Belpolitikai válság percről percre

2006.10.20. 16:15

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az egyik tüntető, a Lelkiismeret 88 aktivistája arról tájékoztatta az Index tudósítóját, hogy a tüntetők úgy döntöttek, kettéválnak és az egyik csoport elindul a Köztársaság térre, ahová este hatra várják a csatlakozni kívánókat. Ezzel azt kívánják elérni, hogy a rendőrség megossza erejét, és ha erőszakos tömegoszlatásra kerülne sor, akkor ne tudjanak teljesen a Kossuth tériekre koncentrálni.

  • Péntek este hét óráig újabb haladékot kaptak a Kossuth téren demonstrálók a rendőrségtől, az egyeztetések telefonon zajlanak addig, jelentette ki Engelmann József, a Forradalmi Nemzeti Bizottmány tagja. A tüntetés egyik vezéralakja arra a kérdésre nem tudott válaszolni, hogy mi történik este hét óra után, mint ahogy abban sem volt biztos, hogy a rendőrség nem avatkozik-e közbe eddig az időpontig. (MTI)

  • Demszky Gábor szerint kompromisszumos, békés megoldásra kell törekedni a Kossuth téren. A főpolgármester nem támogat "semmiféle biztonsági szempontra hivatkozva erővel történő fellépést a tér biztosítása érdekében". Demszky szerint az ünnepre érkező állam- és kormányfők számára nem újdonság egy ilyen tüntetés. Saját országukban, vagy másutt a világban tapasztaltak már ilyen "deviáns, joggal visszaélő" véleménynyilvánításokat. Megjegyezte, rájuk csak annyiban lehet hivatkozni, hogy a biztonságuk érdekében mindent meg kell tenni.

  • Sólyom László köztársasági elnök pénteken váratlanul magához kérte Petrétei József igazságügyi és rendészeti minisztert, értesült az Index. A tárgyalásról semmilyen hivatlos információt nem adott sem az államfő hivatala, sem a minisztérium. Információink szerint Sólyom azt kérte Petréteitől, hogy a rendőrség a Kossuth téri tüntetők ellen ne alkalmazzon erőszakot.

  • Gyertyagyújtásos megemlékezést szervezett a Pesti srácok című kiállítása megnyitójára a Terror Háza Múzeum. Az eseményen jelen van Mádl Ferenc volt köztársasági elnök és neje, Mádl Dalma. A Fideszt Schmitt Pál alelnök képviseli. A megemlékezésre érkezők teljes szélességében elállják az Andrássy utat, így leállt a forgalom.

  • Már lobog a hatalmas magyar zászló a Tímár utcánál felállított, 45 méter magas, gigantikus zászlórúdon, ami leginkább egy vastag közlekedési lámpára emlékeztet. Nemrégiben megérkezett Tarlós István, akit a Fidesz-rendezvények legújabb divatja szerint Isten hoztával üdvözöltek az egybegyültek. A tömeg felszentelésre vár.

  • Titokzatos találkozóra hívta Sólyom a rendészeti minisztert

    Meg nem erõsített hírek szerint a rendõrség nem alkalmaz erõszakot a Kossuth téren.

  • Maradhatnak a tüntetők a Kossuth téren

    Maradhatnak a tüntetők annyian ahányan akarnak, de a Kossuth teret rendőrségi kordonnal osztják ketté, hogy az állami ünnepség helyszíne is adott legyen, derült ki az országos-rendőrfőkapitány, Bene László péntek délutáni sajtótájékoztatóján.

    United Colors of Kossuth tér

    A sajtótájékoztatót azután tartották, hogy Petrétei József rendészeti és igazságügyi miniszter egyeztetett Sólyom László államfővel, aki mind a 56-os forradalom 50. évfordulójára érkező állami vezetők biztonságát, mind az erőszakmentes ünnep fenntartását szükségesnek tartotta.

    Bene László elmondta, a tüntetők elfogadták, hogy a színpad előtt álló sátor tetejét - mivel biztonsági szempontból veszélyforrásnak számít - leveszik, és rendezvényükre csak tűzszerészeti vizsgálaton átesve lehet bemenni.

