Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Franka: Nem a Fidesz javára léptem vissza

2001.04.02. 12:23
Az érvényes választást tűzték ki célul a páston maradt jelöltek a dabasi időközi országgyűlési képviselő-választás vasárnapi második fordulója előtt. A nyolc jelölt közül heten vállalják a megmérettetést, az első forduló harmadik helyezettje: a MIÉP színeiben induló Franka Tibor visszalépett. A döntésről megoszlanak a vélemények. A Fidesz jelöltje szerint ezzel megnehezíti a polgári erők helyzetét, a második helyen befutó szocialista jelölt azonban úgy fogalmazott: az első forduló győztese, Szűcs Lajos innentől kezdve a Fidesz-FKgP-MDF-MIÉP közös jelöltje. A héten Orbán Viktor, Horn Gyula, Áder János, Jánosi György érkezik nagy autókban a kis településekre.

A dabasi időközi országgyűlési képviselő-választás első fordulója érvénytelen volt, mert a választóknak csupán 28 százaléka adta le voksát a nyolc jelölt valamelyikére. A Pest megyei 14. választókerületének ötvenkétezer választópolgárának ezért második fordulót írtak ki, ahol már a 25 százalék plusz 1-es részvételi arány is elegendő lenne az érvényes választáshoz. A cél elérését veszélyezteti, hogy Ócsán nem lesz polgármester-választás, így az ott elért 46 százalékos kiugróan magas részvétel vasárnap vélhetően sokkal alacsonyabb lesz. Az első fordulót Szűcs Lajos, a Fidesz-FKgP-MDF közös jelöltje nyerte, Kovács István MSZP-s és Franka Tibor MIÉP-es jelölt előtt. A negyedik Pusztai Erzsébet, a Magyar Demokrata Néppárt elnöke lett.

Franka Tibor visszalépett

Az első fordulóban elindult nyolc jelölt közül egyedül Franka Tibor, a MIÉP jelöltje lépett vissza, a többiek újra indulnak. A jelöltek véleménye megoszlik Franka visszalépéséről, többek szerint nem befolyásolja a végső eredményt, a szocialisták szerint azonban titkos háttértárgyalások után született a döntés.

Kovács elvtárs ostobaságokat beszél. Annak ellenére, hogy az első fordulóban óriási sikert ért el a MIÉP, úgy gondolom, hogy célravezetőbb, ha nem osztjuk meg a az erőinket. Az elsődleges cél ugyanis, hogy a jobboldal kerüljön be a parlamentbe - magyarázta visszalépésének okait az Indexnek Franka. A "volt" jelölt szerint ez nem jelenti azt, hogy valakinek a javára lépett volna vissza. Franka úgy gondolja, hogy az első forduló során begyűjtött 13 százalék komoly figyelmeztetés azoknak, akik a MIÉP erejét bagatellizálni akarják. Féljenek tőlünk a 2002-es választásokon! - vonta le a következtetést Franka.

Várható lépés volt a visszalépés

A visszalépés óta Szűcs Lajos, a Fidesz-FKgP-MDF-MIÉP közös jelöltje - vázolta fel a szocialista verziót Kovács István, az MSZP jelöltje. Kovács várható lépésnek nevezte Franka visszalépését, amely azonban "a szocialista párt felkészülését egyáltalán nem zavarja". Így az erre a hétre ütemezett kampány rendületlenül halad: pénteken Dabasra érkezik Horn Gyula, a hét többi napján pedig az eddig kevés szavazatokat produkáló településekre várják az MSZP több vezető politikusát is. Így Jánosi György, Keller László és Kósáné Kovács Magda is bekapcsolódik a Hernádon, Pusztavacson, Inárcson meghirdetett fórumok programjába.

Franka visszalépését merőben máshogy ítéli meg az első forduló győztese, Szűcs Lajos. Szűcs cácolta a háttér-megállapodásról szóló híreket, és bevallása szerint: sajnálják Franka visszalépését.

A 25 százalék a cél

Nem örülünk a visszalépésnek, mert így nehezebb helyzetbe kerültünk. A 25 százalékot így nehezebb lesz elérni, pedig ez az igazi cél - reagált Szűcs. A jelölt elmondta, hogy személyes megkeresés és felhívások útján próbálják felhívni a figyelmet a szavazás fontosságára.

Ezzel párhuzamosan szerdán Ócsára látogat Orbán Viktor miniszterelnök, Áder János pedig várhatóan csütörtökön Pilisre utazik. Bízunk benne, hogy az első forduló eredményeit meg tudjuk tartani, és így a polgári koalíció újra nyerni fog - bizakodott Szűcs.

Nem adják fel

Menetelünk tovább, hogy a zöldekről minél többet halljanak a választópolgárok - mondta kérlelhetetlen magabiztossággal az első forduló utolsó helyezettje, Juhász Károly. A 197 szavazatot begyűjtő Juhász elmondta, hogy senki sem kereste meg visszalépési ajánlattal. A hatvanhét éves jelölt további kampányáról csak annyit árult el, hogy szeretne abba a 8 faluba is eljutni, amelyekbe az első forduló előtt nem volt lehetősége.

A kampány elindításának késésével, és az ismertség hiányával magyarázta az eddigi sikertelenségének okait Palotainé Bodó Ágnes, a Harmadik Oldal Magyarországért Egyesület jelöltje is. Palotainé az Indexnek úgy nyilatkozott, hogy elindul, bár számol azzal, hogy "a kisebb pártok jelöltjeit most még inkább bedarálják a nagyobb pártok".

A mi szavazóink azok, akik nem voksolnak egyetlen pártra sem. A megmérettetéssel az a célunk, hogy felkészüljünk a 2002-es választásokra - engedett betekintést a jövőbeni elképzelésekbe Palotainé.

A médiumok baljós hírei

Nagy Ferenc, az SZDSZ jelöltje múlt szerdán jelentette be indulási szándékát. Béres András Komjáti Jakab, a KDNP színeiben induló helyi vállalkozó kampányfőnöke megkeresésünkre úgy nyilatkozott, hogy "talpon vagyunk, és természetesen újra megpróbáljuk". Béres szerint az első forduló érvénytelensége elsősorban arra vezethető vissza, hogy a médiumok már a kezdet kezdetén sikertelenné nyilvánították a választást.

A második fordulót április 8-án tartják, a jelöltek szombat reggel 6 óráig léphetnek vissza.

Az első forduló paraméterei
A Pest megyei 14. számú egyéni választókerület március 25-én megtartott országgyűlési képviselő-választásának első fordulója:
Szavazásra jogosultak: 52 412
Megjelentek száma: 14 664
Részvételi arány: 27,98%

Végeredmény:
Szűcs Lajos (Fidesz-FKgP-MDF): 5581
Kovács István (MSZP): 4859
Franka Tibor (MIÉP): 1969
Pusztai Erzsébet (MDNP): 832
Nagy Ferenc (SZDSZ): 648
Palotainé Bodó Ágnes (HOME): 231
Komjáti Jakab (KDNP): 217
Juhász Károly (Zöld Demokraták): 199