Belpolitikai válság percről percre

2006.10.03. 14:07

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A szocialisták képviselőcsoportja fél 12-kor kezdett el tanácskozni, és helyi forrásaink szerint az ülés legalább háromnegyed négyig tart. Még 25 felszólaló hátra van, a kormányfő ezeket még biztosan megvárja, és csak utána nyilatkoznak a tanácskozáson történtekről.

  • Göndör István, az MSZP frakcióvezető-helyettese azt mondta, hogy az ellenzék vezetői nem a megoldásban, hanem a feszültség növelésében érdekeltek. Azoknak, akik az utcai politizálást választják, az alkotmány, a házszabály, a parlamenti keretek közötti megoldás színjáték. Göndör szerint ezek után fel kell tenni a kérdést: mitől demokrata Orbán Viktor? (MTI)

  • A frakcióülés szünetében az Index Horn Gyulát a jelenlegi helyzetről és a balatonőszödi beszédről kérdezte. A volt szocialista miniszterelnök három pontban foglalta össze véleményét. Szerinte a mostani vitákat mihamarabb le kell zárni. Kettő, mondta, Gyurcsánynak be kell látnia, hogy hibázott, harmadikként pedig európai értelemben példátlannak nevezte Orbán ultimátumát.

  • Egy visszaszámláló óra fogadja a Fdesz honlapjára látogatókat. Az óra az Orbán Viktor által szabott 72 órás ultimátumból hátralevő időt - posztunk élesítésekor 45 óra 25 percet - mutatja.

  • Olykor ordítozás hallatszik ki a MSZP frakcióüléséről. Tudósítónk szerint valószínűleg nemsokára véget ér a tanácskozás. Kiszivárgó információk szerint van aki Gyurcsányt támadja, mások pedig a kormányfőt védik. Forrásunk szerint a feszült tanácskozás azonban nem veszélyezteti Gyurcsány miniszterelnökségét, a bizalmi szavazáson minden valószínűség szerint a kormányfő mögé áll a frakció.

  • Az MDF javaslatára a pénteki bizalmi szavazáson név szerinti szavazás lesz a kormány programjáról és a kormányfő személyéről, mondta Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke a házbizottság kedd délutáni rendkívüli ülése után. A házelnök elmondta, hogy az Országgyűlés pénteken 11 óra 30 perckor kezdi ülését. Egyetlen napirendi pont lesz, a miniszterelnök által benyújtott határozati javaslat megvitatása, ezután ötórás időkeretben lesz a vita.

    A vita után, az MDF javaslatára, a bizalmi szavazáson név szerinti szavazás lesz a kormány programjáról és a kormányfő személyéről. Herényi Károly újságíróknak azt mondta, az MDF részt vesz a pénteki parlamenti ülésen, és azért kértek név szerinti szavazást, mert pártja véleménye szerint "egy ilyen fontos kérdésben mindenkinek arccal kell vállalnia a szavazatát". (MTI)

  • Az MSZP-frakció egyhangú szavazással úgy döntött, hogy pénteken támogatni fogja Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt és a kormányprogramot a bizalmi szavazáson, ezt Lendvai Ildikó frakcióvezető jelentette be kedden a képviselőcsoport ülése után.

  • Az utóbbi hetek terebélyesedő politikai válsága után ismét magához kívánja ragadni a kezdeményezést Gyurcsány Ferenc, akit a választók az önkormányzati választáson megbüntettek korábbi kijelentéseiért, írta a The New York Times kedden. Az amerikai sajtó a budapesti erőszakos zavargások első napjait kivéve szinte egyáltalán nem, vagy csak rövid, kommentár nélküli cikkekben tudósít a magyarországi belpolitikai eseményekről.

    A Berlinből keltezett tudósítás kiemeli, hogy Magyarországon a kommunizmus 1989-es összeomlása óta kormányfő először kért a parlamentben bizalmi szavazást. A lap a miniszterelnököt is idézte, akinek meggyőződése, hogy szükség van a szavazásra, amely meg fogja erősíteni a politikai bizalmat.

  • Helyszíni tudósítónk szerint Magda Sándor durván beszélt az MSZP frakcióülésén, de konkrét dolgokat nem mondott, csupán amellett érvelt, hogy a csomagon kellene változtatni. Jánosi György azt mondta, a kormányfőről szóló bizalmi szavazást a kongresszusnak kellene levezényelnie. Juhász Gábor a személyi döntéseket és a megszorításokat kritizálta, de mindannyian támogatták Gyurcsányt. Karsai József állítólag üvöltözve kelt a miniszterelnök védelmére.