  • Legfeljebb háromszázan tüntetnek a Kossuth téren tudósítónk jelentése szerint. A demonstrálók még nem értesültek róla, hogy nem kell elhagyniuk a teret. Tudósítónk jelentése szerint a tér Kossuth-szobor felöli részén 15 rendőr várakozik, valószínűleg még ők sem tudják, hogy elmarad az oszlatás. Időközben egy kordonszállító teherautó érkezett.

  • A Kossuth-szobor felöli oldalon várakozó 15 termetes rendőr szívélyesen arra kéri a Parlament parkolójában demonstrálókat, hogy húzódjanak fel a járdákra, jelentette helyszíni tudósítónk. Mint mondta, elkezdődött a Kossuth tériek körbekerítése.

  • Felépült a rendőrség kordonja a Kossuth téren. Az egyik szónok a XXI. század legújabb vasfüggönyének nevezte a kerítést. Egy másik szónok azt követelte Sólyom Lászlótól, hogy adjon amnesztiát a börtönben lévő forradalmároknak. Új innováció, hogy ötven forintot kérnek a toi-toi vécék használatáért. A téren körülbelül 500-an vannak.

  • Az óbudai zászlórúd alapja olyan vastag, hogy benne egy darabon fel lehet menni, mint egy toronyban, közölte helyszíni tudósítónk, aki Óbudán Makovecz Imre 45 méteres zászlórúdjának felavatási ünnepségére látogatott. Az építész elmondta, amikor megkérdezték tőle, hogy megosztó szándékkal állította-e a zászlórudat, azt válaszolta: „Nem úri jókedvében állítatta, a gigantikus oszlop magánemberek adakozásaiból jött össze.”

  • Wittner Mária szigorúan papírból olvasta fel beszédét az óbudai óriászászló avatásán. Az egykori 56-os halálra ítélt azt mondta, ’56-ban két választása volt, vagy eladja lelkét a hóhérnak, vagy vállalja azt a megaláztatást, hogy ő forradalmár. „Engem azzal büntettek, hogy életre ítéltek” – mondta.

    „A szocialista halálgyár működtetői is részt kérnek az ünneplésből, de vajon mit ünnepelnek ők? Az egykori forradalmárok, halálraítéltek hozzátartozói egészen másra emlékeznek” – fejtette ki, majd feltette a kérdést: „Ha ez a harmadik köztársaság, melyik volt az első és a második?” – kérdezte, majd utalt arra, hogy ennek a köztársaságnak a hamis nyitánya az 1989-es újratemetés volt, és az ott lévő hatodik koporsóval akarták névtelenné a forradalom hőseit.

  • Tarlós István beszéde elején megköszönte a támogatást az önkormányzati választáson, majd rövid történelemórát tartott. Beszéde közben egy elhaladó kisbuszból azt kiabálták az ünneplők felé, hogy „kabd be”. Tudósítónk szerint az autóst az is feldühíthette, hogy a zászlóavatás miatt lelassult a forgalom a III. kerületi Lajos utcánál.

  • Tarlós István szigorúan kerülte az aktuálpolitikai utalásokat, hosszadalmas történelemórát tartott 56-ról, részletesen elmondta az ott történteket. Az óra végén eljutott a rendszerváltozás utáni korig. Ekkor bírálta a globalizmust, a nemzeti érzés gyengülését és a tömegkultúra rendkívül alacsony színvonalát és a "sokkoló fogalmazástechnikát".

  • Teljesen elkerítették a Parlament parkolóját, jelentette tudósítónk. 50-60 ember a kordonon belül rekedt, de őket hamarosan kiterelik. A kordonon belül mintegy harminc rendőr van, ők körbevették a parkolóban rekedteket. Tudósítónk szerint nincs feszültség, a parkolóban rekedteket a Kossuth téri szónok is távozásra szólítja, ugyanakkor a tömeg azt skandálja, "ÁVH".

