Belpolitikai válság percről percre

2006.10.21. 08:53

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Készen áll a kordon a Kossuth téren, egysávosra csökkentették a Falk Miksa utca forgalmát, óriásplakátokat állítottak fel az állami ünnepség és a kormányellenes tüntetés résztvevői közé, jelenti tudósítónk a helyszínről.

    „A tüntetők teljesen el vannak zárva az állami ünnepség területétől, ahol éppen a lovas és gyalogos díszszázad gyakorol. A rendezők óriásplakátokat állítottak fel, így a tüntetők csak keskeny réseken kukucskálhatnak az ünnepség felé. A plakátok felére fekete-fehér ötvenhatos emlékfotókat ragasztottak, a többi plakáton egyelőre rosszul lekapart BMW-reklámokat látok. Éppen most ragasztják át azokat is” – mondja tudósítónk, aki harminc-ötven embert lát a téren, és véleménye szerint a hangulatot az álmos kóválygás és a melegtea-osztás jellemzi.

    A sátorvita is véget ért: maradhatnak a tüntetőkkel együtt a kényelmük érdekében felállított sátrak, a rendőrség viszont az eddiginél alaposabban vizsgálódik majd a területen.

  • Október 23-ára sem lesz tökéletes tisztaság a Kossuth téren, még akkor sem, ha megtisztítják a területet, mondta a Magyar Hírlapnak Szegedi Péter, a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. szóvivője. Szegedi szerint ugyanis hiába látnak hozzá a munkához 500 emberrel és 50 géppel, a kitaposott füvet és a szennyezett talajt nem tudják hétfőre elfogadható állapotba hozni.

  • "Nagy megtiszteltetésnek vettem, hogy meghívtak az ünnepségre, boldogan és büszkén tettem eleget a felkérésnek. Az esemény időpontjában elutazom, ezért döntöttünk a videós megoldás mellett" - nyilatkozta Darvas Iván színművész a Népszabadságnak. Darvas az október 23-ai Kossuth téri rendezvényre kapott felkérést versmondásra, más színészekkel együtt. A videofelvételt otthonában készítették el, 23-án kivetítőn láthatják az érdeklődők.

  • Ülést tart ma a Fidesz országos választmánya, amelyen Orbán Viktor értékeli a belpolitikai eseményeket. A Fidesz központi hivatalaként szolgáló budapesti Polgárok Házában tartandó választmányi ülés első része zárt lesz. A Fidesz elnöksége kedden döntött a mai ülésről. Szijjártó Péter akkor azt mondta: a jelenlegi egyre mélyülő morális, gazdasági és politikai válságban nem engedhető meg, hogy a Fidesznek ez a felelős és nagy tekintélyű testülete ne foglalkozzon a helyzet értékelésével. (MTI)

  • Az MSZP választási eredményeit és a párt előtt álló feladatokat vitatják meg a párt mai soron kívüli kongresszusán. A SYMA csarnokban tartandó tanácskozáson a hatszáz küldött és száz meghívott lesz. A kongresszus kezdetén az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulójáról emlékeznek meg a küldöttek, Vitányi Iván, Mécs Imre és Hiller István mond beszédet. Ezt követően Gyurcsány Ferenc értékeli az ország helyzetét, a kormányzás és az MSZP feladatait, utána nyolc szekcióülésen vitatják meg a párt szervezeti, működési és egyéb kérdéseit, végül Hiller István pártelnök tesz javaslatot a következő kongresszus feladataira.

  • Megkezdődött az MSZP kongresszusa, a tanácskozás első 20 percében, zárt ülésen, ügyrendi kérdésekről döntenek a küldöttek. Gyurcsány Dobrev Klára társaságában 10 óra után néhány perccel érkezett a tanácskozás helyszínére.

    A kongresszus előtt ülésezett az MSZP országos választmánya, ahol Teleki László volt romaügyi államtitkárt választották országgyűlési képviselőnek, a tavasszal az országos listáról mandátumot szerzett Vastagh Pál nagyköveti kinevezése miatt lemondott ugyanis mandátumáról.

  • A Parlament elé már megérkezett néhány árus, üdítőt, aki perecet és süteményt kínál. A tüntetők színpadán a szónoklatok várhatóan délután kezdődnek el. (MTI)

  • Vitányi Iván felszólította a kormányt, hogy kormányozzon. Azt kifogásolta, hogy miért a megszorításáról van szó a közbeszédben, amikor a reformok történelmi jelentőségűek. Most Mécs Imre beszél. Az MSZP kongresszusán a háttér piros, de egy lobogó zászlót vetítenek rá, amelyben 1956-2006 felirat szerepel a középső címer helyén.

