Leó, Szaniszló
4 °C
17 °C

Kisgazdásodás az MDF-ben

2004.03.22. 11:53
Kisgazdák alkották az új támogatói "tömegbázist" Dávid Ibolya számára az MDF szombati kampánynyitóján. A párton kívül népszerű pártelnöknek szüksége is van új szövetségesekre, ugyanis látványosan fogy a belső támogatók tábora. A Fidesszel szembeni függetlenség stratégiájában eddig fő szövetségesként számon tartott Katona Kálmán épp a kampány kezdete előtt egy lapinterjúban jelentette be, hogy lemond általános alelnöki posztjáról.
A MDF számos befolyásos politikusa nélkül hirdette meg szombaton Dávid Ibolya, hogy pártja "átlépte a Rubicont", azaz parlamenten kívüli pártök szövetségében indul neki az európai parlamenti választásoknak. A Fórum parlamenti frakciójának egy jelentős csoportja a távolmaradással sokadszor is jelezte, hogy nem támogatja a pártelnök által kijelölt irányvonalat.

Lefideszesezték

A "normális Magyarországért" szlogennel induló elnöknek már a kétpártrendszert, azaz az MSZP-t és a Fideszt egyaránt kárhoztató monoki nyilatkozat elfogadásakor szembesülnie kellett a képviselőcsoport passzív rezisztenciájával. A frakció tagjai közül csupán Herényi Károly frakcióvezető és Csáky András, az országos választmány elnöke volt jelen a dokumentum hivatalos közzétételén, miközben Horváth Balázs, az Antall-kormány egykori belügyminisztere "népfrontosnak" minősítette a szöveg üzenetét. A nyíltan kritikus megnyilatkozás újabb belső ellentéteket gerjesztett: a párt alelnöke, Szőke László "lefideszesezte" Horváthot, Szászfalvi László viszont ezért Dávid Ibolyával szólalkozott össze a parlament folyosóján.

A honatyák ellenállásába ütközött a választmány által kibocsátott hűségnyilatkozat is, amelyben a frakciótagoknak aláírásukkal kellett volna demonstrálniuk egyetértésüket azzal, hogy a párt önállóan indul a júniusi az EP-választáson. A képviselők arra hivatkoztak, hogy egy hasonló tartalmú nyilatkozatot már a ciklus elején is tenniük kellett, amelynek főként az volt az oka, hogy Dávid Ibolya egykori bizalmasa, Hende Csaba meglepetésszerűen Orbán Viktorhoz, illetve a polgári körökhöz igazolt át.

Csendben lelépett

Váratlanul távozott általános alelnöki posztjáról Katona Kálmán is. A Fidesszel szembeni függetlenség stratégiájában Dávid Ibolya fő szövetségesének számító korábbi fideszes miniszter a Népszabadságnak adott múlt heti interjújában "jelentette be" lemondását. Az egykor MDF-es, majd fideszes, a 2002-es választási vereség után pedig ismét MDF-essé vált politikus hirtelen második emberré emelése azonnal zúgolódást váltott ki a párt több fórumán. A Dávid belső emberének számító Katona szintén távolmaradt a monoki találkozótól, és nem vett részt a kampánynyitón sem.

Az alelnök azt követően lépett vissza, hogy Dávid Ibolyával akaratával szemben nem kaphatta meg az EP-lista első helyét. Az Index információ szerint Katona amellett kardoskodott, hogy a párt CDU-CSU-s kampánytanácsadói ajánlatának megfelelően olyan politikus kerüljön a névsor élére, aki ki is megy Brüsszelbe.

Megbízható szövetséges

Lezsák Sándorral, Balsai Istvánnal, Font Sándorral és Horváth Balázzsal ellentétben, akik közül egyébként többen korábban Dávid támogatói voltak, a szombati sportcsarnokbeli eseményen ott volt a Deák József, a Független Kisgazdapárt jelenlegi elnöke, valamint a párt számos tagja. Az MDF-ben szintén Dávid Ibolya erősen vitatott lépései közé sorolják az FKGP-vel kötött szövetséget, különösen azért, mert a Torgyán József kizárása után feltűnt vezetői csoportok is perben állnak egymással. A Magyar Nemzet szerint Deák József ellen az elnök bejegyzésének módja miatt vizsgálódik az ügyészég, és elképzelhető, hogy okirat hamisítás miatt vádat emelnek ellene.