  • A péntekre tervezett nagygyűléshez kapcsolódóan a Fidesz minden szükséges technikai egyeztetést lefolytat az illetékes hatóságokkal, valamint azon szervezetekkel, melyeknek a Kossuth térre érvényes területfoglalási engedélyük van az adott időszakban, áll a Fidesz keddi közleményében.

  • A szabad demokrata frakció tagjainak kötelező részt venniük a pénteki bizalmi szavazáson, azt azonban nem írják elő képviselőinek, hogy milyen gombot nyomjanak, mondta Pető Iván SZDSZ-es képviselő kedden az Inforádiónak.

  • A Fidesz szóvivője szerint az MSZP nem demokrata párt; ha valóban az lenne, akkor megtette volna az első lépést Gyurcsány Ferenc menesztése érdekében. Szijjártó Péter így reagált arra a keddi bejelentésre, hogy a szocialista frakció a pénteki bizalmi szavazáson kiáll a kormányfő mellett. Szijjártó Péter szerint "már-már szánalmas, ahogyan Gyurcsány Ferenc mániákusan ragaszkodik saját hatalmához", és már attól sem riad vissza, hogy "kutyakomédiát" rendezzen az Országgyűlésben.

  • A gazdák pénteken útlezárásokkal járó országos figyelmeztető demonstrációt tartanak minden megyében - áll a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) közleményében, amelyet Budai Gyula, a szervezet demonstrációs bizottságának vezetője jegyez.

    Mint írják, a testület "az elmaradt vagy későn hozott kormányzati intézkedések, a Gyurcsány-csomag súlyos következményei, a tervezett földtörvény-módosítás, az agrár- és vidékfejlesztési stratégiai terv gazda- és vidékellenes tervezett lépései, a gazdálkodásban a hagyományos családi és baráti összefogást akadályozó és megtorló munkaügyi intézkedések, a kukorica intervenciós felvásárlásának ellehetetlenítése, az állattenyésztési ágazat tönkretétele, valamint a génmódosított termékekkel (GMO) kapcsolatos intézkedések miatt döntött így. (MTI)

  • Újabb két férfit kapott börtönbüntetést a két héttel ezelőtti budapesti zavargások miatt. Az egy év hat hónapos börtönbüntetést F. Lajos kapta, akit a bíróság személy ellen - csoportosan és felfegyverkezve - elkövetett erőszak bűntettében talált bűnösnek, a férfit három évre a közügyektől is eltiltották. Az ítélet ellen a vádlott és védője fellebbezett, így az nem jogerős. M. Dávidot ugyanebben a bűntettben találták bűnösnek, őt egy év nyolc hónapos börtönbüntetésre ítélték, és négy évre eltiltották a közügyektől. Az ítélet ebben az esetben sem jogerős, mert a vádlott és védője fellebbezett.

  • "A Jobbik a Gyurcsány-kormány lemondatása érdekében teljes és országos mozgósításba kezd, hogy pénteken a békés, rendszerváltó tömegdemonstrációt méltó módon erősíthesse" a Kossuth téren, közölte a parlamenten kívüli politikai erő kedden. "Eljött az ideje a múlt kísérteteitől való elköszönésnek. Ugyan 72 órányi Gyurcsány-kormány is végtelenül hosszúnak tűnik, de 56 év után ennyi még belefér" - áll közleményükben. (MTI)

  • Átmászott egy férfi a budapesti szovjet hősi emlékművet körülvevő kordonon kedden, a Szabadság téren, közölte Sass Oszkár, a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese. A harminc éves férfit a helyszínen járőröző rendőrök elfogták. A III. kerületi gyanúsítottat előállították, ellene rendzavarás szabálysértése ügyében indított eljárást a rendőrség. Sass információi szerint a férfi az obeliszket nem rongálta meg. (MTI)

  • Hat dunántúli megye MSZP-s vezetői, küldöttei Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel találkozik Győrben. Az MSZP-székház előtti téren várakozó érdeklődők tapssal fogadták a kormányfőt. A tanácskozás színhelyére sietve a miniszterelnök újságíróknak elmondta: az október 21-i kongresszust készítik elő. "Valamennyi régióban, mind a hatban a következő három hétben találkozunk a párt helyi vezetőivel, küldötteivel, képviselőivel" - mondta Gyurcsány Ferenc. (MTI)

