Nem írják alá a hűségnyilatkozatot az MDF-esek

2004.03.10. 11:51
Az Index információi szerint a Magyar Demokrata Fórum képviselőcsoportjának nagy része nem írja alá a párt országos választmánya által megfogalmazott hűségnyilatkozatot. A választmányi elnök nem nyilatkozik arról, lesz-e következménye az engedetlenségnek.
Az Index információi szerint az MDF vezetésével nyíltan konfrontálódott Horváth Balázson kívül a párt képviselőcsoportjának jelentős része nem kívánja aláírni az országos választmány által szétküldött hűségnyilatkozatot.

Kötelező útmutatás

A választmány a politikai radikalizmus végét deklaráló monoki nyilatkozat első változatának megszövegezésével egyidőben készítette el azt a nyilatkozatot, amellyel a párt parlamenti képviselőinek kellene bizonyítani, hogy továbbra is kiállnak a pártvezetés irányvonala mellett. A postán szétküldött dokumentumban arra kérik a honatyákat, hogy aláírásukkal jelezzék, egyetértenek azzal, hogy a párt önállóan indul a júniusi az EP-választáson, a ciklus hátralévő időszakában is az MDF politikáját képviselik, valamint, hogy kötelező útmutatásként elfogadják az elnökség és a választmány döntéseit.

Egység helyett

Az egység helyett azonban a belső ellentéteket élezte tovább a választmányban született két nyilatkozat. A Monokon, Kossuth Lajos szülőhelyén meghirdetett Nemzeti párbeszéd a normális Magyarországért címet viselő dokumentum elfogadásánál ugyanis Dávid Ibolya mellett a frakcióból csupán ketten voltak jelen, Horváth Balázs viszont élesen bírálta a pártvezetést annak tartalma miatt, mert szerinte az a pártelnök túlzott MSZP-s szimpátiáját bizonyítja. Az egykori belügyminisztert ezt követően a párt jelenlegi alelnöke, Szőke László "osztotta ki". Szőke azzal vádolta Horváthot, hogy "már régen nem az MDF-nek dolgozik, s arról nyilatkozik, amire máshonnan megbízást kap".

Nem írják alá

Horváth Balázs az Indexnek elmondta, hogy időközben megkapta a "hűségnyilatkozatot" is, ám azt semmilyen körülmények között nem fogja aláírni. Az Indexnek nyilatkozó frakciótagok nagy része osztotta Horváth álláspontját: mint mondták, már a ciklus elején aláírtak egy hasonló tartalmú nyilatkozatot, amely akkor a 2002-es Fidesz-MDF közös lista miatt volt fontos. Csáky András választmányi elnök az Index kérdésére viszont nem kívánt nyilatkozni arról, hogy lesz-e következménye annak, ha a képviselők megtagadják a szétküldött dokumentum aláírását. Csáky szerint a nyilatkozat kizárólag az MDF belügye.  • Hírek
  • Személyi kölcsön