Belpolitikai válság percről percre

2006.10.23. 11:52

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Délután kettőtöl az eredeti program szerint a Corvin közben az 56-os Magyarok Világszövetsége és a Corvin közi Bajtársi Közösség központi ünnepsége lesz. Díszvendég Per Bang-Jensen (Povl Bang-Jensen néhai dán ENSZ-diplomata fia) és a poznani lengyel szabadságharcosok küldöttsége.


  • Az 1956-os magyar forradalom 50. évfordulóján kiáltvánnyal fordulunk a világ népeihez, és vezetőihez. Ezen az ünnepen emléket állítunk a hősöknek és idézzük a forradalom mondanivalóját. Egy történelmi másodperc elég volt ahhoz, hogy szétvesse az összeomlásra érett szovjet diktatúrát. Egy „nem” elég ösztönzés volt a munkásoknak, hogy munkástanácsokat alakítsanak, a falvaknak hogy ellássák élelemmel a harcolókat, a srácoknak, hogy megállítsák a szovjet tankokat és a lányoknak, hogy mindkét oldal sebesültjeit ellássák.

    Egy nép nőtt önmaga fölé a szabadságért vívott harcban és mutatott példát a világnak. Egy ország volt képes felülemelkedni miden megosztó érdeken, és nemzetté vált. A nemzetközi közvélemény szívvel lélekkel a forradalom mögé állt. A világ tudatában a magyar név a szabadság szinonimájává lett.

    Aztán jött a megtorlás, százak kivégzése, ezrek meghurcoltatása. Kiáltványunk tisztelgés a neves és névtelen hősök előtt. A forradalom másfél hónapig tartott, de közvetve vagy közvetlenül hatott mindarra, ami később Magyarországon és a világban történt. Bár a forradalmat leverték, a régióban szabadság győzött.

    A forradalom üzenete, hogy a szabadság legyőzhetetlen, az emberiség szabadságra született. A szabadság ajándék, de szabadon élni közös felelősség.

  • Egy Combinóval találkozott a tüntetők vonuló tömege a körúton. Elhangzott a "döntsük fel!" is, de inkább a "Demszky, takarodj!" a jellemző.

  • Minden delegáció mellé jut kísérő. Mivel olyan sok a külföldi vendég, a külügyminisztérium szinte teljes állományát munkába állították. Volt nagykövetek, attasék foglalkoznak a külföldiekkel. A program olyan zsúfolt, hogy az itt tartózkodóknak nincs nagyon lehetőségük szabad programra, tudtuk meg a parlamentben.

  • Két ismeretlen férfi és a radikális jobboldali demonstrációkról ismert (általában nemezsapkát viselő) P. Márton vezeti az embereket a Corvin közbe.

  • A Corvin köz az 1956-os forradalom felkelőinek egyik legfontosabb és legtovább kitartó ellenállási pontja, amikor a beözönlő szovjet tankok rátámadtak a magyar forradalomra.


    fotó: Fábry György

    A Corvin köz és a vele "párban" harcoló, a szomszédos sarkon elhelyezkedő Kilián laktanya fontos stratégiai ponton helyezkedett el: ellenőrizte az Üllői utat, amely felől a szovjet tankok délről közelíthették meg a belvárost, illetve a körutat, melyen keresztül a Budáról a Petőfi-hídon keresztül érkező és a Boráros téren gyülekező tankok indítottak támadásokat.

    A Corvin köz a Széna tér (Moszkva tér) mellett egyike volt annak a két ellenálló gócnak, amelyek a szovjet csapatok november 4-i támadása után a legtovább kitartottak. A Corvin közi ellenállást a szovjet hadsereg november 6-án számolta fel.

    Forrás: wikipedia

  • A tüntetők között a Szabadság téri szovjet emlékmű megrongálásáért körözött Budaházy György levelét osztogatják. A magyar testvéreim megszólítású levélben Budaházy a rendőröket cikizi, hogy "még egy amatőrt sem tudnak elkapni". Tagadja, hogy lázadást készítene elő. "Hogyan tudna egy becsületes, bujkáló hazafi lázadást előkészíteni, akinek nincs konspirációs tapasztalata, se alvilági kapcsolata"- írja. A levélen mellett a papíron egy fotó van arról, ahogy az MTV ostromának éjszakáján a szovjet emlékműről feszegetik le a címert.

  • Négy rendőr próbálta beterelni a tüntetőket a Nap utcába, de sikertelenül. A tömeg tovább haladt a Corvin közhöz, ahol már mások is várakoznak.