  • Már csak három zászlós ember maradt a Kossuth téri parkolóban. Tudósítónk jelentése szerint pk is megindultak a kordonon kívülre. A téren időközben hatszáz fősre duzzadt a tömeg.

  • A Hírtévé beszámolója szerint este tíz óráig adtak időt Sólyom László köztársasági elnöknek a Kossuth tériek, hogy követelésüket teljesítve adjon amnesztiát a tüntetések során letartóztatott rendbontóknak. Azt még nem tudják, mit tesznek, ha követelésük nem teljesül. Sólyom László a törvények szerint csak egyéni kegyelmi kérvényeket bírálhat el, tömeges amnesztiát legfeljebb a parlament adhat. A téren újra alkotmányozó nemzetgyűlésről szónokolnak.

  • Miután a rendőrség kiürítette a Parlament parkolóját, a tüntetők a villamossínekre vonultak. Tudósítónk jelentése szerint egy villamos a megállóban rekedt.

  • Újabb kis provokáció az óbudai zászlóavatásnál, jelentette tudósítónk. Egy autós "Éljen Gyurcsányt" kiáltott, majd továbbhajtott.

  • Egy ember fennhangon arra buzdítja az óbudai zászlóavatásról haza tartó embereket, hogy menjenek a Kossuth térre, mert "Sólyom Lászlónak hála" megeyezés született és mindenki ott lehet, jelentette tudósítónk.

  • Az 1956-os forradalom és szabadságharc történelmi jelentőségére, az áldozatokra emlékeztek pénteken kora este Budapesten, a Terror Háza Múzeum előtt tartott ünnepi rendezvényen, amelyre a Fidesz és a múzeum invitálta az érdeklődőket. A magyar nép, a pesti srácok 1956 októberében halálos sebet ejtettek a kommunizmuson, jelentette ki a megemlékezésen Schmidt Mária, a Terror Háza igazgatója. Mint mondta, a Kádár-rendszer végén Nagy Imre és mártírtársai újratemetése hozta meg a fordulatot, akkor vált köddé a kommunizmus legitimitása.

  • Egy ismeretlen szónok egy Nobel-díjas elmélettel helyettesítené a Gyurcsány-csomagot, és ez alapján nem hogy megszorítani nem kéne, de mindenkinek nőne a fizetése. "Még a rendőröknek is" - jelentette ki, majd a részletek helyett kommunistázni kezdett.

  • Szórólapon terjesztik az október 23-ra meghirdetett nemzetgyűlés alapelveit a Kossuth téren. Többek között "a Szent Korona minden tagjának kötelessége az ellentmondás és az ellenállás mindenkivel szemben, aki annak az értékrendjét sérti". A Forradalmi Nemzeti Bizottmány aláírásával jegyzett szórólapokon harmadik paragrafusként - már az eseményt megelőzően is a múlt idő használatával - az olvasható, hogy a rendelkezéseket közfelkiáltással "elfogadták", s hogy a törvények "elfogadásuk után azonnal hatályba lépnek". Az alapnyilatkozat azt tartalmazza, hogy a jelenlegi politikai rendszer 16 éve alkotmányellenesen és törvénytelenül gyakorolja a hatalmat, mert megsértik a közérdekű adatok megismeréséhez fűződő jogot, és megtévesztéssel választási bűncselekményeket követnek el. (MTI)

  • Füllent a PM: nincs 200 milliárdos kár az elkúrás miatt

    Nem igazán megalapozott a Pénzügyminisztériumnak a költségvetési keretekről közzétett anyagában az a becslés, amely szerint 200 milliárd forintos kamattöbbletterhet jelent a következő négy évben az elmúlt hetekben megingott politikai bizalom. Ilyen alapon Gyurcsány nyári, forintos elszólására is lehetne - sokkal tetemesebb - veszteséget kalkulálni. Persze az sem lenne korrekt.

  • A Gallupnál történelmi mélyponton Gyurcsány megítélése

    A Fidesz továbbra is jelentősen vezet az MSZP előtt, derül ki a Gallup legfrissebb felméréséből. Az MSZP május és július között drasztikusan vesztett szavazóbázisából, de augusztus óta nem apadt tovább a szocialisták tábora.

