Belpolitikai válság percről percre

2006.10.23. 13:53

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Gyermekkori emlékekeket hordanak magukkal 56-ról a képviselők

    Karsai Jószef szocialista képviselő tizenkét évesen pisztollyal küzdött, Katona Béla kezét ugyanezért az apja letörte volna. Harrach Péter szülinapján volt kénytelen az óvóhelyre költözni.

  • Molnár Tamás, a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 egyik vezetője az Indexnek azt mondta, a rendőrséggel történt egyeztetés alapján fél három körül térhetnek vissza a Kossuth térre, addigra elmennek onnan a védett vezetők.

  • "56 tavaszán friss szelek fújdogáltak a sztálinimzmus áporodott levegőjében" - mondja Wittner Mária, és elmondja azt is, már akkor unták a KISZ-t. Ami valójában csak 1957-ben alakult meg. A lengyel 56-osok egy dalt énekeltek, a tömeg azt skandálta, lengyel–magyar barátság.

  • A Szabadság fényei című programot a két közszolgálati televízióadón nézhetik meg az érdeklődök. "A programot megtartják az eredetileg tervezett időpontban, 17 óra 30 perckor, de a Kossuth tér lezárása miatt, biztonsági okokból, nézők nem mehetnek be a Parlament előtti területre sem" - áll a kormányszóvivői iroda közleményében. A szervezők az érdeklődő közönség megértését és szíves elnézését kérik.

  • A Kossuth téri Szabadság fényei műsor - amit csak a tévé közvetít majd - első része 1956. október 23. eseményeinek kronologikus felidézése lesz a történelmi pillanatok megjelenítésével. A műsorban 6,5 méter átmérőjű fehér gömb felemelkedik a tér fölé, rajta egy táncművész, aki a levegőben koreográfiát mutat be, majd a Forradalom lángja meggyújtásának pillanatában egy 2×7 méteres, lyukas nemzeti zászlót emel a magasba.

    A láng fellobbanásához kapcsolódva Himnusz és tűzijáték zárja az ünnepséget, közben a Parlament teljes, Kossuth tér felőli homlokzatán fényfestés látható majd.

  • Vizi E. Szilveszter a műegyetemnél politikusok, közéleti személyiségek előtt emlékezett az 1956-os forradalomra. A Magyar Tudományos Akadémia elnöke szerint a forradalom azért bukott el, mert Magyarországot magára hagyták. Vizi utalt Orbán Viktornak arra beszédére, amelyet Nagy Imre ravatalánál mondott el, és amelyben a szovjet csapatok távozását követelte. Az ünnepségen avatják fel az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc Műegyetem rakparti emlékművét, Csikszentmihályi Róbert alkotását.

    Kedves, méltóságteljes megemlékezés volt, még cinikus riportereink is meghatódtak.

  • Lezsák Sándor fideszes képviselő, az Országgyűlés alelnöke is megjelent a Corvin közben. A tüntetők nem tudják, hogyan viszonyuljanak hozzá, hisz "MDF-es". Lezsák Pongrátz Gergelynek szóló levelet olvasott fel, ezt többen nem értik, hisz Pongrátz már nem él. (Ezt a szónok is tudja.) Lezsák sem örül a központi emlékműnek, szerinte ott a Regnum Marianum templomnak kellene állnia. Az emberek unják a szónokot. "Mennyit beszél, azt semmit se mond - mondják. - Igazi politikus. Induljunk, induljunk!"

  • A Corvin köznél összegyűlt emberek egy csoportja, főként bomberdzsekis fiatalok a József körúton lévő Magyar sörözőben italoznak.

  • A Corvin közből az Üllői úton néhány száz ember - szervezetten - elindult a Kálvin tér felé. ők csatlakoznak az Astoriára meghirdetett Fidesz-tüntetéshez

  • A BRFK szóvivője az Indexnek azt mondta, hogy a tüntetők egyelőre biztosan nem mehetnek vissza a Kossuth térre. A terület átvizsgálása jelenleg is zajlik, és ennek befejeztéig nem engedik vissza az embereket. Ugyanakkor a Kossuth téri elzárt területen hat üldögélő rendőrön kívül nincs senki, szóval a szóvivő állításával ellentétben nem vizsgálják a területet.

  • Egyelőre csak lézengenek az Astoriánál, ahol délután négykor kezdődik a Fidesz megemlékezése. Az árusok már felkészültek, perecet, kalácsot, zászlókat lehet kapni. Vivaldi bömböl a hangszórókból. A színpad a Semmelweis utcánál áll, és a Rákóczi úton egészen az Urániáig lógnak utcánként a hangfalak.

  • A nemzeti radikális Lelkiismeret '88 Csoport hétfő délre ígérte, hogy blokádot von Budapest köré, azaz 12, a fővárosből ki-, illetve bevezető úton tartanak félpályás forgalomlassító demonstrációt. Az Index megpróbálta megtudni a rendőrségtől, hogy megvalósultak-e ezek a félpályás útlezárások, de a BRFK erről nem tudott információt szerezni. Az autópálya-rendőrség nem tud demonstrációról, az M0-ás körgyűrű és az autópályák szabadon járhatók.

  • A Vármegye utcai, az ünnepen is nyitva tartó magyar áruk boltjának forgalmát nem dobta fel a hamarosan kezdődő Fidesz-nagygyűlés. Amikor tudósítónk arra járt, csak két, hosszú fekete kabátos, nemzeti karszalagos fiatal méregette a kirakatot.

    Az ellenzéki párt megemlékezése komoly nemzetközi érdeklődés mellett zajlik; a Kossuth Lajos utcai kordon mögött egymást érik a parabolaantennával felszerelt külföldi közvetítőkocsik.

  • Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitány szerint a Kossuth tér pillanatnyilag műveleti területnek számít, és annak ellenére, hogy annak nyoma sincs, a terület átvizsgálása zajlik, és amíg be nem fejezik, addig senki sem mehet vissza a térre.

  • Körülbelül 1000-1200 ember van még, de egyre többen indulnak el különböző irányokba. A szónok is arra buzdítja az embereket, menjenek a Kossuth térre.

    "Hagyjátok itt a szerencsétleneket, gyertek velünk!" -kiabálják többen. Pár tucat ember elindul, de sokan maradnak, és Blaha felé távozó lenygeleket tapsolják.

  • Főleg külügyminiszterek és nagykövetek koszorúztak a 301-es parcellánál; a magyar kormány nevében Szekeres Imre honvédelmi miniszter és Göncz Kinga külügyminiszter. Két ellenzéki politikus, az MDF-es Dávid Ibolya és Herényi Károly is elhelyezett egy koszorút.

  • Helyszíni tudósítónk szerint nem áll meg a 2-es metró az Astoriánál, pedig a szerelvényeken sok zászlós ember van, akik épp az Astoriánál hamarosan kezdődő Fidesz-gyűlésre mennek.

  • A Kossuth téri tüntetők toi-toi vécéit most a rendőrök használják. Hogy egyhamar nem lesz tüntetés a Kossuth téren, abból is következtethető, hogy épp most tért vissza a parlament védelmélre két teherautónyi és négy busznyi rendőr.

  • Kárpáti György olimpiai bajnok, a 1956-os magyar-szovjet pólódöntő egyik hőse beszél majd először az Astoriánál, a Fidesz nagygyűlésen. Helyszíni tudósítónk információi szerint felszólal még Wilfried Martens, az Európai Néppárt elnöke is Orbán Viktor előtt. A Fidesz elnöke várhatóan 5 órakor beszél. A műsorváltoztatás jogát fenntartjuk.

  • Három óra után megérkezett a kemény mag az Astoriához, a Fidesz nagygyűlésére. „Hazaáruló” – skandálják végig a kiskörúton. A Múzeum presszó teraszán közben Kosztolányi Dénes és Szalai Annamária fideszes politikusok és Vitézy László rendező-producer borozgatnak. Az asztalon egy üveg cabernet sauvignon.

  • Fílingvadászat az oktogonnál

    A Csajkát csak 1959-től gyártották, a Volga M21-est 1962-től. A Totalcar leleplez, de azért jól szórakozott a Sztálin, Sugár, Magyar Ifjúság, Népköztársaság, Andrássy úton, ahol 56-os járműveket és 56-os jelmezbe öltöztetett embereket állítottak ki.

  • A köztársasági őrezred tanácsára Gyurcsány Ferenc miniszterelnök valószínűleg kihagyja a Felvonulási téri 56-os emlékmű hivatalos átadását, értesült az Index.

  • Körülbelül ezer tüntetőt kezdett el oszlatni a rendőrség a Parlamenthez vezető Alkotmány utca és az azt keresztező Hold, illetve Vadász utca sarkán, mivel a tüntetők feldöntötték a rendőrség által az Alkotmány utcában felállított kordont. A Kossuth teret már nem lehet megközelíteni, mert hajnal óta kordonnal lezárták a környező utcákat. A tüntetők több száz fős csoportja menekülni kezdett, amikor könnygázgránátot vetett be a rendőrség. A könnygáz már az új típusú, paprikaalapú szer lehet, mert többen hányni kezdtek, amikor belélegezték a füstöt, erre korábban nem volt példa.

  • A Bajcsy-Zsilinszky út felé szorították ki az embereket a rendőrök, a tömeg némileg szétszóródott. Újabb könnygázgránátokat lőttek ki, úgy tűnik, a Deák tér felé szeretnék szorítani a tömeget. A rendőrök vízágyút is bevetettek.

  • „Gyertek velünk, gyertek velünk!” – skandálta a Corvin közből a Kossuth tér felé vonuló tömeg az Astoriánál gyülekező fideszeseknek. Amikor a Bajcsy-Zsilinszky út elején a több ezer ember meglátta a távolban a könnygázfelhőt, rohanni kezdett az Alkotmány utca irányába.

  • Kollegánk látta, amint több rendőrségi jármű gurult ki a rendőrség Kerepesi úti laktanyájából.

  • Az Alkotmány utcából kiszorított tömeg egy része, néhány száz ember a Nyugati felé indult. Ott már hatalmas a rendőri készenlét, tele van a felüljáró rendőrökkel. A Váci úton egy tucat szirénázó rendőrautó és négy teherautónyi rohamrendőr tartott a Nyugati irányába. A Bajcsy-Zsilinszky úton a tömeg másik részét vízágyúkkal szorítják a Deák tér felé.

  • A Bajcsy-Zsilinszky úton a Hajós utcánál a tüntetők elfoglaltak egy BKV-buszt, és keresztbe állították az úton.

  • A bazilikánál nyomják vissza a tüntetőket a Deák Ferenc tér felé, könnygázgránátok durrognak, a vízágyúkat is bevetették, a levegőben rendőrségi helikopter köröz. Az egyik visszaszorított tüntető tudósítónktól azt kérdezte, hogy megtartja-e Orbán Viktor a beszédét, mert szerinte senki sem maradt az Astoriánál.

  • Megkezdődött a Fidesz nagygyűlése, miközben a Bajcsy-Zsilinszky úton rendőrök és tüntetők csatáznak. Wilfried Martens, az Európai Néppárt elnöke szól először a több ezer fős tömeghez. Nagy taps fogadta, amikor kijelentette: 56-ban ő is tüntetett a magyar forradalomért.