Sára, Márió
-4 °C
5 °C

Demszky Szilivel tárgyal a Kossuth tér jövőjéről

2007.03.20. 12:40
A főváros az Országgyűlés Hivatalának használatába adja a Kossuth teret, jelentette be Demszky Gábor azon a kedd délelőtti rendkívüli tájékoztatóján, amit a téren tartott, Szili Katalin házelnökkel közösen, az ügyben tervezett megbeszélése előtt.

A főváros a Kossuth tér tulajdonjogát megtartva egyetért azzal, hogy a tér egy részén közpark, másik részén pedig mélygarázs létesüljön, mondta Demszky Gábor főpolgármester.

A szabad demokrata politikus kifejtette, a fővárosnak az a célja, hogy a Kossuth teret visszaadja a budapestieknek, akik demonstrációk helyett kikapcsolódásra, pihenésre használhatnák azt a jövőben.

A városvezető tájékoztatása szerint a főváros kertészeti társasága tavaszkezdésre rendbe hozta az őszi tüntetéseken jelentősen károsodott park növényzetét. Több ezer négyzetméteren, 20 centiméteres mélységben kicserélték a talajt, pótoltak ezer örökzöld cserjét is.

Összességében 20 millió forintot költöttek a parkosításra, amelynek keretében 1.200 örökzöldet és 6.500 árvácskát ültettek el. Több mint 15 ezer virágból nemzeti színű szalagot, trikolórt formáló virágkompozíciót készítenek a téren nyárra.

Kérdésekre Demszky Gábor közölte, hogy a Főpolgármesteri Kabinet jövő héten tárgyal a Kossuth tér ingyenes használati jogának átadásáról. "Ezt követően a közgyűlésnek ezt jóvá kell hagyni" – tette hozzá.

A főpolgármester elmondta azt is, hogy a tér rendezésére vonatkozó tervpályázatot a használati megállapodás aláírása után írják ki. Emlékeztetett rá, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök már korábban támogatta a Kossuth téri parkosítást, amire várhatóan egymilliárd forintot biztosít az állam. Demszky Gábor úgy vélte, hogy egy év alatt megvalósulhat a Kossuth téri közpark.

A főpolgármester szerint azért választották ezt a megoldást – az ingyenes használatba adást – a tér helyzetének rendezésére, mivel "a biztonsági és egyéb követelményekre a térhasználattal összefüggő kérdések szabályozására csak az Országgyűlésnek, a Hivatalnak van módja". Abba, hogy itt "milyen módon kíván mélygarázst megépíteni, megvalósítani, abba mi nem kívánunk beleszólni a jövőben" – tette hozzá.

A főpolgármester megjegyezte azt is, hogy a tér rendezésével összefüggő kérdésekről egyeztetnek majd az V. kerülettel is, amelynek szakhatósági jogosítványai vannak ez ügyben.

Kérdésre a főpolgármester szólt arról is, hogy nem lenne illendő dolog, ha a téren az újratelepített növényeket ismét letaposnák azok a tüntetők, akik újból az Országgyűlés előtt demonstrálnak.