Ez a poszt a következő Percről percre része:

Belpolitikai válság percről percre

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Sok mindennek felülhetünk, de a saját propagandánknak nem, idézte Rákosit Kocsi Zoltán, az európai ügyek bizottságának alelnöke, aki úgy vélte, hogy Orbán részéről azért az erős állítás, hogy a strasbourgi beszéd hasznos lett volna az országnak. Orbán szavai ugyanis azt sugallták, hogy az új tagállamok aen bloc teljesen felkészületlenek, a régiek pedig rossz döntést hoztak, amikor felvették őket. Kocsi arra is kitért, hogy nemzetközi téren az emberi jogokat eltiprónak nevezni ügyészségi vizsgálatok előtt a 23-i rendőrségi akciót, szintén elfogadhatatlan az ország szempontjából.

  • Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter beszámolójával vette kezdetét a három ellenzéki vezetésű (rendészeti, emberi jogi és nemzetbiztonsági) bizottság együttes ülése. A miniszter beszámolt az október 23-i rendőri intézkedésekről. Ismertette a Kossuth téren történteket, azaz, hogy az ott demonstrálók nem tették lehetővé a tér átvizsgálását, ezért a hatóságok kiszorították az embereket a térről, ahol aztán az élet kioltására alkalmas eszközöket találtak.

    Ismertette, hogy az első komolyabb összecsapás a rendőrök és a tüntetők között az Alkotmány utcánál zajlott. Petrétei szerint az engedély nélkül demonstráló, a rendőrök ellen erőszakosan fellépő tüntetőket a hatóság arányosan, jogszerűen oszlatták fel. Visszautasította azt az ellenzéki vádat, miszerint a rendőrség tudatosan rátolta volna a Fidesz békés demonstrálóira a rendzavarókat. A szükségesnél több időt adott a rendőrség a Fidesz-rendezvény résztvevőinek a békés elvonulásra.

  • Petrétei József szerint az október 23-i összecsapásokban 80 rendőr sérült meg.

  • Szilvásy György, a titkosszolgálatokat is felügyelő kancelláriaminiszter azt mondta, a törvényellenes események felderítésében és feltárásában együttműködésben a rendőrséggel az NBH részt vett. Szerinte az NBH információi választ adnak arra a kérdésre, hogy kik vettek részt a rendzavarásban, és voltak-e politikai kapcsolataik. Szilvásy szerint a keménymag 2000-2500 személyből állt. Úgy tudja, az ismertté vált szervezők egy része kötődik a 64 Vármegye Ifjúsági Mozgalomhoz, a Lelkiismeret 88 csoporthoz, vagy a kuruc.info „rasszista honlap” köréhez. Szilvásy szerint szervezők között megtalálhatók voltak az MVSZ egyes tisztségviselői is.

  • A rendzavarók szervezői és tanácsadóik között olyanok is vannak, akik pártokhoz, elsősorban a Jobbikhoz illetve a MIÉP-hez kötődnek, mondta a kancelláriaminiszter az október 23-i eseményeket vizsgáló együttes bizottsági ülésen. Szilvásy szerint az is kijelenthető, hogy a MAGOSZ egyes vezetői szoros kapcsolatot építettek ki a rendzavarások bizonyos vezetőivel. Elmondta, hogy a zavargásokban részt vevők egyik jogi tanácsadójával az Orbán-kormány volt tagja tartotta a kapcsolatot, egy másik, a hatóságok előtt jól ismert rendbontóval pedig a Fidesz egyik országgyűlési képviselője volt összeköttetésben. Szilvásy György neveket azonban nem említett.

    Beszélt ő is a Kossuth tér kiürítéséről, amelyért szélsőséges szervezetek képviselőit tette felelőssé. Szilvásy György aláhúzta, bizonyítékok állnak rendelkezésre arról, hogy az engedély nélküli megmozdulások irányítói között nem volt titok, az ünnep délutánján egyesíteni akarják soraikat a Fidesz-gyűlésén résztvevőivel. Szilvásy meglepő módon azt közölte, nemcsak műveleti információk tanúskodnak erről, hanem a Kuruc.info egyik élménybeszámolója is ezt támasztja alá.

  • A Fidesz elnökének sorozatos kommunistázását a kormánypárti képviselők magukra vették, ezért Orbán magyarázattal szolgált. Mint mondta, ő nem azt állítja, hogy kommunisták lennének, szerinte a posztkommunizmus egy teljesen más jelenség. Ő pedig ez utóbbiakról beszélt. Bizarr egyesülésnek nevezte, hogy a posztkommunista elit eszközként kezeli a versenyképesség kérdését. Arra a veszélyre hívta fel a figyelmet, hogy a demokráciák elfogadják a nagy világcégektől érkező nyomást, és ezzel a társadalom számos csoportját hozzák nehéz helyzetbe.

  • Bene László országos rendőrfőkapitány kivetítő segítségével ismerteti a rendőrség álláspontját, azaz, hogy a rendőrség nem tolta rá a rendbontókat a Fidesz nagygyűlésére. Emlékeztetett rá, hogy több mint 2 órán át mozdulatlan volt az oszlatósor. Azt várták, hogy a Fidesz békés demonstrációja véget érjen. Elmondta, hogy Orbán Viktor 17 óra 45-kor távozott az Astoriától, a rendőrségi oszlatók csak 19 óra 20-kor értek oda, azaz aki el akart menni, az el is tudott távozni.

    Gergényi Péter budapesti rendőrkapitány azt mondta, egészen addig békés demonstrálóknak tekintették az engedély nélkül tüntetőket, amíg az Alkotmány utcánál összecsapás nem történt a rendőrség és a tüntetők között. A biztosság egy ideje azon vitatkozik, hogy elrendeljék-e a zárt ülést. A Fidesz képviselői nyílt ülést akarnak. Szilvásy György viszont csak zárt ülésen hajlandó ismertetni a bizonyítékait.

