Géza
-11 °C
-4 °C

Tiltakoznak az iskolai drogteszt ellen

2003.05.02. 18:33
Az Új Generáció megítélése szerint a kiskunhalasi gimnáziumban alkalmazott módszer nem a prevenciót, hanem az elrettentést szolgálja, és számos jogszabályt sért.
A kiskunhalasi Szilády Áron Református Gimnáziumban alkalmazott drogteszt elleni tiltakozását az SZDSZ Új Generációja sajtótájékoztatón hozta nyilvánosságra pénteken az intézmény előtt.

Takács Flóra, az SZDSZ ifjúsági tagozatának országos ügyvivője kijelentette: felszólítják a református iskola vezetőségét, hogy hagyja abban a jogszabályokba ütköző módszer folytatását.

Rámutatott: az iskolában a szülők és a diákok állítólag önkéntes hozzájárulása mellett szúrópróbaszerűen drogteszteket végeznek, a diákok vizeletmintája alapján. Hangsúlyozta: az SZDSZ kiemelkedően fontosnak tartja a drogmegelőzést, de megítélésük szerint ez a módszer nem a prevenciót, hanem az elrettentést szolgálja, és számos jogszabályt sért.

Takács Flóra kifejtette: túl azon, hogy a módszer a diákok részére megalázó, személyiségi és adatvédelmi jogokat is sért. "A droghasználat ugyanis a szenvedélybetegségek egy fajtája, s külön jogszabály rendelkezik az egészségügyi adatok kezeléséről" - fejtegette az országos ügyvivő.

Megítélése szerint a tesztlap egyébként sem alkalmas megbízhatóan a drog kimutatására, ugyanakkor a vizeletben más egészségügyi adatokra is lehet következtetni, a minta még a tanárra sem veszélytelen. Mint hozzátette, a tanárt viszont senki sem kötelezi arra, hogy ő vizeleteket vizsgáljon, a diákok azonban nyilvánvalóan nem tiltakozhatnak a módszer ellen.

Önkéntességről ugyanis csak elméletileg lehet beszélni akkor, ha függőségi viszonyról van szó, márpedig tanár és diák között alárendeltségi viszony van. Merker Dávid, az Új Generáció képviselője hozzátette: nem vitatják, hogy a gimnázium szándéka nemes, jó célt kívánnak szolgálni, de "jogsértést a legjobb szándékkal sem szabad elkövetni".

Az Új Generáció képviselői alternatív megoldásként javasolják az iskolának, hogy vegyen igénybe a drogprevencióban jártas szakembereket, vagy pedagógusaik jelentkezzenek az Oktatási Minisztérium által indított képzésekre, amelyek során évente 600-800 pedagógust képeznek át drogpedagógussá. A sajtótájékoztató résztvevői végezetül közölték: az esemény időpontjául azért ezt az iskolaszüneti napot választották, mert a tanítás rendjét nem óhajtják megzavarni.