  • Lendvai: Az MSZP-ben nincsenek antigyurcsányisták

    "Az MSZP-ben nincsenek antigyurcsányisták" - mondta Lendvai Ildikó, a párt frakcióvezetője a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában szombaton. Az MSZP rájött arra, "hogy nem elég egy csodatévő vezérben bízni, hogy Gyurcsány Ferenc, Magyarország egyik legtehetségesebb politikusa, de nem jár a vízen. Most, ha meg nem jár a vízen, akkor egy párt azt a következtetést kell, hogy levonja, hogy tutajt kell alá építeni, és nem azt, hogy menjen a csudába" - fogalmazott a szocialista politikus.

    Az Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc közti személyes párharca vonatkozó riporteri felvetés kapcsán Lendvai Ildikó azt mondta: "ez nem népmese, ahol sárkány és királyfi vív egymással, és táborok szerint döntjük el, hogy ki a sárkány, és ki a királyfi. Ez kétfajta politika. Az a politika, amit mi képviselünk pedig, egy önkormányzati vereségtől nem omlik össze, mert ettől még ugyanazt gondoljuk az ország sorsáról és javáról".

  • Veres: Nem titkoltunk el semmit

    A Pénzügyminisztérium és a kormány eleget tett az államháztartási hiánnyal kapcsolatos statisztikai adatszolgáltatási kötelezettségeinek a parlamenti választások előtt, írja Veres János pénzügyminiszter a Népszabadság szombati számában.

    "Vezetésem alatt a Pénzügyminisztérium (PM) minden esetben eleget tett adatszolgáltatási kötelezettségének. Nem titkoltunk el semmit" - szögezi le írásában a pénzügyminiszter. Minden tényt nyilvánosságra hoztak, amire a törvény kötelezi a tárcát, és amire önként felelősséget vállaltak.

    Úgy vélekedik azonban, hogy a PM által havonta közölt "számok, táblázatok halmazával" viszonylag kevesen foglalkoznak, "nem sokan veszik a fáradtságot, hogy megértsék". (MTI)

  • A szabad demokratáktól a szocialistákhoz igazolt egykori 56-os halálraítélt szólalt fel Vitányi Iván után. Szerinte 56 értékei ma is aktuálisak. Munkástanácsok tagjai azonnal felismerték a lehetőséget, és átvették a munkásosztály nevében a kezdeményezést. A világ legnagyobb szárazföldi hadserege rontott a "kis Magyarországra", nagyobb hadsereggel, mint 39-ben Hitlernek volt. De Mécs szerint ezzel a szovjetek nemcsak "minket hibernáltak", óriási csapást mértek a baloldalra is.

  • Vitányi Iván és Mécs Imre után Hiller István pártelnök emelkedett szólásra, és kifejtette, hogy október 23-a számára ünnep, ezért nem megy temetőbe. Neki október 23-a a "vidám tekintetű fiatalokat" jelenti, akik jó kedvvel vonulnak az utcán, "nem masíroznak", "összefogva mennek". "November 4-én gyászolok, akkor megyek temetőbe" - mondta. Hiller szerint október 23-a miatt kellett megtartani ezt a kongresszust.

  • Vezeték nélküli internetet csak a kongresszusi terem előterében lehet használni. Ott viszont - hangosítás híján - nem lehet hallani, amit odabent mondanak. Az előtérben nemcsak az internet okozhat örömöt, hanem egy Mars csoki is, amelyhez tudósítónk egy jeges teát vásárolt, majd elszomorodott, mert mindez ötszáz forintjába került. Másik tudósítónk az üdítőhöz egy szánalmasan kinéző szendvicset vett, ő hétszáztíz forintot fizetett.

  • Hiller István szerint az MSZP kihívások előtt áll.

  • A páretlnök kijelentette, hogy az MSZP kiáll Gyurcsány Ferenc mellett. Arról is beszélt, hogy a szocialista pártot nem lehet fenyegetni.

  • Hiller István után a Himnusz, majd a miniszterelnök következett, aki kijelentette, hogy ami most az országban történik az hatalmi küzdelem, amely nemcsak a parlament legitimitását kérdőjelezi meg, hanem a parlament erkölcsi, politikai jogát, és a többség kormányzásának jogát. "Ami történik, az a kompromisszumos rendszerváltás megkérdőjelezése." Gyurcsány szerint most a kompromisszum alapjait támadják.

