Konrád
8 °C
26 °C

Névtelen levelet kaptak az MDF-esek Dávidról

2004.03.29. 19:42
Aláírás, címzés és dátum nélküli levelet kaptak az MDF parlamenti képviselői hétfőn, amely élesen bírálja Dávid Ibolya pártelnököt. Az írás szerint Dávid Ibolya, az MDF-elnöke "nem csupán a nyugodt erő politikusának szerepében bukott meg, hanem volt igazságügy-miniszterként a jogállam és törvénytisztelet minimális formai követelményeinek sem tett eleget nyilatkozataiban, melyek a két nagy politikai erő lejáratását tűzték ki célul az EU-kampány kezdetén".
Csáky András, a párt országos választmányának elnöke elmondta: a népszerű politikusok mindig ki vannak téve névtelen és nemtelen támadásoknak.

Elhatárolódás

A Fidesz perre gondolt
Az Index csütörtöki információi szerint a Fidesz vezetésében komolyan felvetődött, hogy a párt beperli Dávid Ibolyát amiért azt mondta: az állami beruházások túlszámlázásából 70-30 százalékban osztozik a két nagy párt. Mint ismert, Dávid Ibolya egy K&H-botrányról írott könyvben szereplő feltételezésekre alapozva több tévés interjújában azt állította, hogy "kézfogás történt a két nagy párt között azzal a céllal, hogy az állami beruházásokat felülértékeljék, és az így nyert összeg 30-70 százalékát visszajuttassák pártközeli cégeknek." A bírósági eljárás elmarad, de Kövér László, a Fidesz országos választmányának elnöke látványos támadást indított az MDF elnöke ellen. Az MDF szerint akkor tisztázódhat az ügy, ha a két nagy párt közli: nem igaz, hogy volna ilyen megegyezés.
Az írás szerzője szerint "Dávid Ibolya a jog és a politika joggal való visszaélése közt húzódó, rendkívül keskeny mezsgyére lépett akkor, amikor egy könyvre hivatkozva vádolta meg összejátszással, a közpénzek közös "lenyúlásával," az MSZP-t és a Fideszt. A bíráló szerint Dávid Ibolya "súlyosan elárulta ezzel a polgári politikai értékrendű párttársait és politikustársait, a polgári erők szavazóit(...) és újabb szöget vert a hazai politikai élet koporsójába(...)".

Az írás szerzője szerint "az MDF és a politikai jobboldal társadalmi-politikai küldetését komolyan vevő MDF-es politikusok nem tehetnek mást, mint hogy képletesen és finoman elhatárolódnak D. Ibolya politikai ámokfutásától (amennyiben ez a kampány során látványosan folytatódna)". "Az elhatárolódást úgy kell megtenni, hogy az ne vezessen az MDF-ben nyílt kenyértöréshez és szakadáshoz" - áll a levélben.

Nem foglalkoznak vele

Csáky András országgyűlési képviselő, az országos választmány elnöke kijelentette: jogi és politikai értelemben az ilyen, aláírás nélkül keringő pamfletek, "tanulmányok" nem léteznek. "Sajnos azt tapasztaljuk, hogy a nagyon népszerű politikusoknak az a sorsuk, hogy névtelen és nemtelen támadásoknak vannak kitéve" - mondta.

Csáky elmondta, három nappal ezelőtt az országos választmány ellenszavazat nélkül támogatta az elnök "Normális Magyarországért" programban megfogalmazott elveit és elképzeléseit. A választmány az MDF legfőbb döntéshozó szerve két országos gyűlés között, tehát az a döntés a mérvadó, ami ott született. Névtelen levelekkel nem foglalkozunk - jelentette ki Csáky András.