Belpolitikai válság percről percre

2006.10.19. 13:03

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • "Október 23-ára illet volna a fővárosnak egy kész emlékművel köszönteni a forradalmat. Ez sajnos nem sikerült" - mondta Rétvári Bence, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) elnöke csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján. A Kereszténydemokrata Néppárt fővárosi képviselője szerint sem a műszaki átadásra, sem az október 23-ai évfordulóra nem tudják átadni a szoborcsoportot. A politikus plágiummal vádolta meg az alkotókat, szerinte a budapesti szoborcsoport a holokauszt zsidó áldozatainak emlékére épített berlini emlékmű koncepciójának "ötlettelen, fantáziátlan" utánzata.

    Az emlékmű egyik tervezője visszautasította a plágium vádját. Hozzátette, alkotásukkal a jövőnek is szerettek volna üzenni, nemcsak az 50 évvel ezelőtti eseménynek kívántak emléket állítani. (MTI)

  • A Kossuth téri tüntetők szerint nincsenek lezárva a köztük és a rendőrség képviselői között a tárgyalások. Ezt Takács András, a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 politikai ügyvivője közölte csütörtökön délben Budapesten újságírókkal a Rendőrségi Igazgatási Központ épületéből távozva.

    Közlése szerint a legfontosabb követelésük, hogy a nemzeti ünnepen legalább ötszáz tüntető tartózkodhasson a Kossuth téren.(MTI)


    Lanczner "SATU" Ferdinánd Kossuth téri főparancsnok a rendőrség székházában
  • A Fidesz nem kapott a rendőrségtől olyan jelzést, hogy aggályosnak tartanák a párt október 23-i megemlékezésének helyszínválasztását, mondta az MTI-nek csütörtökön Nyitrai Zsolt, a rendezvény egyik szervezője, aki Demszky Gábor főpolgármester erre utaló csütörtöki nyilatkozatára reagált.

  • A Kossuth téri tüntetők ellenállást helyeztek kilátásba arra a esetre, ha a rendőrség erőszakkal távolítaná el őket a tüntetés helyszínéről. A rendőrséggel folytatott, sikertelen tárgyalások után Molnár Tamás, a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 ügyvivője közölte: tudomása szerint pénteken 19.00 órától várható a tér kiürítése, de a tüntetők felkészültek és konkrét haditervet dolgoztak ki a tér védelmére.

    "Nem tudjuk elfogadni a rendőrség követeléseit, nekünk már nincs hova hátrálnunk, ezért ellen fogunk állni, ha a rendőrség megpróbál erővel eltakarítani minket" - mondta, majd hozzátette: nem vállaljuk a felelősséget az esetleges erőszakos cselekményekért.

  • Körülbelül ezer tüntető gyűlt össze a várban, a Dísz téren csütörtök délután fél ötre, a hallgatói önkormányzatok tandíjellenes tüntetésére. A hangszórókból az "Újra itt van a nagy csapat" szól, a tüntetők különféle transzparensekkel fejezik ki elégedetlenségüket a kormány őket érintő intézkedései ellen. "Akik a tandíjat akarják, azok mind ingyen tanultak" és "Burzsujok, hagyjátok a szegények gyerekeit is tanulni" tolmácsolt kettőt helyszíni tudósítónk, aki ezután a fél ötkor a színpadon megjelenő szónokra kezdett koncentrálni, megjegyezve, hogy feltehetőleg kezdődik a demonstráció.

  • Tudósítónk legfrissebb becslése szerint már legalább kétezren vannak a Dísz téren, a HÖOK tüntetésén. Nagy Zoltán, a HÖOK alelnöke beszédében hangsúlyozta, hogy nemcsak magukért, de azokért a középiskolásokért is tüntetnek, akik a felsőoktatásba készülnek. A tüntetés nem cél, hanem eszköz véleményük kifejezése, és mivel nem láttak más lehetőséget így fejtik ki azon véleményüket, hogy sok probléma van a magyar felsőoktatásban.

