Belpolitikai válság percről percre

2006.10.23. 17:10

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A CNN amerikai hírtelevízió is kiemelten, a breaking newsok között foglalkozik a budapesti eseményekkel.

  • A Paulay Ede utcánál álló barikádot elkezdték a rendőrsorfal felé tolni. A környéken kb. 500 rendőr van. Valaki nemzetiszínű ruhában letérdelt a barikád elé.

  • Megkéseltek egy rendőrt az Alkotmány utcánál, erősítették meg az Index információját. Magát megnevezni nem kívánó forrásunk szerint a sérült rendőrt mentők vitték el, azt nem tudni, hogy mennyire komolyak a sérülései.

  • A Fidesz-elnök az ötven évvel ezelőtti eseményeket, az ország függetlenségének kivívását idézi fel. "A titok nyitja a szívben lehet - mondta. - Ha a szívünk kitárul, akkor nem csak a szemünknek hiszünk."

  • A CNN Online nemzetközi kiadása rendkívüli eseményként számol be a budapesti zavargásokról. A Brekaing news csak röviden, az AP hírügynökséget idézve számol be az eseményekről.

  • Az összecsapásoknak eddig négy-öt könnyű sérültje volt, köztük egy rendőr, közölte kollégái információira hivatkozva Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője. A sérülteket a Péterfy Sándor utcai, illetve a Honvéd kórházba szállították.

  • A Fidesz elnöke a halál és a feltámadás legmegrázóbb ünnepének nevezte október 23-át. Ötven éve a magyar szó méltóságot, szabadságot, hűséget jelentett az egész világon, mondta Orbán, aki szerint a magyarok megmentették Európát a kommunizmustól, de Magyarországot nem tudták megmenteni. Ötven éve Orbán szerint Nyugaton sokan voltak, akik a szocialzmust izgalmas kísérletnek, a szovjet hadsereget pedig felszabadítónak tartották. A téveszme az 56-os magyar forradalommal lepleződött le, a magyarok üzenete szíven találta a világot, a szocializmus lelepleződött.

  • A megkéselt rendőrnek a keze sérült meg, nincs életveszélyes állapotban, mondta az Indexnek Győrfi Pál, a Mentőszolgálat szóvivője.

  • A rendőrök elérték a rendőrségi kordonokból emelt barikádot, és szétbontják. A tömeg a Deák téri evangélikus templom sarkáig vonult vissza.

  • A világ 56 után értette meg, hogy a Szovjetunióval semmilyen paktumot nem lehet kötni, mondta Orbán, aki szerint az 56-os magyarok üzenete nélkül még mindig megosztott lenne Európa. "Milliószám élnek még Magyarországon olyan magyarok, akik nem érzik szabadnak magukat", a rendszerváltással nekik csak kiszabadulni, és nem megszabadulni sikerült. A felelősök számonkérése elmaradt, ezért térhetett vissza 16 év után a hazugság, amely pénzügyi válságot okozott. A hazug és dilettáns kormányzás árát most az elkeseredett emberekkel fizettetik meg. Egy ország áll szemben illegitim kormányával, mondja Orbán, mire a tömeg azt skandálja, hogy "Gyurcsány, takarodj!".

  • Körülbelül háromezer tüntető van a térnél, a rendőrök felszólították a sajtó munkatársait, hogy hagyják el a területet, mert indul a roham.

    Indul a roham a Deák térnél
  • Orbán golyóálló BMW-kkel érkezett a tüntetésre. A két autó orral a híd felé áll a színpad mögött. Kollegánk becslése szerint körülbelül negyvenezren vannak a Fidesz nagygyűlésén.

  • Egy könnygázlövedék eltalálta a templom ormát, ami most füstöl.

  • "Aki képes csak egy kicsit jobban szeretni a hazát, mint a hatalmat", az belátja, hogy a felelősöknek félre kell állniuk ahhoz, hogy az emberek részt vállaljanak a válság terheiből, mondta Orbán. Az önkormányzati választáson elért győzelem és a Kossuth téri sorozattüntetés ellenére sem sikerült még kivívni a "győzelmet". A Fidesz elnöke szerint "istentelen világ" következhet, ha engednek a kormánynak. "A gát nem szakadhat át, a vizet mindig meg kell tartani" - mondta Orbán. A Fidesz elutasítja az erőszakot és kitart "a demokrácia nehézkes szabályai mellett", de azt sem hagyhatja, hogy veszélybe sodorják a családokat.

  • A Fidesz elnöke szerint egy ügydöntő reformnépszavazás jelentheti a megoldást a válságból való kivezetésre, amelyen az emberek szabadon dönthetnének a megszorításokról. Kedden kezdeményezik a szavazást a tanügy, az egészségügy, a nyugdíjak és a demokratikus garanciák kérdésében. "Ezzel eldől a hazugságokra épülő kormányzás sorsa is." Orbán szerint ez a megoldás méltó 56 szelleméhez.

