Lóránt, Loránd
-6 °C
1 °C

Éjszakai kordonbontás a Kossuth téren

2007.03.19. 03:04
Hétfő hajnali háromra lebontották a parlamentet körülvevő kordont és egy biztonsági kerítést húztak fel a parlamenti lépcső előtt. A hírre huszonöt tüntető jelent meg a Parlament előtt, de este tizenegy után már alig páran maradtak.

"A kordont ma éjszaka lebontjuk, és mire Budapest lakossága a reggeli órákban elindul a lakásától dolgozni vagy bevásárolni, a kordon már nem lesz ott a Kossuth téren" - fogalmazott Bene László a közszolgálati televízióban vasárnap este.

Nem sátoroznak

A tüntetők azonban csak keddtől lehetnek a téren, mert csak ettől naptól kapott engedélyt a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 elnevezésű mozgalom a demonstrációra.

A rendőrséggel kötött megállapodás értelmében a demonstrálók keddtől április 30-ig naponta délután fél hat és este fél tíz között az Országház előtti parkolóban tüntethetnek, a hangosítást biztosító felszerelést pedig a Parlament lépcsőjén helyezhetik majd el. Az egyezség része volt, hogy a tüntetők nem állítanak fel sátrakat és a füves területet sem használják. Gonda László, a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 ügyvivője emellett ígéretet tett arra is, hogy a kormányellenes tüntetések mindvégig békések maradnak.


Klikk!

A Parlament előtti tüntetés részleteiről a mozgalom képviselői hétfőn az V. kerületi polgármesterrel, Rogán Antallal is egyeztetni akarnak, illetve kérik majd, hogy a mobil WC-t az önkormányzat biztosítsa számukra.

Gonda László elmondta, azokkal a szervezetekkel, akiket szívesen látnak tüntetésükön, együttműködési megállapodást kötnek, hogy a rendőrséggel vállalt feltételekhez ők is alkalmazkodjanak.

Ha a rendőrség hétfőn lebontja a kordont, a szervezet nem tart tüntetést az Országház előtt, és az ott esetleg spontán alakuló tüntetéshez sem csatlakozik, mivel "törvényes kereteken belül" akarnak tiltakozni a kormány ellen. "A Parlament számunkra egy szentély, nem akarjuk azt meggyalázni" - nyilatkozta a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 ügyvivője szombaton.

Mindezek ellenére Bene László a köztévének nyilatkozva azt mondta, elképzelhetőnek tartja, hogy a rendőrség visszaépíti a kordont. Bene reméli, hogy nem kényszeríti arra a rendőrséget semmi, hogy ismét ezt a megoldást kelljen választani.

Akik korán érkeztek

Vasárnap este mintegy 25, árpádsávos zászlókkal felszerelkezett tüntető jelent meg a Kossuth téren a kordonbontás hírére. A megjelent tüntetők a még álló kordon közelében gyűltek össze. Egy részük a korábbi hónapokban megismert Kossuth téri tüntető volt, és a Batthyány örökmécsestől ment át az Országház előtti térre.

Nagy részük azonban 23 óra előtt hazatért, mindössze néhányan maradtak a Parlament főbejárata előtt.

A helyszínen tartózkodott Gonda László, a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 ügyvivője, aki fél egy körül éppen a tér közelében található, a tüntetők főhadiszállásának számító Tulipán presszóban tanácskozott a mozgalom több tagjával. Gonda az MTI-nek este még úgy nyilatkozott, hogy nem szeretné, ha még az éjszaka spontán tüntetések kezdődnének a kordon lebontása után.


Eközben a Parlament körül, még a kordonokon belül egyenruhás rendőrök járőröztek tízméterenként párosával. Hajnali egy óra után pedig a rendőrség megkezdte a kordon elbontását. Először a belső kerítés Ballasi Bálint utca felőli részét kezdték el szétszerelni. A külső kordont hajnali negyed háromkor kezdték el szétszedni (a lakatok kinyításával nem bajlódtak, egyszerűen elvágták a kerítés darabjait összetartó láncokat), a belső kordon darabjaiból azonban már korábban újabb kordont emeltek a Parlament lépcsője előtt. Ez a rács választja majd el keddtől a tüntetőket az Országháztól. Ilyen védőkerítést egyébként eddig is minden tüntetés esetében használt a Parlamentnél a rendőrség.

Az első előállítás

Nem sokkal éjfél után a rendőrök a Kossuth téren előállítottak egy tüntetőt. Az őszi, Kossuth téri tüntetésekről jól ismert férfi a Parlament főbejárata előtt a villamossíneken egy nagyméretű nemzetiszínű zászlót lobogtatott. A rendőrök többször felszólították, hogy a zászlót tegye el, és ne csoportosuljon társaival az Országház előtt, mert tevékenysége demonstrációnak minősül.

A férfit ezután igazoltatták, majd ellenszegülés miatt előállították.

Később, hajnali kettő után a rendőrség előállított egy német férfit és egy nőt, akik a külső kordon egy zárját le akarták feszíteni, hogy szuvenírként magukkal vihessék. A férfit és a nőt az igazoltatás után egy mikrobuszhoz vezették, majd némi gondolkodás után elengedték.

A szuvenírgyűjtést ezután nem akadályozta a rendőrség, a helyszínen tartózkodó mintegy harminc újságíró és húsz tüntető lelkesen szedegette a kordondarabok közti láncokat.

Hajnali háromra teljesen megszűnt a parlamentet körülvevő kordon. A helyszínen tartozkodó tíz, egykori Kossuth téri tüntető az '56-os forradalmat jelképező lángnál ünnepelte élőlánccal és verseléssel, hogy újra szabad a Kossuth tér. Hétfőn reggel a rendőrök már csak a belső kordon mögött posztoltak, a parlament parkolójában pedig zöld esőkabátos kertészek tevékenykedtek. A belső kordonon belül, a parlamenti főlépcső előtt végig dobozos tujasort építettek ki, és tuják kerültek a parkoló villamossínek melletti részére is.

Október óta

A Kossuth téri kordon felállítását még október 20-án jelentette be a rendőrség. Akkor még arról volt szó, hogy a téren maradhatnak a tüntetők is, és a kettős védőzárat azért kell kialakítani, mert csak így lehessen garantálni az 1956-os forradalom 50. évfordulójának hivatalos ünnepségére érkező külföldi politikusok és a magyar közjogi méltóságok biztonságát.


Nézze meg képeinket!

A kordont október 22-én építették fel, és annak ellenére sem bontották le, hogy a tüntetőknek végül el kellett hagyniuk a teret. November elején még úgy tűnt, hogy a hónap végére elbontják, de november 21-én azt közölte a rendőrség, hogy a tér műveleti terület marad, így a fémkerítéseket sem viszik sehová.

A kerítés lebontását ez év elején már Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke és a Magyar Helsinki Bizottság is szorgalmazta, februárban Fodor Gábor, az SZDSZ elnökjelöltje is a védőzár ellen emelt szót.

A Fidesz parlamenti képviselői február 2-án le is bontották a kordont, azonban a rendőrség néhány óra múlva visszaépítette. A politikusok ellen szabálysértési feljelentést tettek, de a feljelentést a bíróság kétszer is visszadobta. A rendőrség február 19-én jelentette be, hogy március 31-ig lebontják a kordont, de március 16-án ezt a dátumot csaknem két héttel előrehozták.