  • "Az arányosság figyelembevételével járnak el a rendőrök" - jelentette ki Jármy Tibor, a BRFK kommunikációs osztályvezetője hétfőn a távirati irodának arra a kérdésére, hogy miért volt szükség gumibottal támadni az egyik helyszínen Budapesten a tüntetőkre. Jármy elmondta, hogy nem ismeri a konkrét esetet, és tudomása szerint nem alkalmaztak kényszerítő eszközt a rendőrök.

    A Parlament előtti 56-os ünnepség helyszínének közelében, a Nádor és a Széchenyi utca sarkánál, gumibottal támadtak rendőrök demonstrálókra, köztük nőkre és idősekre a hétfő délelőtti zászlófelvonás ideje alatt. Jármy arról is tájékoztatott, hogy "a rendőrök minden helyszínen szükséges számban lesznek jelen". (MTI)

  • Szili Katalin bejelentéséhez - "family fotó készül" a Parlamentben - híven a meghívott vendégekkel és a magyar közjogi méltóságokkal közös kép készült az országházban, a főlépcsőn. A Szili és Sólyom László között helyet foglaló miniszterelnök láthatóan feszült volt a kép készülésekor is, nem tudott mit tenni túlmozgásos kezével, ezért hol félökölbe szorította, hol kinyújtotta.

  • Ha lehet, még nagyobb a rendetelnség az üresen maradt Kossuth téren, a Rákóczi-szobornál. A tüntetők sátrai még állnak, de a tűzszerészek kirámolták belőlük a cuccokat. A kordonnal körülvett teret és a bejáratot rendőrök vigyázzák.

  • Megérkeztek a tüntetők, és elállják a körutat, ott már áll a forgalom. Az Üllői úton is vannak demonstrálók, de egy Buda felől még rá lehet kanyarodni az útra. A tömeg láthatóan tanácstalan, nem tudja, hogy most mi fog történni.

  • Nincs információnk arról, hogy a Corvin Budapest Filmpalota nyitva marad-e, a telefonok némák. Jelenleg több ezer ember tart a Corvin közbe, az 56-os forradalom egyik helyszínére. A moziban ma délelőtt mutatták az 1956-os forradalomról szóló Szabadság, szerelem című filmet, és a műsor szerint este fél 11-ig szinte óránként kezdik a vetítést a mozi termeiben.

  • Rákosi utálta az oroszokat, mármint az autókat

    Kik használhattak személyautót 1956-ban: 1) a minisztériumok főosztályvezetői és a még magasabb beosztásban lévők; 2) a megyei és megyei jogú városi tanácsok végrehajtó-bizottság elnökei; 3) a munkabérek szempontjából az "A" kategóriába tartozó intézeti, vállalati vezetők; 4) azok a vezető állású dolgozók, akiknél az engedély kiadását különleges szempontok indokolják (kimagasló munka-, kormány- vagy egyéb kitüntetések). Utóbbi alapján juthattak autóhoz a sportolók, színészek, egyéb közméltóságok. Továbbá a fentiek között nem szerepel az a hatszáz orvos és állatorvos sem, aki hivatása gyakorlásához használhatott személyautót.

    A kevés magánautó mind agyonberhelt, alig járóképes rozsdahalom volt. Nem így az Ikarus 55. A kor magyar buszbüszkesége ugyanolyan gyönyörű volt, mint az akkoriban elkészült francia és német autók.

    Olvassa el a Totalcar cikkét, azt is megtudhatja, hogy Rákosi utálta az oroszokat!

  • A tüntetők megszerezték az Igazolt Magyar Szabadságharcosok Világszövetségének hangosítását, most szónokaik a Corvin mozi lépcsőjéről beszélnek a tömeghez. Kiadták az új jelszót: 56-2006.

  • Körülbelül 80-100 motoros érkezett a Corvin közhöz. A tömeg nagyon megörült nekik. Ria, ria, Hungária! - kiabálják. A motorosok, úgy tűnik, bemennek a közbe.

  • A szónokok azt akarják, hogy a Corvin köznél lévők menjenek vissza a Kossuth térre, ahonnan időközben a rakpart felé elindultak a külföldi delegációk. A Kossuth tér melletti utcákban húsz-húsz rendőr várakozik, a Markó utcánál három teherautónyi rendőr van.

  • „Van bőr a pofátokon?” – kérdezte valaki a 301-es parcella közelében az SZDSZ koszorúzására igyekvő Magyar Bálintot. A volt oktatási miniszter vissza akart szólni, de a társaságában lévők csendre intették.

    Tudósítónk jelentése szerint egyébként illegális szemétlerakó éktelenkedik a 301-es parcella közelében.

