Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Budapest alatt a legszennyezettebb a Duna

2007.10.03. 10:35
Például tisztítatlan szennyvíz okozza Bukarest, Belgrád és Budapest alatt a Duna vízminőségének romlását, mondta Csányi Béla, a folyó vízvizsgálatát végző Duna-expedíció vezetője. Az elmúlt öt évben jelentős javulást nem tapasztaltak, kivétel ez alól Pozsony, ahol javult a Duna vizének minősége.

Bukarest, Belgrád és Budapest a három főváros, amelyek leginkább szennyezik a Dunát például tisztítatlan szennyvízzel, mondta el az RTL Klub Híradójának a folyón vizsgálatot végző Duna-expedíció vezetője. Csányi Béla hozzátette, jelentős javulást nem tapasztaltak az 5 évvel ezelőtti adatokhoz képest, egyedül Pozsony alatt javult a vízminőség.

A biológus szerint a Budapest alatti szakaszon nem ajánlott fürdeni a folyóban és a Dunából kifogott halakat sem ajánlja, mert akár jelentős mennyiségű szennyező anyag is felhalmozódhat az állatok húsában.

A második Duna Vízminőségi Expedíció célja, hogy a folyó teljes hosszáról és több mellékvízfolyásáról is a szakemberek megbízható adatokat szerezzenek a vízminőség állapotáról és a főbb szennyező okokról. Az expedíció augusztus 14-én indult Németországból.

A kutatók egy három hajóból álló flottával 2375 kilométert tettek meg egészen a Duna Deltáig. A nemzetközi csapat 18 tudományos szakemberből állt, köztük mikrobiológusok, vegyészek, halas szakértők. A csoport vezetője a magyar Csányi Béla, a VITUKI Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Kutató Intézet Hidrobiológiai Intézetének a vezetője.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!