Belpolitikai válság percről percre

2006.10.23. 09:47

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A Nádor utcai tüntetőkhöz Gorka Sebestyén is csatlakozott, aki egy időben biztonságpolitikai szakértőként nyilatkozott nemzetközi kérdésekben a televíziókban, rádiókban, újságokban. Most a tömeg élén áll, és csóválja a fejét.

    A rendőrök egyébként tudósítónk jelentése szerint most először szólították meg a tömeget az udvarias, „Hölgyeim és uraim!”-formulával. A tüntetőket ez sem csendesíti, „Olaszliszka, Olaszliszka” – skandálják. Egy néni azt kérdezi, hogy mikor kezdődik a „kommunisták ünnepsége”. Azt ajánlja, hogy Gyurcsányék inkább november 4-én ünnepeljenek, „az az ő ünnepük, október 23-a a miénk” – mondta.

  • A Fidesz–KDNP-frakciószövetség képviselői hétfőn reggel rótták le kegyeletüket a rákoskeresztúri köztemető 301-es és 298-as parcellájánál Nagy Imre miniszterelnök, a névtelen áldozatok és elesettek síremlékénél, valamint az emlékműnél. A Fidesztől Navracsics Tibor frakcióvezető, Schmitt Pál európai parlamenti képviselő, a párt alelnöke, valamint Aszódi Pál és Horváth János országgyűlési képviselők helyzeték el a megemlékezés virágait. A KDNP-ből Halász Zsuzsa, Rétvári Bence és Soltész Miklós országgyűlési képviselők koszorúztak a síremlékeknél, illetve az emlékműnél.

  • Ifjabb Hegedűs Lóránt református lelkész, egykori MIÉP-es országgyűlési képviselő félreverte a harangokat Szabadság téri templomában.

  • A Kossuth téren, Sólyom László köztársasági elnök főhajtásával, megkezdődött az ünnepályes zászlófelvonás.


  • Nézze meg a kiszorítás képeit!

    A százötven-kétszáz fősre nőtt tömeget a rendőrök két részre vágták, jelentette tudósítónk. Egyik részük a Nádor utcában, a másik a Szabadság téren rekedt. A Kossuth téren közben a meghívott külföldi vendégek zászlóival vonulnak a katonák.

  • A közjogi méltóságok - Sólyom László köztársasági elnök, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Szili Katalin házelnök, Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke és Bihari Mihály alkotmánybírósági elnök - virágokat helyeznek el az 56-os emlékműnél. Őket a külföldi vendégek követik, most éppen V. Harald, Norvégia királya, aki korona és palást nélkül, öltönyben érkezett.

  • „Fáj a vesém, beszarok, mindjárt behugyozok” – panaszkodik egy bácsi a Nádor utcában, aki elől rendőrsorfal állja el a vécét. Tudósítónk jelentése szerint a tömeg azt kiabálja: „Gyere ide, Juan Carlos!”

    A Kossuth téren most Stjepan Mesic, Horvátország elnöke helyez el egy szál virágot.

  • Az 1956. október 23-i forradalomnak a mai naphoz szóló legfontosabb üzenete, hogy demokratikus egységre van szükség minden diktatórikus törekvéssel szemben, jelentette ki Demszky Gábor a fővárosi közgyűlés ünnepi ülésén hétfőn. A főpolgármester emlékeztetett arra, hogy ötven évvel ezelőtt egyetlen nap alatt létrejött a nemzeti egység, és "az egész nyomorgó és megalázott ország" a forradalom mellé állt, és elsöpörte "a magyar történelem leggonoszabb, hosszú zsarnokságát". (MTI)

  • A rendőrök szombat délelőtt eddig körülbelül tíz tüntetőt vettek őrizetbe tudósítónk jelentése szerint. Ezzel egy időben a Markó utcában összegyűlt nagyobb csoportnyi embert szólították fel a rendőrök távozásra. (MTI)

  • Az Arany János utca felől erősítést kaptak a tüntetők, létszámuk megduplázódott, három-négyszázan lehetnek, jelentette tudósítónk.