    A 301-es parcellánál temették el a megtorlás áldozatait. A demokratikus ellenzék a nyolcvanas évek elejétől tartott itt megemlékezéseket. A sírok újrafelkutatása 1988-ban egy titkos állambiztonsági parancs nyomán indult meg.

  • A 301-es parcellánál, az SZDSZ hivatalos megemlékezésének helyszínétől harminc méterre árpádsávos zászlós fiatalok a Székely himnuszt éneklik.


  • Mészáros Imre a Goj motorosok elnöke

    "Mi katonák vagyunk, jó lenne, ha lenne egy tábornokuk" - szavalja a Goj motorosok elnöke a Corvin közben, majd országos demonstrációt hirdet, aminek célja, hogy ügyvivő kormány vegye át a hatalmat. A tömeg lehurrogja. A helyszínen teljes a zavar, van, aki már most a Kossuth térre menne. A motorosok fél ötkor indulnak oda.

  • Szabadság térnél felállított kordonnál tizenöt háborgó van. A rendőrök felmenőit szidják, mert nem közelíthetik meg Nagy Imre szobrát, ahol nemsokára állami koszorúzás lesz. A környékbeli rendőröknek fogalmuk sincs, hogy meddig tart az útzár, az Akadémia utca torkolatánál negyven-ötven demonstráló békésen várja, hogy visszamehessenek a térre.

  • Kormányzati forrásaink szerint az elmúlt napokban élénk politikai egyeztetések zajlottak koalíciós szinten arról, hogy hogyan kezeljék a Kossuth téri tüntetést. Úgy tudjuk, több védett külföldi vezető is jelezte, hogy távol marad az ünnepléstől, ha tüntetők lesznek a téren.

  • Egy szónok a Corvin közben azt állítja, hogy lezárták a 6-os és az M0-ás kereszteződését, és készek körbezárni egész Budapestet, hogy "Gyurcsány ne tudjon elmenekülni".

    Egy másik szónok azt mondja, hogy a Felvonulási téri emlékműről, hogy az az elnyomás vasszobra. "Vasbitók, vasbitók!" - harsogja

  • A Kossuth tértől hirtelen több száz rendőr indult a Jászai Mari tér irányába.

  • „Megvédjük a szabadságot és a demokráciát” – mondta Kuncze Gábor a szabad demokraták megemlékezésén a 301-es parcellánál. Az SZDSZ elnöke megveti azokat, akik saját céljaikra ihasználják ki az 56-os túlélők „jogos elégedetlenségét”.

    Kuncze szerint a kormány az elmúlt hetekben nem figyelt eléggé azokra, akik csendben maradtak: „A kormány egy része megrészegült, másik része megriadt a saját igazmondásától.”

    Kuncze szerint az 56-os forradalomhoz tartozik Wittner Mária és Mécs Imre is.

    A beszéd alatt egy bekiabálás volt. „Békességet” – mondta valaki.

  • „Ünnepelni akarunk!” – kezdte skandálni a Szabadság téren összegyűlt harminc tüntető. A kiabálásukat tisztán hallani a Nagy Imre-szobornál.


  • Tekintse meg képeinket!
    fotó: Huszti István

    Megérkezett a Nagy Imre-szoborhoz Gyurcsány Ferenc, Lomnici Zoltán, Szabó Zoltán szocialista képviselő, Takács Albert helyettes ombudsman és Nagy Imre unokája. Sólyom László nincs a téren. A kormányfő most is félökölbe szorítja kezét. A tüntetők folyamatosan kiabálják, hogy „ünnepelni akarunk!”.

  • Kuncze Gábor nem tudott arról, hogy a Kossuth téri tüntetőket az éjszaka kiszorítják a térről. Az SZDSZ elnöke tudósítónknak elmondta, hogy a biztonsági ellenőrzés megakadályozása miatt kellett távozniuk a tüntetőknek, és szerinte a rendőrségi akció helyes volt.


  • Tekintse meg képeinket!

    Pitti Katalin énekelt az embereknek. A tömegben Takács András, az egyik Kossuth téri szervező üzenetét terjesztik röplapokon. Ebben az áll, hogy a rendőrök becsapták a tüntetőket, csak el akarták zavarni őket a Kossuth térről. Wittnerm Mária azt kérte az emberektől, hogy ne menjenek a Kossuth térre, hanem maradjanak a Corvin közben.

  • Szili Katalin és Sólyom László azért nem vett részt a Nagy Imre-szobor előtti koszorúzáson, mert José Manuel Barrosóval, az Európai Bizottság elnökével tárgyalt a Parlamentben.