  • Már lehet ebédelni a szocialisták kongresszusán, a tanácskozás kezdete óta hurcolják az óriási tálakat, desszerteket az ebédnek helyet adó terembe. Bár még nincs ebédszünet, már legalább százan az ételes pultok előtt próbálják túlélni minden idők egyik legunalmasabb szocialista kongresszusát.

  • A kormányfő letette a voksát amellett, hogy a politikának nem az utcán, hanem a parlamentbe a helye. Gyurcsány úgy vélte, az emberek nyugalmat akarnak, ezért ha újra választaniuk kell, a demokratákra fognak szavazni. Bár a miniszterelnöknek nem kedvére való, ami a Kossuth téren zajlik, leszögezte, hogy sose fog olyasmire utasítást adni, aminek a törvényességéről nincs meggyőződve. A miniszterelnök nem akar olyan országban élni, ahol a politikai vitákra a rendőrség tehet pontot. Ha a rendőrség szerint nincs jogalap a Kossuth tér kiürítésére, ő nem fog politikai utasításokat adni az egyenruhásoknak, mert az a demokratikus jogállam halála volna.

  • Kövér László beszédével megkezdődött a Fidesz országos választmányának ülése szombaton délelőtt Budapesten, az ellenzéki párt központi hivatalaként is szolgáló Polgárok Házában. Eredetileg Orbán Viktor értékelte volna a Magyarországon kialakult helyzetet, de mint az MTI a helyszínen megtudta, a Fidesz elnöke az Európai Néppárt elnökségének ülésén Finnországban tartózkodik, ahonnan technikai okok miatt nem tudott időben visszatérni Magyarországra. A sajtónyilvános ülés után a választmány zárt ajtók mögött folytatja munkáját, amelyről Szijjártó Péter sajtótájékoztatón számol be.

  • A kormányfő az "azóta elhíresült beszédként" említette a Balatonőszödön zárt körben elmondott, de kiszivárgott beszédét, amelynek néhány szalonképesebb sorát megismételte: nem azért érdemes politikusnak lenni, mert az embernek nincs más szakmája, hanem azért, mert megpróbál messzebbre nézni, mint az utca embere. Ehhez világmegváltásra van szükség, mondta. Megismételte az elmúlt hónapokban már többször hallott téziseit arról, hogy mekkora hazugság volt az emberek előtt eltitkolni, hogy a jobb élethez jobb teljesítmény kell. "Ha azt kérditek, mit hibázott el a kormány az elmúlt néhány hónapban, akkor takaros kis listát tudnék összeállítani" - mondta Gyurcsány, de nem említett részleteket.

  • A kormányfő szerint mostanában kevesebben kedvelik, mint öt hónapja, de a "népszerűség jön és megy", és nem ehhez igazítja politikáját. "Tudjuk, mit szeretnének az emberek: adócsökkentést, fizetést, utakat" - sorolta, de Gyurcsány szerint ez csak a végeredménye kell legyen egy politikának.

  • Pártja megújításának szükségességét hangoztatta a miniszterelnök, aki szerint a magyar baloldal tábora nem a harmincezres tagság, hanem több százezer vagy millió támogató. Pártelnökjelöltségéről azt mondta, azért mérkőzik meg a posztért, mert nem szeretné, ha olyan viták kísérnék a politikát, hogy a kormány politikája a helyes, vagy az elnökségé. "Egyensúly és reform, ebből egy tapodtat sem hátrálok." Gyurcsány szerint meg kell értetni az emberekkel a reformok fontosságát.

    "Tessék bízni bennünk" - kérte a kormányfő. Ha valakinek van más programja álljon fel, és ismertesse, "legfeljebb éjfélig tart majd a tanácskozás". Gyurcsány Orbán Viktorra utalva azt mondta, csupán egyetlen ember van az országban, aki sohasem hazudott, legalábbis saját bevallása szerint. Ő bizony magánemberként és politikusként is megküzdött az igazsággal, és nem mindig sikerült győzedelmeskednie. Boldog ez az ország, hogy választhat a tökéletlen és a tökéletes között, majd arra hivatkozva, hogy felesége arra buzdította, hagyja abba a szónoklatát, befejezte szónoklatát.

  • Két rettenetesen hosszú sorban állnak a szocialista küldöttek ebédjükre várakozva. Elméletileg, délután háromig szekcióülésen vitatnák meg a választások eredményét, és a most kialakult politikai helyzetet, de ha a küldöttek éhük csillapítására várva ilyen sokáig kénytelenek toporogni, a kormányfő, Lendvai Ildikó, Hiller István üres székekkel lesznek kénytelenek vitatkozni.