  • Több tucat fiatal gyűlt össze a Szent István-bazilikánál. Ők angol nyelvű táblákkal szerettek volna az ünnepség színhelyére vonulni, de a rendőrök, ahogy az egyik tüntető elmondta, erőszak nélkül, de határozottan, távozásra szólították fel őket. A fiatalok a bazilikánál várják, hogy az ott esetleg elvonuló külföldi vendégeknek mutathassák fel segítséget kérő transzparenseiket. (MTI)

  • Az ötszáz-hatszáz fősre növekedett tömeg a Roosevelt tér felé vette az irányt. Egy gyorsreagálású utcai árus az Akadémia utca és az Arany János utca sarkán pakolja ki a pereceit.

    Ezzel egy időben a Nemzetközi Vöröskereszt elnökségi tagja helyez el egy szál virágot a Kossuth téren.

  • A Lánchíd helyett az öt-hatszáz tüntető a bazilikához vonul. Képviselőjük tudósítónknak elmondta: a bazilika „végső esetben” védelmet nyújt nekik.

    A Roosevelt téren néhány tüntető leült az úttestre.

  • A Szabadság téren maradt százötven-kétszáz embert a Bajcsy-Zsilinszky út felé távozásra szólítják fel a csatárláncban lassan meginduló rendőrök.

    Az egyik transzparensen ez áll: "Banana Republic".

  • A bazilikához ért az öt-hatszáz fős tömeg, a Roosevelt téren mégsem bénították meg a forgalmat. Tudósítónk emlékeztet arra, hogy a bazilika előtti tér macskaköves. A tömegben a tévéostromból ismerős arcokat is látni.

    A bazilika előtti térre várják Papp Lajos szívsebészt, aki beszélni fog a tömeghez. A szervezők csendes, méltóságteljes ünneplésre kéri az embereket, akik válaszul azt skandálják: „ötvenhat, ötvenhat”.

  • Száz tüntető leállította hétfőn délelőtt a forgalmat a Szent István körúton. A főként fiatalokból álló csoport a Markó utcából vonult a Szent István körútra. Az árpádsávos és nemzetiszínű zászlók alatt vonulók a miniszterelnököt gyalázó jelszavakat kiabáltak. Az egyik menetelő fiatal azt mondta, hogy nem tudják, pontosan hová vonulnak, a céljuk inkább az, hogy minél többen lássák őket. A rendőrök az Oktogon irányába terelik a Nyugati teret elhagyó tüntetőket. Ezzel egyidőben értek a Nyugati pályaudvarhoz, a körút másik oldalán, a Bécs–Budapest-maraton résztvevői. (MTI)

  • A bazilika előtti tüntetők egy része a Nyugati pályaudvarhoz vonulna, hogy segítsen a Markó utcából kiszorított társaiknak. A tömeg nagyobbik része inkább maradna.


  • Nézzen ünneplő honatyákat!
    fotók: Barakonyi Szabolcs

    Külföldi államfők és miniszterelnökök jelenlétében fogadják el hamarosan a Parlament felsőházi termében a "Budapest '56 Szabadság Nyilatkozat"-ot, amely emléket állít az 56-os forradalomnak, és felidézi az 50 évvel ezelőtti esemény máig aktuális történelmi mondanivalóját. A dokumentum kiemeli a szabadság tiszteletben tartásának közös felelősségét és kötelességét. Az ünnepi ülést Szili Katalin házelnök vezeti, beszédet mond Kosáry Domokos, az 56-os Emlékbizottság elnöke, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke.


  • Tekintse meg képeinket!

    Papp Lajos szívsebész a bazilikánál békés tüntetésre szólít. Gonda László (Magyar Nemzeti Bizottság 2006) közbevágna, hogy menjenek inkább erősítésnek a Nyugatihoz, de Papp egyik embere lefoglalja és elhallgattatja. A bazilika előtti téren a tömeg ezerfősre nőtt.

    Tudósítónk jelentése szerint a Nyugati téren futóverseny van, tüntetőket nem látni.

  • A bazilika előtti tömeg nem hallgat Papp Lajosra, úgy döntenek, hogy a Corvin közhöz vonulnak.

  • A szovjet rendszer megrendíthetetlenségének látszatát az 56-os forradalom rendítette meg, mondta Szili Katalin az Országgyűlés ünnepi ülésén a felsőházban, ahol a képviselői padsorokban a külföldi vendégek foglaltak helyet.

    "Tisztelettel adózunk az ellenállóknak, az emigránsoknak és az őket külföldön befogadóknak. A forradalom visszahelyezte Magyarországot a világ erkölcsi térképére, és hogy ne csússzunk le róla, be kell látnunk, reális képünk kell legyen a múltról. 1956 olyan ritka fejezet a magyar történelemben, amely kétségtelenül a világtörténelem részéve vált, erre legyünk büszkék" - mondta beszédében az Országgyűlés elnöke.

