetbe került azért, mert Csillag korábban a cég ügyvezetője és vezérigazgató-helyettese volt. A miniszter szerint viszont a lap csak azt tudta leleplezni, hogy a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium "közbeszerzés útján szerzi be a különböző szellemi produktumokat". Csillag elmondta, hogy a tárca főosztályai számára szükséges tanulmányok elkészítésére tavaly októberben tettek közzé felhívásokat, majd februárban eredményt is hirdettek nyilvánosságra hozva nem csak az első, de a második helyezettek nevét is.

Nem rá való tekintettel

A Pénzügykutató Rt. a 49 pályázatból a 5-öt nyert meg, de hasonló eredményt könyvelhetett el a Kopint-Datorg is, megbízást kapott többek között az MTA Közgazdasági Kutatóközpont, a GKI Gazdaságkutató Rt. és a KPMG Consulting. Csillag állítása szerint a tárcánál olyan elbírálási rendszert alakítottak ki, amely kizárja, hogy a miniszter beleszólhat az eredménybe. A Pénzügykutatónál olyan szakemberek dolgoznak, akik "nem rám való tekintettel szereztek a hírnevet, és nem azért kaptak megrendelést, mert én vagyok a miniszter"- szögezte le Csillag. A Pénzügykutató 1999-ben szintén 5, 2000-ben 6, 2001-ben 7, 2002-ben 6 megbízást kapott a gazdasági tárcától.  • Eladnék
  • Hírek