    "Nem azért jöttünk, mert tüntetni akartunk, hanem mert nincs más út" - fogalamzott Nagy Zoltán, aki azt is nehezményezte, hogy a kampányban minden párt azt mondta, hogy nem lesz tandíj, a választások után viszont ez megváltozott. "Az ő érdekük azt kívánja, hogy legyen tandíj, a mi érdekünk viszont azt kívánja hogy ne legyen" - hangzott a szónoklat. Újabb frappáns táblát látott tudósítónk: "Lenin: tanulni, tanulni, tanulni - Kormány: fizetni, fizetni, fizetni" áll a transzparensen.

  • A Fidesz Kossuth téri színpadánál – ahol Varga Mihály lesz ma a fő szónok – pár százan vannak. Úgy látszik, a hallgatók várbeli tüntetése elszívta az emberek egy részét. A Kossuth téri kisszínpadnál is legalább kétszázan vannak. A szervezők nem tudják megmondani, hogy mi lesz pénteken a rendőrségi ultimátum lejárta után. Egyikük arra emlékeztetett, hogy 1956-ban golyózápor is volt a téren.

  • "Parlamentben helyed nincsen, el...tad a becsületed!!!"

  • Többek között a Nyugat-Magyarországi Egyetem, az ELTE karai, a SOTE, a Miskolci Egyetem és a Fiatal Magyar Képzőművészek demonstrálnak a téren, tudósítónk ezen intézmények tábláit fedezte eddig fel az időközben körülbelül háromezer fősre duzzadt tömegben. "Nem hagyjuk, nem hagyjuk" - skandálták a tiltakozók, utalva a tandíj bevezetésére. Újabb tábla: "Ki fizeti Kovács Pisti tandíját?". A műsor egy Petőfi Sándor verssel folytatódott.

    Ne fogjon senki könnyelműen
    A húrok pengetésihez!
    Nagy munkát vállai az magára,
    Ki most kezébe lantot vesz.
    Ha nem tudsz mást, mint eldalolni
    Saját fájdalmaid s örömed:
    Nincs rád szüksége a világnak,
    S azért a szent fát félretedd.
    [...]
    Ha majd a bőség kosarából
    Mindenki egyaránt vehet,
    Ha majd a jognak asztalánál
    Mind egyaránt foglal helyet,
    Ha majd a szellem napvilága
    Ragyog minden ház ablakán:
    Akkor mondhatjuk, hogy megálljunk,
    Mert itt van már a Kánaán!

  • Philip üdvözli a Kossuth téri tüntetőket. Örül, hogy jó az idő. Felidézi, sokan kérdezték, hogy hogyan tovább. Holnaptól szerte a városban sok olyan megemlékezés lesz, amit nem akarnak keresztezni, ezért azt kéri, menjenek el ezekre. A Fidesz péntektől nem tart gyűlést a Kossuth téren. Pénteken 5-től emlékműsor lesz a Terror Házánál. Budán öt órakor óriás (15 méteres) zászlórudat húznak fel a Tímár utcánál. Wittner Mária, Tarlós István és Makovecz Imre mond majd beszédet.

  • A színpadon a Pestszentlőrinci Nagycsaládosok Egyesületének elnöke, egy bizonyos Jászné határozottan elítélte a tandíj bevezetésének tervét. Mint mondta, a nagycsaládosok az egyre növekvő terhek miatt - mint például a vizitdíj, a tandíj - adósságcsapdába kerülnek. Hogy miképp kezdi el a következő tanévet, még ő maga sem tudja, ugyanis hét gyermeke közül négy egyetemista, három középiskolás. Jászné ezek mellett kikelt a bulvárlapok és a kereskedelmi televíziók népbutítása ellen, külön elítélve a horrorfilmeket.

    Egy nagymama is színpadra állt, mint megemlítette, ő a nagycsaládosok országos egyesületének egyik alapítója és azért van itt, mert nagyon sok unokával rendelkezik. Tudósítónk beszámolt arról is, hogy a tüntetés következő szakaszában egyetemisták lépnek majd színpadra és mondják el véleményüket a tandíjról.

  • Ríz Levente, XVII. kerületi polgármester szónokol a Kossuth téren. Arról beszél, hogy hosszú idő után most van először jobboldali többség és jobboldali polgármester Rákosmentén. „Volt bennünk kitartás és hit. 56 év telt el, kibírtuk őket” – mondta. Azt üzente a tüntetőknek is, hogy „tartsatok ki”. „Amikor arról kárognak, hogy elfáradt a demonstráció, akkor azt mondom, legyen hit, mert lehet változtatni, nekünk is sikerült.”

