Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Csillag István pert vesztett Dávid Ibolyával szemben

2006.01.18. 16:18
Csillag István volt gazdasági miniszter szerdán jogerősen elvesztette azt a pert, melyet Dávid Ibolya ellen indított jó hírnevének megsértése miatt, miután az MDF elnöke korábban a sajtóban többször is arról nyilatkozott: köze van autópálya-építésekkel kapcsolatos visszaélésekhez.

A Pécsi Ítélőtábla Lábady Tamás vezette polgári tanácsa - megváltoztatva a Tolna Megyei Bíróság első fokú döntését - szerdai határozatában elutasította Csillag István keresetét. A volt gazdasági miniszter jó hírnevének megsértése okán arra kérte a bíróságot, hogy állapítsa meg a jogsértést, az alperest tiltsa el a további jogsértésektől, kapjon nyilvános elégtételt a sajtó útján és ítéljen meg számára nem vagyoni kártérítést.

A kereset szerint azután, hogy Medgyessy Péter akkori miniszterelnök 2004. nyarán bejelentette: kezdeményezi Csillag István felmentését, Dávid Ibolya olyan kijelentéseket tett, hogy az autópálya-építések miatti állítólagos korrupcióhoz személyében is kapcsolódik".

Az ítélőtábla megállapította, hogy az alperes valamennyi, a kérdésben tett nyilatkozata a véleménynyilvánítás körébe tartozik és a szabad véleménynyilvánításhoz való jog a véleményt annak érték- és igazságtartalmára tekintet nélkül védi.

Indoklásában a bíró hozzátette: a közélet szereplőinek pedig el kell viselniük a személyüket kedvezőtlen színben feltüntető és tevékenységüket negatív módon értékelő véleményt, kritikát is.