  • 1956 forradalmának befejezéséhez nemzeti egységre van szükség - mondta Kövér László Székesfehérváron, mintegy 300 főnyi hallgatóság előtt a Szent István Művelődési Házban a párt helyi szervezetének 1956-os megemlékezésén. 1956 forradalma befejezetlen. "Bár sokunk hosszan tartó illúziója volt, de az 1989-90-es rendszerváltozás nem ennek a forradalomnak lett a folytatása" - jelentette ki a Fidesz országos választmányának elnöke.

    "1956 forradalmának befejezéséhez, az ország mai válsága megoldásához egy új, de az 50 évvel ezelőttihez hasonló, széles nemzeti összefogás szükséges" - hangsúlyozta a politikus. Szerinte a pénzügyi, gazdasági összeomlás elkerüléséhez, az ország újragyarapodását jelentő fejlődési pályára állításához és a társadalom különböző területén meglevő problémák megoldásához "szükség lett egy Kéthly Anna és Nagy Imre örökségét valóban vállaló, népéhez kötődő, nem idegen érdekeket kiszolgáló, új baloldalt is magába foglaló nemzeti egységre."

  • A Kossuth téri tüntetők és a Magyar Televízió székházának ostromlói tiszteletére is emléktáblát állítanak vasárnap a budapesti Szabadság téren lévő Hazatérés templomában, jelentette be ifjabb Hegedűs Loránt a Parlament előtt felállított emelvényen péntek este mintegy ezer tüntető előtt. A református lelkész beszédében úgy fogalmazott, hogy az 1919-es vörös terror, Trianon, a második világháború, az 1944-45-es magyarellenes terrorhullám, a Rákosi-diktatúra, a Kádár-korszak és az 56-os forradalom és szabadságharc hőseinek emléktáblája mellett nyolcadikként azoknak is emléket állíttat, akik "elsőként keltek fel a posztkommunista, magyarellenes sajtó- és pénzügyi diktatúra ellen".

  • Kevéssel este 11 óra után véget ért a Kossuth téri demonstráció pénteki "hivatalos programja": a szónokok elköszöntek, és arra kérték a tüntetőket, hogy szombaton ismét térjenek vissza a Parlament elé. Az utoljára fellépő szónok, Takács András, a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 politikai ügyvivője közölte, hogy a hétvégén is tovább folytatják a Gyurcsány Ferenc és kormánya elleni tiltakozásukat, hétfőn kora este pedig alkotmányozó nemzetgyűlést tartanak a Parlament előtti téren, ahol megfogalmazása szerint "az egész magyar nemzet szíve találkozik majd". Péntek este 11 órára alig 150 ember maradt a téren, a szitáló eső miatt többnyire már korábban hazamentek a tüntetők.

  • Éjjel 11-kor a kossuth téren a hivatalos ünnepség kordonját mar körben felállították. A villamos irányában, a rendőrségi kordon mögött egy magasabb drótkerítést is felhúztak, jelenti tudósítónk a helyszínről. Beül körben rendőrök posztolnak.

    Többen állítják, hogy egyik vezetőjük a sátrak lebontásáért a politikai foglyok amnesztiáját kéri. A nagy sátor, amiben kórházi ágyak és egy templomsarok is van, még zavartalanul üzemel. Egy mécsesekből kirakott magyar címer körül 10 ember áll, kéz a kézben, és lehúnyt szemmel meditálnak. A többiek az utolsó szónokot hallgatják. Azt mondta, győztek azzal, hogy a téren maradhatnak. Arra is kérte a tüntetőket, hogy tiszteljék az ünnepet, és viselkedjenek úgy, hogy az az ő ünnepük is. Már csak azért se rendetlenkedjenek, mert a meghívottak Magyarország vendégei, és szintén a forradalom előtt tisztelegnek. Igaz, ezután elmondta, hogy addig maradnak a téren, amíg "vissza nem kapjuk ezeréves alkotmányunkat, a mostani silány helyett".