  • „Nem megyünk haza, itthon vagyunk, és itthon leszünk ezek után is” – mondta Ríz levente. Majd úgy folytatta, „ők pedig készüljenek, ők fognak elmenni”. „Ugyanúgy, ahogy Eger alól a törökök. Meggyengültek, mi pedig megvetettük a lábunkat a várfalon”. Leomlott a hazug díszlet, a változás elindult, mondta.

  • Philip a várbeli tüntetést kapcsolja telefonon. Kollegája szerint nyolcezren lehetnek a tandíjellenes demonstráción. „Majd én megmondom, mennyien vagytok” – viccelődött Rákay „Kétmillió” Philip.

  • „Pisztiről nem volt szó, az aláz meg legjobban egy embert, ha ki sem mondják a nevét” - mondta Hiller István oktatási miniszterre utalva a Várból a Kossuth téri tüntetésre telefonon bejelentkező Csúri Ákos.

  • Regitzer Fruzsina színésznő patkányokról mesél áthallásosan a Kossuth téren. Később kiderül, Wass Albert "tanmeséjét" olvasta fel.

  • Befejeződtek az egyetemisták színpadi felszólalásai, szavaikból az derült ki, hogy elismerik: reformra szükség van, de a reform nem lehet a tandíj. Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke is felszólalt, rövid beszédében szolidaritását fejezte ki a tüntető diákokkal. Egy filmet is levetítettek, az összeállítás a - be nem tartott - kampányígéreteket foglalta össze. A téren zömmel fiatalok, egyetemisták főiskolások vannak, nem látni olyan csoportokat, akik esetleg a Kossuth térről jöttek volna át.

  • Philip a Kossuth térről üzen az Indexnek, hogy az az oszlop, amit Óbudán állítanak fel, nem 15 métertes - ahogy mi írtuk, hanem 45 méteres. Valamiért úgy emlékszünk, Philip mondott 15 métert, még csodálkoztunk is, persze az is lehet, hogy tévedtünk. Köszönjük.

  • Egykori és reménybeli leendő pénzügyminiszterként felkonferált Varga Mihály köszöntötte azokat a városokat, ahol az önkormányzati választásokon fordítottak, és fideszes lett a polgármester. Miért vannak itt? - kérdezte a tömegtől. A kisebbik ok szerinte, hogy Gyurcsány Ferencnek mennie kell, mert nem bírt eleget tenni a szakmai erkölcsi próbának, amit a pozíciója jelent. "Engedje el a bársonyszék karfáját" - kérte.

    A mélyebb ok: választottak igazság és hazugság között, és az igazság mellett döntöttek. A fideszesek és támogatóik tudják mi a "jó és a rossz, az igaz és a hamis". "A cél sohasem szentesítheti az eszközt. Van egy erkölcsi mérce". Varga szerint más amikor egy gyógyíthatatlannak kell felelnünk, és bizonytalanok vagyunk a válaszban, és más amikor egy miniszterelnök hazudnik egy országnak. "És még büszke is rá" - tette hozzá. Sólymot idézte, aki szerint megengedhetetlen eszközökkel élt Gyurcsány, hogy a hatalmát megtartsa. Az államfőtől vett idézetet a tüntetők megtapsolták.

    Mivel gyarapítjuk Európát? Nem fogadjuk el, hogy Gyurcsány nevetségessé tegye az országot, mint tette Bécsben az 56-os eseményen.

  • Varga Mihály felidézte azt a Gyurcsány-mondatot, hogy „az isteni gondviselés, a világgazdaság pénzbősége és a trükkök százai segítettek, hogy ezt túléljük”. A fideszes politikus szerint a kormánypártok hazudtak a hatalom megtartásáért. Felidézte, hogy miket mondott tavaly Gyurcsány és Kóka a magyar gazdaságról. „Pedig akkor már tudták, hogy mekkora a baj” - folytatta.