  • Ötven évvel az 56-os forradalom után még mindig ugyanazokkal kell szembenéznünk, mint a forradalom napjaiban, értékelte a helyzetet a Fidesz országos választmánya tagjai előtt Kövér László. A testület elnöke a Polgárok Házában tartott rendezvény sajtónyilvános bevezetőjében arról beszélt, hogy az utódpárt következetesen elutasítja önmaga kollaboránsoktól való megtisztítását.

    Kövér szerint az MSZP által állított három miniszterelnök is a régi rendszer képviselője, amennyiben Horn a karhatalmi erők tagja volt, Medgyessy D-209-esként szolgált, Gyurcsány a KISZ egyik vezetőjéből lett milliárdos, és Apró Antal privatizációból lett villájából jár megkoszorúzni Nagy Imre sírját. Kövér szerint a régi reflexek miatt is alakult ki ismét erkölcsi válság az országban, mert a hatalomhoz ragaszkodó, a demokrácia lényegét elutasító, szűk, köztörvényes bűnök elkövetésétől sem visszariadó, maffiaszerűen működő klikk irányítja a pártot. "Álljanak félre, akik idáig juttatták az országot" - hangoztatta Kövér.

  • A Kossuth téren tüntető Magyar Nemzeti Bizottság 2006. néhány vezetője nem vette jó néven, hogy az október 23-i központi megemlékezés miatt paravánokkal takarják el őket az eseményre érkező külföldi vendégek elől; ezt megszégyenítésükként élik meg. Elmondták: megtalálják annak lehetőségét, hogy angol és magyar nyelvű transzparenseiket a külföldi prominens személyiségek is láthassák.

    A kordonokon belül rendőrök állnak sorfalat, a tér körül és a mellékutcákban rendőrautók járőröznek.

  • Az Index korábbi cikkét idézve, de a forrást meg nem jelölve dobta fel a győzelmi számok ellenére kissé fáradtra sikerült önkormányzati választási értékelését Varga Mihály. A Fidesz alelnöke a kőszegi 10-es választókerülettel viccelődött, ahol nulla szavazatot és nulla százalékot ért el az MDF jelöltje, és vele holtversenyben végzett az MSZP és az SZDSZ közös jelöltje is. A választmányi értékelést az eredeti tervek szerint Orbán Viktor mondta volna, de a pártelnök Finnországban ragadt a Európai Néppárt elnökségi ülése után, mert törölték a járatát.

  • Varga hosszan beszélt a kormány hazugsághadjáratáról, a megszorító intézkedésekről, és a kifejezést többször említve azt állította, hogy megélhetési válság alakulhat ki a következő hetekben, hónapokban. Az emberek ezt nem fogják elfogadni a kormány intézkedéseit, hiszen „nem ők szúrták el, hanem Gyurcsány Ferenc és kormánya”. A megszorítások a következő időszakban még jobban "fel fogják bőszíteni a már amúgy is elkeseredett családokat". De ebben a helyzetben a Fidesz feladata, az, hogy a valódi reformok felé szorítsa a kormányt.

    Varga szerint ugyanis most már nem azt kell nézni, hogy ki is tehet arról a helyzetről, amiben vagyunk, a gödörbe közösen csúsztunk, és abból közösen kell kimászni. A helyzet szemléletesebb leírásara a párt alelnöke tovább írta az Orbán által korábban használt buszos hasonlatot is: a szakadék felé robogó buszon nincs különbség a jobb és a bal oldalon ülők között, együtt kell megállítani a rossz irányba haladó járművet.

  • Néhány perccel ezelőtt a szekcióülések elkezdődtek az MSZP kongresszusán. A szekciók régiónként üléseznek, azaz a szocialista politikusok a zárt ülésen ugyanazokkal vitathatkozhatnak, akikkel otthon nap mint nap talkálkozhatnak. Ennek értelmén több politikus is elmerengett.

  • Több képviselő és kongresszusi küldött egybehangzó véleménye szerint sokan nem jöttek el a kongresszusra. Tudósítóink például olyan sorokat láttak, amelyekben négy-öt üres széket is összeszámoltak. Eljött viszont Szabó-Stein Imre, volt televíziós vezető, és láttuk Gyenesei Istvánt, a parlament egyetlen független képviselőjét.

  • A Fiatal Baloldal Che Guevara című magazinját osztogatják a szocialisták kongresszusán. A címlapon Che Guevara látható, a hátlapján pedig egy Vállald be! felirat olvasható, és egy fiatal gólörömét örökítették meg. Bakács Tibor Settenkedő a lap főmunkatársa, valamelyik rovat vezetője. A kongresszuson osztogatott lapszámban egy Geszti-interjú van, és sok infó és kép Che Guevaráról.