Okosabb diákigazolványok

2000.08.23. 14:46
Az idei tanévtől megváltozik a mintegy kétmillió tanulót és hallgatót érintő diákigazolvány-rendszer. Az oktatási tárca több rendeletet is módosított, így az ígéretek szerint ebben az évben először zökkenőmentesen működik majd az eddig rengeteg problémát felvető azonosító rendszer. Emellett áttörés várható az intelligens kártyák fejlesztésében: a tavaszi szemesztertől ugyanis minden felsőoktatási intézményben adatchippel lehet majd érvényesíteni a kártyákat, és bővül az igazolvánnyal igénybe vehető szolgáltatások köre is.
Másfél évvel ezelőtt vezették be a jelenleg érvényes, nehezen hamisítható, műanyag diákigazolványt, amelyet körülbelül kétmillió tanuló használ az országban elsősorban a közlekedési kedvezmények igénybevételére. Tavaly, az őszi tanévkezdéskor az igazolványok megrendelése, gyártása, kiküldése és átvétele körül is országszerte problémák jelentkeztek, ezért az oktatási tárca ebben az évben különböző, a rendszert érintő változtatásokat és szigorításokat vezet be - hangzott el az Oktatási Minisztérium szerdai sajtótájékoztatóján.

Áttörés várható az intelligens kártyák fejlesztésében
Az igazolványok október végéig érvényesek

A kormányrendelet módosítása alapján a diákigazolványok az eddiginél egy hónappal tovább érvényesek. Tehát szeptember 30-a helyett október utolsó napjáig a tanulók a korábbi iskolájukban kapott igazolványt használhatják.

Gyakori probléma volt, hogy tanévkezdéskor késve érkeztek az igazolványok az oktatási intézményekbe. Ezért egyrészt az iskolákat, másrészt az Állami Nyomdát terheli a felelősség. Az Oktatási Minisztérium most szigorítja az eljárási rendet, és minden, a kártya készítésével kapcsolatos lépést határidőkhöz köt.

A közoktatási intézményeknek július 15-ig, a felsőoktatási intézményeknek szeptember 20-ig kell megoldaniuk, hogy minden új tanulójuk vagy hallgatójuk igénylőlapja kitöltve a nyomdába kerüljön. Ha ezt a határidőt nem sikerül teljesíteniük, a szabály szerint a nyomdának nem október végéig, hanem a leadástól számított 45 napon belül kell legyártani az igazolványokat.

A diákigazolványhoz kapcsolódó jogok és kedvezmények
Az érvényesített diákigazolvány igazolja a kártyán megjelölt oktatási intézménnyel fennálló tanulói, hallgató jogviszonyt.

Kedvezmények: Az országos közforgalmú vasútvonalakon: korlátlan számú utazásra, átlagosan 90 százalékos kedvezmény jár a tanuló lakhelye és az oktatási intézmény vagy a gyakorlati foglalkozás székhelye között. Korlátlan számú utazásra 67,5 százalékos kedvezmény jár az országon belül bárhova a nappali és esti tagozatos tanulóknak, a lakhely és az oktatási intézmény között a levelező szakos hallgatóknak.

Helyközi menetrend szerinti autóbusz-közlekedés: Korlátlan számú utazásra, átlagosan 86% százalékos bérletre jogosultak a nappali és esti tagozaton tanulók , a levelező tagozatosok pedig 67,5 százalékos kedvezményű menetjegyre lakóhelyük és az oktatási intézmény között.

Elővárosi vasútvonalak: Korlátlan számú utazásra átlagosan 90 százalékos kedvezményt kapnak a havibérlet vásárlásakor a nappali, esti és levelező tagozatosok, 50 százalékos kedvezményt a menetjegy vásárlásakor a nappali és esti tagozatosok, 50 százalékos kedvezményes menetjegyre a lakóhely és az oktatási intézmény között a levelező tagozatosok.

Személyhajózás és révközlekedés: Korlátlan számú utazásra érvényes, 67,5 százalékos kedvezményű bérlet vásárlására jogosultak a nappali, esti és levelező tagozatos tanulók az oktatási intézmény és a lakhely közötti közlekedésre. Korlátlan számú utazásra, az országban bárhová 50 százalékos kedvezményű menetjegy váltható.

Helyi közlekedés: Korlátlan számú utazásra érvényes, 67,5 százalékos kedvezményű tanulóbérlet igénybevételére jogosult minden nappali, esti és levelező tagozatos tanuló. A BKV Rt. és a Miskolci Közlekedési Rt járatain a kedvezmény 90 százalékos.

Amennyiben az állami nyomda késik, a diákok hatvan napig érvényes, ideiglenes igazolványt kapnak, és minden felmerülő plusz költség az Állami Nyomdát terheli. A közoktatási intézmények tanulóinak 80-90 százaléka előreláthatóan augusztus utolsó hetében megkapja diákigazolványát.

Tavasztól valóban intelligens lesz a diákigazolvány

A felsőoktatási diákigazolvány az egyetlen, országos szinten bevezetett, mikroprocesszoros hivatalos biztonsági okmány, a rajta lévő chipet azonban semmilyen területen nem használhatja a kártya tulajdonosa. Gál András Levente, az oktatási tárca közigazgatási államtitkára szerdán bejelentette, hogy ezen a téren még a tavaszi szemeszter előtt áttörés várható. A minisztérium ugyanis negyvenmillió forintos beruházással minden felsőoktatási intézményben elhelyezi a chip érvényesítéséhez szükséges berendezéseket, és megszűnik a hologramos matrica rendszere. A kártyákat várhatóan biztonságos beléptetéshez (könyvtárakba, laborokba), védett adatbázisokhoz való hozzáféréshez, szavazáshoz, fizetéshez is lehet majd használni.

A kártyán lévő adatchipen szerepel a hallgató családi és utóneve, állandó lakhelyének irányítószáma, a hallgató születési ideje, valamint az egyes alkalmazásokhoz szükséges kiegészítő, csak a hallgató hozzájárulása esetén rögzített adatok. Ahogy az Index már korábban beszámolt róla, az oktatási tárca tervei között szerepel az is, hogy a 14 éven felülieknek is chipet építenek a kártyájukba.