    Azt is felidézte, tavaly augusztusban a kormányfő 36 oldalas irományban tájékoztatta az államfőt, hogy minden nagyon szép, minden nagyon jó. „Bennünket nem elégít ki az, hogy egy államtitkárt kirúgtak. Katona Tamás volt az egyetlen, aki azt gondolta, igazat kell mondani. Igazat mondott, ki is rúgták” - mondta.

  • „Mindennek ára van, nemcsak Gyurcsány Ferenc és társai fizetik az államadósság terheit, hanem ez mindannyiunkat terhel” – mondta a Fidesz alelnöke. A tönkretett gazdaság mindenkit sújt, a gödörből együtt lehet kimászni, folytatta, majd hozzátette, minden utas veszélyben van, ha egy sofőr a szakadék felé vezeti a buszt, akár a jobb, akár a baloldalon ül.

    Varga Mihály szerint az emberek többsége nem kér a hazudozásból, igent mondtak október elsején az igazságra. „Megtaláltunk október elsején egy közös minimumot, nemet mondtunk a hazugságra, és ezért méltó örökösei lehetünk az 1956-os szabadságharcnak” – tette hozzá.

    A volt pénzügyminiszter párhuzamot vont az 56-os események és a mostani elégedetlenkedések között. „A Kossuth tér történelmet írt ötven évvel ezelőtt is, és történelmet ír most is. Ha mi nem valósítjuk meg 1956 közös álmait, akkor senki nem teszi meg helyettünk” – mondta Varga Mihály.

  • A HÖOK rendezvényének végén felszólalt az európai hallgatói szervezet elnöke is. A tömeg "nem kell tandíj!" skandálással fogadta mondanivalóját. Utána Ekler Gergely, a Hallgatói Önkormányzatok Konferenciájának elnöke következett, aki kifogásolta felszólalásában, hogy becsapták a hallgatókat a választások előtt. Ekler nehezményezte, hogy a kormány nem vonta be a hallgatókat az oktatási reformok előkészítésébe, és a jogszabály elfogadása előtt semmiféle párbeszéd nem volt a kormány és a hallgatói szervezetek képviselői között.

    "Nincs igazuk azoknak, akik szerint egyszer csak megunják a hallgatók a tiltakozást. Bár ma eltávozunk a várból, de ha kell, márciusban újra kezdjük és itt leszünk szeptemberben is és minden szemeszter kezdetekor, amíg nem változik a helyzet" - fogalmazott további terveikről Ekler. Szavaiból kiderült az is, hogy attól még, hogy nemet mondanak a tandíjra ők nem ellenzékiek, de az igen sem jelentene kormánypártiságot. Olyan országot szeretnének, ahol az igen igen és ahol a nem nem, utalt Gyurcsány Ferenc balatonőszödi beszédére a szónok. Este hatkor a demonstrálók elindultak haza, a tüntetés zeneszóval ért véget.

  • A Kossuth téren szónokló Engelmann József szerint október 23-án a rendőrök totális zár alá fogják venni a teret, azaz "senki nem jöhet ki, aki bent van, és senki nem jöhet be kintről. Ezután azt ajánlotta a rendőrségnek, hogy ne takarítsa ki a Kossuth teret, mert annak beláthatatlan következményei lennének.

  • Ekrem Kemál Györgynek és a többi, zavargások miatt előzetesbe zárt személynek követelt amnesztiát a Kossuth téri kisszínpadon Tamás Károly, aki az Orbán-kormány egyik földművelésügyi minisztériumi államtitkára volt Torgyán József irányítása alatt. A téren a Fidesz-gyűlés után újra a nemzeti radikális forradalmároké a főszerep.

  • Ahhoz, hogy a magyar társadalom elérje a nyugati szintet, át kell építeni, mondta Vitányi Iván, az MSZP Tárulás a szociáldemokrata értékekért Platform vezetője egy beszélgetésen, a párt Köztársaság téri székházában. Történelmi feladat, hogy kilépjünk a hazugságok és illúziók rendszeréből.

