Klaudia
-4 °C
2 °C

Három hónapra maximált diákhitelkamat

2001.08.09. 18:21
Átmenetileg az eddigi 14,8 helyett 9,5 százalékban maximálta a diákhitel idei kamatköltségeit a kabinet - közölte rendkívüli tájékoztatóján Tállai András, a Pénzügyminisztérium politikai államtitkára. Bejelentése szerint a Diákhitel Központ Rt. tulajdonosa hamarosan az Oktatási Minisztérium helyett a Postabank lehet, ez azonban nem jelentheti azt, hogy csak ennél a banknál vezetett számlára utalják a pénzt. Tóbiás József, szocialista honatya, a párt kampánycsapatának tagja szerint az ő nyomásukra engedte le a kamatokat a kormány, s jelezte: egyéb ötleteik is vannak.
Maximálta a diákhitel kamatterheit a kormány - közölte a kabinet döntését rendkívüli tájékoztatóján Tállai András, a PM politikai államtitkára. A diákhitel idei kamata nem lehet több 9,5 százaléknál, az eddig beharangozott 14,8 százalék helyett. Tállai az Indexnek az év végére lecsökkenő inflációval magyarázta a kormány döntését, mely formailag még nem született meg, mert csütörtökön nem ülésezett a kabinet. Orbán Viktor dolgozószobájában azonban valamennyi érintett miniszter "rábólintott" a kamatcsökkentésre.

Tállai tájékoztatása szerint a kormány erre az évre átvállalja a fennmaradó terheket, vagyis a kockázati részt és a Diákhitel Rt.-vel kapcsolatos működési költségeket, ami a 14,8 százalékos kamatteherben 5,3 százalékot tett ki. Tállai reményei szerint a most megállapított kamaton nem kell majd változtatni, mert a csökkenő infláció eredményeképpen majd belefér a 9,5 százalékba a működési költség, illetve a kockázati rész is. Tállai arra a felvetésünkre, mi lesz, akkor ha mégsem lesz alacsony az infláció, jövőre is átvállalják-e a diákok terheit, úgy vélte: erről még korai volna beszélni.

A politikai államtitkár bejelentette azt is, a Postabank tulajdonába adják a Diákhitel Rt. központot, ez azonban nem jelentheti azt, hogy csak ennél a pénzintézetnél vezetett számlára utalják a hitelt. Szerinte a döntés azt szolgálja, hogy még olcsóbbá tegye a konstrukciót, állítása szerint külföldi példa is igazolja a modell működését.

Tóbiás József, a diákhitel konstrukcióját többször is bíráló szocialista politikus szerint az ő nyomásuknak is köszönhető a kabinet mostani bejelentése. Tóbiás szerint a mostani változtatás is mutatja, hogy a Fidesz vezette kormány pr-akciókra épülő kalandor politikát folytat, és átgondolatlanul látott hozzá a diákhitel megteremtéséhez is. Tóbiás szerint ugyanakkor van még ötletük, ami még jobbá teheti a diákhitelt. Ilyen például az, hogy jelenleg csak a Diákhitel Rt. üzletszabályzata tartalmazza a hitel infláció követő voltát, miközben erről a kormányrendeletnek is szólnia kéne. Elgondolkodtatónak nevezte azt is, mi lesz azzal a pénzzel, amit a diákhitel tájékoztatóért fizetnek majd a diákok. A legrosszabb esetben is 150 forintos előállítási költség helyett ugyanis 300 forintért lehet hozzájutni a nélkülözhetetlen tájékoztatóhoz.