    "A mai napon kiáltványt intézzünk a világ népeihez, hogy emléket állítsunk a forradalom hőseinek, akik sorsa örök felkiáltás. Szabadon élni, és mások szabadságát tiszteletbe tartani, ez közös kötelességünk" - fejezte be beszédét Szili Katalin.

  • Szili beszéde után felolvasta Kofi Annan ENSZ-főtitkár üzenetét: "Ami 1956-ban történt nem más, mint az ember szabadságvágyának megrendítő megnyilvánulása. A világ is tiszteletét teszi a bátorság, a meggyőződés ilyen megnyilvánulása láttán. Olyanná vált Magyarország, amilyennek ma ismerjük, demokratikus jogállamnak. Magyarország Európa szívében egy lüktető társadalom, dinamikus gazdaság, amely aktív tagja a nemzeteknek, és kívánom, hogy évszázadokon át virágozzék."

  • Az amerikai Time magazin 1956-os különszám borítóján a magyar szabadságharcos portréja látható, és a lyukas nemzeti lobogó, emlékeztetett a parlamenti beszédében Gyurcsány Ferenc a külföldi vendégek előtt.

  • "A szabadság lehetőség, hogy önmagunk legyünk" - mondta Gyurcsány Ferenc. A miniszterelnök szerint "ahányan vagyunk, annyiféleképpen kívánunk élni" személyesen szabadságunkkal. Ebben a "demokrácia vág rendet".

    A szabadság demokratikus rendjét nehéz megteremteni, értelmét a sokaság belátó nagyvonalúsága adja, a demokratikus gondolkodás, cselekvés és kultúra.

    A szabadságot ki lehet vívni egy huszáros rohammal, de mennyi idő kell ahhoz, hogy mások tisztelete beköltözzön mindenki lelkébe?, tette fel a kérdést a kormányfő.

  • 1956-ban a többség az utcát választotta, mondta Gyurcsány, mert a parlament nem fejezte ki a népakaratot. Ma nem így van, a parlament ma kifejezi a népakaratot. "Az 56-os vitáink nem a múltról, a jelenről szólnak - mondta. - 56 csak ürügy." Az új Magyarország a barrikádnak csak az egyik oldalán épült fel, ott, ahol a lyukas zászlók lobogtak. "Nem lehet középen állni, nincs félút szabadság demokrácia és diktatúra között."


  • Tekintse meg képeinket!
    Egyre több a tüntető, a Madách háztól a Hercegprímás utcáig ér a tömeg, és a Corvin közhöz, az 56-os forradalom egyik legnevezetesebb helyszínéhez vonul.
  • A szabadság akarásában egymásra találtak ötvenhat nagy áramlatai, ahogy 1989-ben, mondta a miniszterelnök. 2006 már "arról szól", hogy milyen legyen a demokrácia, nem arról, hogy legyen-e vagy sem. Gyurcsány azt kívánta külföldi vendégeinek, hogy ne ijedjenek meg a szabadság üzenetétől. "Merj önmagad lenni, tudj tisztelni másokat, ne félj a felelősségtől, óvd a szabadság rendjét!" A miniszterelnök most úgy látja, hogy ez sokkal "keményebb lecke", mint a rendszerváltáskor látszott.

  • Helyszíni tudósítónk szerint nagyon meleg van az Országgyűlés felsőházában, ahol magyar és külföldi politikus, méltóságok emlékeznek az 56-os forradalomra. A hátsó sorokban ülők legyezgetik magukat.

  • A parlamentben roskadoznak az asztalok, amelyekről nemsokára ebédelni fognak az ünnepi rendezvény vendégei. Háromféle hús van, szárnyas, sertés és borjú. Emellett rengeteg saláta, például magyaros füstöltnyelvsaláta és nagyon sokféle desszert.

  • Körülbelül háromezer ember vonul a Rákóczi úton a Corvin köz felé. Az ablakből nézelődőket arra buzdítják, hogy tartsanak velük. A tömegnek láthatóan nincs vezetője. Körülbelül nyolc busz torlódott fel a tömeg miatt az Astoriánál. Rendőrök nincsenek a környéken. Az autók elvileg járhatnának, de nem tudnak.