    Horn Miklós, a platform elnökségi tagja a Kossuth téri tüntetések kapcsán azt monda, hogy a háború óta először történt meg, hogy szerepet kapott a szélsőjobboldal az utcán. A politikus képtelenségnek nevezte, hogy a jobboldali parlamenti politikusok teljesen normálisnak tartják, hogy árpádsávos zászlót lengető tüntetőkkel jelenjenek meg, miközben az elképzelhetetlen, hogy Edmund Stoiber, a német Keresztényszociális Unió vezetője egy olyan tüntetésen vegyen részt, ahol horogkeresztes zászlót lengetnek. (MTI)

  • A Kossuth téren egymást váltják az alkalmi szónokok. A Fidesz színpadát viszont nemrég bontani kezdték. Péntekre már nem terveztek felszólalást a téren. A legnagyobb ellenzéki párt a Terror háza előtt állítja fel pódiumát.

  • Takács András, a Kossuth téri tüntetések egyik főszervezője nem sokkal ezelőtt üdvözölte az időközben a várból a térre érkezett kéttucatnyi diákot, akik nem sokkal korábban a tandíj elleni tüntetésen vettek részt, majd elmondta, október 23-ig mindenáron kitartanak a Kossuth téren. Takács András szerint akár arra is fel kell készülni, hogy a rendőrség erőszakkal próbálja őket a helyszínről elzavarni.

    Az ügyvivő hangsúlyozta, nem akarja, hogy "egy csepp magyar vér is hulljon a téren", ugyanakkor kérte a néhány száz fős hallgatóságot, ha saját felelősségére is, de minél többen maradjanak továbbra is a Parlament előtt. A szónok a tüntetőket felkészítendő ismertette, hogy a rendőrség milyen szankciókat szabhat ki azoknak, akik hatósági felszólítás ellenére sem hagyják el a teret. (MTI)

  • A következő három napban biztosan nem lesz több Kossuth téri Fidesz-gyűlés, miután a legnagyobb ellenzéki párt az ünnepre való tekintettel úgy döntött, más-más helyszíneken tart rendezvényeket, jelentette be Nyitrai Zsolt, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője. Arra kérdésre nem tudott választ adni, hogy október 23-a után folytatódik-e a demonstráció-sorozat a Kossuth Téren. (MTI)

  • Miskolc szocialista országgyűlési képviselői cinkosok, akik a miniszterelnöknek asszisztálnak, ahelyett, hogy a választóiknak tennének jót, mondta Pelczné Gáll Ildikó, a Fidesz országos alelnöke a borsodi megyeszékhelyen az Erzsébet téri Kossuth Lajos-szobor előtt. A mintegy 400 egybegyűlt előtt zajló kormányellenes tüntetésen a politikus azt mondta: bízik abban, hogy "az akaratoskodó" miniszterelnököt minél előbb meneszti az ország. (MTI)

  • Több vidéki városban csütörtökön is folytatódott a kormány távozását követelő tüntetéssorozat. A 8-as számú főút Veszprémből kivezető részén Székesfehérvár irányában a főút külső sávját egy kilométeres szakaszon zárta el 8 óráig 98 jármű, a demonstrálók száma pedig megközelítette a kétszázat. A résztvevők Árpád-sávos valamint nemzetiszínű zászlókat lobogtatva üdvözölték a mellettük elhaladó járműveket.

    Székesfehérváron nyolcvan-száz ember gyűlt össze a Városház-téren, Szegeden Oláh János, a Fidesz városi elnöke mondott beszédet a nagyjából kétszáz tüntető előtt, akik a hideg ellen forralt borral és tánccal védekezetek.

    Szekszárdon mintegy százan tüntettek a Garay téren. A szervezők beszámoltak róla, hogy írásban kérték Tolna megye rendőr-főkapitányát, ne indítson fegyelmi vizsgálatot a rendőrök hétfői tévedése miatt - ahogyan azt Soczó László a megyei napilapnak nyilatkozta -, amikor azt állították, hogy lejárt a tüntetők területfoglalási engedélye.

    Debrecen főterén is tüntettek Gyurcsány Ferenc és kormánya ellen: a békés demonstráción a Kossuth-szobornál 100-an követelték a kabinet távozását., Sopronban közel 130-an demonstrálták. Az egybegyűltek előtt helyi fideszes politikusok, köztük Ivanics Ferenc parlamenti képviselő szólalt fel. (MTI)