  • Körülbelül 300 méter lehet a Fidesz-nagygyűlés és az Erzsébet térre terelt tömeg között. Az emberek ide-oda sétálnak, felettük helikopter köröz, emiatt nem sokat hallani az éppen szónokló Orbán szavaiból. A fideszes szervezők kétségbeesetten próbálják arra kérni az embereket, hogy saját biztonságuk érdekében ne menjenek az oszlatás alatt álló tömeg felé.

  • Orbán befejezte

    A beszéd végén Orbán és a tömeg együtt tapsol.

  • A Városháza téren kiállított, ötvenes évekből származó korabeli járműveket tolnak az utcára a tüntetők, köztük egy páncélozott járművet és egy teherautót. A rendőrök célzott gumilövéseket adnak le a tüntetőkre. Egyik tudósítónk találkozott egy véres kezű tüntetővel, akit eltalált egy ilyen lövedék.

  • A Kuruc.info értesülése szerint több tucat emberrel együtt előállították Novák Elődöt, a Jobbik nemrég lemondott szóvivőjét. A honlap szerint Novák épp a Parlamenttől messze sétálgatott.

  • A metró még mindig nem áll meg az Astoriánál, és le van zárva a kisföldalatti Bajcsy-Zsilinszky úti megállója is, tudtuk meg a BKV diszpécserétől. A Szent István, illetve Teréz körúton ismét zavartalan a forgalom.

    Vérszagra gyűl
  • Mivel a metró még megáll a Deáknál, az aluljáró is tele van járókelőkkel. Most ők is kaptak a könnygázból, mivel egy gránát lement az aluljáróba. Lent rengeteg ember, és fuldoklás, jelentette tudósítónk.

  • Az országos népszavazásnak a jogi következmények (kötőerő) szempontjából két fajtája van: a véleménynyilvánító népszavazás és az ügydöntő népszavazás. Az ügydöntő népszavazás eredménye kötelező az Országgyűlésre. Ügydöntő az országos népszavazás, ha azt legalább 200 000 választópolgár kezdeményezte.

  • A BKV hamarosan lezárja a Deák téri metróállomást, a lent rekedt embereket kimenekítik, mondta az Indexnek Aba Botond, a BKV vezérigazgatója.

  • Tudósítónk két tüntetőt is talált, akiket eltalálta a rendőrség gumilövedéke. Egyikük a kulcscsontján sérült meg, a lövedék becsapódásának helye egy fekélyes sebre hasonlít. "Égő érzés, de nem rossz" - állította a sérült, kistermetű tüntető. Egy másik demonstrálót fejen lőttek, ő is két lábon állt, de vérzett a feje.

  • Az 56-os ünnepségek díszletének kirakott tankot beindították a tüntetők, és száz métert haladtak is a rendőrök felé, majd megállították az Anker-háznál. Az emberek menekültek előle. Két, szintén díszlet-teherautóval a barikádot erősítik.

  • Ismét elindult a tank a rendőrök felé, az emberek mögötte rohannak. Semmit sem látni a könnygáztól.

  • Nem lehet országos népszavazást tartani:
    a) költségvetésről, a költségvetés végrehajtásáról, a központi adónemekről és illetékekről, a vámokról, valamint a helyi adók központi feltételeiről szóló törvények tartalmáról,
    b) hatályos nemzetközi szerződésből eredő kötelezettségekről, illetve az e kötelezettségeket tartalmazó törvények tartalmáról,
    c) az Alkotmány népszavazásról, népi kezdeményezésről szóló rendelkezéseiről,
    d) az Országgyűlés hatáskörébe tartozó személyi és szervezetalakítási (-átalakítási, -megszüntetési) kérdésekről,
    e) az Országgyűlés feloszlásáról,
    f) a Kormány programjáról,
    g) hadiállapot kinyilvánításáról, rendkívüli állapot és szükségállapot kihirdetéséről,
    h) a fegyveres erők külföldi vagy országon belüli alkalmazásáról,
    i) a helyi önkormányzat képviselő-testületének feloszlatásáról,
    j) a közkegyelem gyakorlásáról.

  • Egy vízágyús kocsi állította meg a tankot, a tüntetőket könnygázrohammal verik vissza a rendőrök. A tüntetők a Bajcsy-Zsilinszky útra akarnak eljutni. A tank füstöl, valószínüleg eltalálták egy könnygázgránáttal.

  • 30-40 lovasrendőr jelent meg a Deák téren az Andrássy út felől. A tüntetők a kordonokból próbálnak újabb barikádokat építeni, de a lovasok simán kikerülik őket. A roham nagyon hatásos volt, a tér kiürült, a tömeg az Astoria felé és a mellékutcákba menekült el.

  • Elég gyakran célt tévesztenek a rendőrök könnygázlövedékei, a töltetek néha erkélyekre, háztetőkre esnek.