  • A Kossuth téri nagygyűlés részleteiről is tárgyal szerdán a Fidesz elnöksége, mondta Szijjártó Péter szóvivő. Délelőtt ül össze az elnökség, amely a vasárnapi önkormányzati választások óta eddig minden nap tartott ülést. A Fidesz szerdai elnökségi ülésén szóba kerül az az Orbán Viktor által említett bizottság is, amely a rendőri túlkapásokat vizsgálná. A Fidesz elnöke egy hétfői televíziós interjúban közölte, hogy megkezdi munkáját egy rendőri túlkapásokat kivizsgáló bizottság, mert nem maradhat hatályban egyetlen olyan hatósági eljárás vagy döntés, amely sérti magyar polgárok alapvető szabadságjogait. (MTI)

  • Kóka: Korai az SZDSZ-elnökségről beszélni

    A befektetők továbbra is bíznak Magyarországban, abban, hogy a kormány végigviszi a stabilizációs és reformintézkedéseket, eredményesen használja fel az infrastruktúra fejlesztésére az európai uniós forrásokat, mondta Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter újságírói kérdésre válaszolva az észak-rajna-vesztfáliai üzletemberekkel tartott keddi budapesti találkozó után. Ugyancsak újságírói kérdésre válaszolva a miniszter elmondta: korai még arról beszélni, hogy jelölteti-e magát az SZDSZ elnöki posztjára.

  • A Fidesz a vasárnapi választás pécsi szavazatainak újraszámlálása érdekében a területi választási irodához fordul szerdán a baranyai megyeszékhelyen, közölte a párt. A kezdeményezés hátterében az áll, hogy Páva Zsolt vasárnap mindössze 287 szavazattal maradt alul Tasnádi Péterrel szemben a pécsi polgármesteri posztért folyt versengésben. Mivel sok rontott szavazat volt, remélik, hogy a hátrány esetleg behozható. Emellett a Fidesz vitatja a pécsi városi közgyűlés tekintetében a töredékszavazatok számításának alkalmazott módját: szerintük a szocialisták és a szabad demokraták egyaránt eggyel több listás mandátumhoz jutottak.

  • A HÖOK tüntet, ha nem teljesítik követelésüket

    Október 19-én tartja a fővárosban a tandíj elleni tüntetését a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) ha az oktatási tárca nem tesz nyilvános ígéretet csütörtökig a tandíj felsőoktatási törvényből való törlésére, közölte Ekler Gergely elnök kedden a HÖOK választmányának döntéséről. A választmány kedden arról döntött, hogy amennyiben az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) nem teljesíti követeléseiket, tehát október 5-ig nem kapnak nyilvános ígéretet a tandíj felsőoktatási törvényből való törlésére, október 19-én, Budapesten szervezik meg elhalasztott országos hallgatói tüntetésüket a tandíj ellen. (MTI)

  • Szerda délelőtt kezdődnek tárgyalások a Kossuth téri tüntetők és a Fidesz között az Orbán Viktor pártelnök "ultimátumának" lejárta után tervezett pénteki nagygyűléséről, jelentette be kedd este a Kossuth téren demonstráló több mint ezer fős tömeg előtt Takács András, a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 egyik ügyvivője.

    Takács András közlése értelmében egyetlen pártot sem tartanak ellenségnek, amely nem tagadja meg a Kossuth téri tüntetők céljait, illetve nem akarja lejáratni őket. Hozzáfűzte, ugyanakkor el kell választani a téren, hogy hol végződik a tüntetés, és hol kezdődik a politika. Takács András a fő ellenségnek az "ultraliberálisokat" nevezte, bármely pártban vannak is.

  • Alkotmányos értelemben határeset, de nem túl elegáns, amivel a Fidesz próbálkozik a hatalom megszerzéséért, jelentette ki Török Gábor politikai elemző a Klub rádió Kontra című műsorában kedden este. Török a kormánynak adott Orbán-féle ultimátumról azt mondta, hogy személyes ízlése szerint a Fidesz elnökének eljárása már túl van azon a ponton, amit normális politikai versenyben igénybe lehet venni.

  • "A magyar föld nem eladó" - hangoztatták a debreceni kormányellenes demonstráció szónokai kedden este Debrecenben. A Kossuth-szobornál több mint százan követelték ezúttal is Gyurcsány Ferenc és kormányának lemondását. A Debrecenben immár 16. este folytatódó demonstráción ezúttal az is elhangzott, hogy a föld nem, de a Gyurcsány-kormány eladó.

  • A miniszterelnök balatonőszödi beszédét nem a frakcióülés résztvevői szivárogtatták ki. Eredics Imre, az MSZP győri elnöke szerint erről tájékoztatta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hat megye MSZP-s vezetőit azon a zártkörű tanácskozáson, amelyen megkezdték a felkészülést az október 21-i kongresszusra kedden Győrött.

    A találkozó után a miniszterelnök azonnal távozott, és nem nyilatkozott a téren várakozó újságíróknak. Eredics Imre kijelentette, hogy a találkozónak nem volt témája a választási eredmények elemzése. "Teljes egyetértéssel, a leghalványabb kétely nélkül állunk a program mögött" - mondta. Ezzel összefüggésben hangsúlyozta, hogy a program végrehajtásától semmiféle demonstrációval nem lehet "elijeszteni sem a kormányt, sem a pártot".

  • Kétszázan követelték a kormányfő távozását kedd este Szeged belvárosában, a demonstrációra a Jobbik, a Hatvannégy Magyar Vármegye Ifjúsági Mozgalom és a Magyar Függetlenségi Párt kért engedélyt. A tiltakozók a szegedi városháza előtt kezdtek gyülekezni, "Gyurcsány kormány mondjon le!", "Ébredj Szeged!", "Nektek is hazudtak!", "Nem hátrálunk!", "Kitartunk!" jelszavakat skandálták.

    Tóth Péter, a Jobbik megyei irodavezetője elmondta, hogy a héten minden este folytatják a tüntetést, és pénteken buszokat szerveznek, és a fővárosba utaznak, hogy csatlakozzanak a Kossuth téri demonstrációhoz. A tüntetéssorozat célja, hogy elérje az "illegitim kormány és a miniszterelnök" távozását.

  • A szekszárdi tüntetők egyik szónoka szerint munkahelyükön megfenyegettek olyan embereket, akik a téren demonstráltak Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és a kormány távozását követelve, ezt kedden jelentette be a Garay téren összegyűlt kétszáz ember előtt. "Erkölcsileg megcsonkított" országnak nevezte Magyarországot, és tarthatatlannak a jelenlegi helyzetet. A téren demonstrálók ismét hangoztatták, hogy pénteken együtt mennek a Kossuth térre.

  • A több mint ezer tüntető előtt kedden este a Kossuth téren az egyik felszólaló arról beszélt, hogy a www.kossuthter.com-on rövidesen olvasható lesz azoknak a bíráknak a neve, akik az elmúlt napokban elítélték a "szabadságharcosokat". Egy másik szónok arra kérte a tüntetőket, hogy címezzenek dísztáviratot "Demszkyné Dávid Ibolyának" azzal a szöveggel, hogy "gratulálunk frigyükhöz és sok boldogságot kívánunk".

    Patrubány Miklós, a Magyarok Világszövetségének elnöke egyebek közt azt kérdezte a tüntetőktől, hogy a kormány lemondatásán túl azért vannak-e a téren, hogy azt is követeljék, engedjék ki a "politikai foglyokat", bontsák le a Szabadság téri szovjet emlékművet, és írjanak ki új választásokat. Minderre igenlő választ kapott a tömegből, s Patrubány Miklós beszéde végén azt skandálták, "vesszen, Trianon!". A kordonokon a motorosok szórólapjukkal ismét a kormány távozására felszólító motoros felvonulást szerveznek október 5-én estére.

  • "Politikai fogolyként", "forradalmárként" konferálták fel azt a szónokot, akinek útja kedden este egyenesen a Kossuth térre vezetett, miután kiengedték a börtönből. Barna Tibor elmondta, hogy az utcán fogták el őt és társait a rohamrendőrök, arról azonban nem számolt be az egybegyűlteknek, hogy miért zárták be a Markó utcában. Mint mondta, fogvatartása alatt a rendőrök lebarmozták, gúnyos megjegyzésekkel illették, de voltak olyan rendőrök is, akik kifejezték szimpátiájukat. Hangsúlyozta: bízik abban, hogy a "népakarat" el fogja érni az amnesztiát.

  • Tízmilliókat kértek az öszödi beszédért?

    Lezárult a Balatonőszödről kikerült a Gyurcsány-kazetta ügyében indított vizsgálat első szakasza. A Népszabadság cikke szerint a kábel közvetlenül a szónoki mikrofonra volt csatlakoztatva. Állítólag valaki borsos áron eladásra kínálta a kalóz-CD-t néhány nappal azelőtt, hogy a rádió megkapta volna. A vételár forintban több tízmilliós tétel lett volna, de az ügylet végül nem jött létre.