  • Az október 23-i rendőri fellépést vizsgáló három parlamenti bizottság összevont ülésén a kormánypárti többség megszavazta, hogy zárt ülésen számoljanak be az érintett hatóságok vezetői a történtekről.

  • Balog Zoltán, az emberi jogi bizottság fideszes elnöke felháborítónak nevezte, hogy nem lehet nyilvános ülésen folytatni a munkát, a Fideszt ért vádakra ugyanakkor egyelőre nem reagált. Szilvásy György az Index kérdésére azt közölte, az összevont zárt ülésen ismerteti az általa hírbe hozott személyek nevét. Azt mondta ugyanakkor, hogy ezeknek a minősített információknak, például, hogy kiket takarnak az említett személyek nem áll módjában nyilvánosságra hozni, mert ezek minősített információk, és nem ő a titokgazda. Arról is beszélt, hogy információi szerint szélsőséges csoportok további erőszakos cselekményekre, például pártirodák felgyújtására törekszenek.

  • Elkezdődött az összevont bizottsági ülés zárt ajtók mögötti tárgyalása. Balogh Zoltán, a bizottság fideszes elnöke annyit közölt, hogy a tanácskozás nyílt részében ismertették azokat a bizonyítékaikat, melyek azt támasztják alá, hogy a rendőrség szánt szándékkal tolta a rendbontókat a Fidesz nagygyűlésére, és nem igazak azok a vádak, melyek szerint az ellenzéki párt szervezte volna saját rendezvényére a randalírozókat.

  • Nem verték félholtra a rendőrökkel ellenkező jezsuita papot

    Az Index stábja szemtanúja volt a rendőrök és Vértesaljai László incidensének. A pap története erős túlzásokkal vált a jobboldal kedvencévé.

  • A Magosz fellebbez a rendőrség azon határozata ellen, amelyben elutasította a gazdák azon kérését, hogy a traktorral a Parlamenthez vonuljanak, mondta Budai Gyula, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek (Magosz) demonstrációs bizottságának vezetője. Elmondta: rendelkeznek egy 2005. november 18-i jogerős bírósági végzéssel, amely kimondta: tavasszal a rendőrség jogtalanul nem engedte a gazdákat a Kossuth térre. Erre is kívánnak majd hivatkozni - tette hozzá. Nincs konkrét időpontja a tervezett demonstrációjuknak - tudatta. (MTI)

  • Kipukkadt a lufi, ismertette álláspontját Szilvásy György állítólagos bizonyítékairól Kövér László, a nemzetbiztonsági bizottság fideszes tagja. Szerinte gyalázatos és felháborító, ami történt, vagyis hogy teljesen igazolhatatlan vádakat fogalmazott meg a kancelláriaminiszter az összevont bizottsági ülés nyilvános részén. Ezután pedig – Kövér szerint - egyetlen szavát sem tudta alátámasztani. Mint mondta, a testület ülésén részt vettek mindegyikével aláírattak egy papírt, amiben arra kötelezték a bizottsági ülés résztvevőit, hogy semmiféle tájékoztatást ne adhassanak.

  • Kövér László a részletek ismertetése nélkül elmondta, Szilvásy György vélhetően a személyiségi jogi pereket elkerülendő a zárt ülésen már feltételes módban arról beszélt, hogy bizonyos rendzavarók kapcsolatban állhattak fideszes politikusokkal. Kövér szerint az sem nyert igazolást, hogy ezek az állítólagos személyek bármilyen bűncselekményt vagy törvénytelen dolgot elkövettek volna.

    Szerinte az sem nyert igazolást, hogy nem szándékosan tolták a rendbontókat a Fidesz-nagygyűlés felé. Nem a csík tolja repülőt, vagy ha igen, akkor nagy baj van, vélekedett a fideszes politikus kifogásolva, hogy az Erzsébet hídnál a rendőrök arra tudták szorítani a tömeget, amerre akarták, de a Bajcsy-Zsilinszky-Alkotmány utca sarkán összegyűlt 700-800 személyt csak a Fidesz nagygyűlése felé sikerült eltolniuk, ami szerinte aljas provokáció. Vadai Ágnes szocialista szerint viszont Szilvásy alátámasztotta korábbi állításait az ülésen.

  • Huszonkilenc rendezvényt akarnak tartani magánszemélyek, civil szervezetek, önkormányzatok, valamint kormányzati szervek november 4-én szombaton a fővárosban a rendőrséghez kedden délután négy óráig érkezett bejelentések szerint, közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) sajtóügyeletese. Unger Pál őrnagy közölte: a rendőrség valamennyi bejelentést tudomásul vette, miután az azokban foglaltak mindenben megfeleltek a gyülekezési törvény előírásainak. (MTI)

  • Beperli a magyar államot az október 23-i rendőri intézkedések miatt a Magyar Nemzeti Bizottság 2006, mondta Gonda László. A Kossuth téri tüntetők egyik vezetője úgy fogalmazott: érvényes megállapodásuk volt a rendőrséggel arról, hogy nem kell elhagyniuk 23-án a Kossuth teret, és az erről szóló jegyzőkönyv is bizonyítja, hogy a rendőrség megszegte a megállapodást, és jogtalanul szüntette be demonstrációjukat. Gondáék levéllel fordultak az Egyesült Államok elnökéhez, amelyben tájékoztatják őt arról, hogy "Magyarországon folyamatos jogsértés, rendőri brutalitás és terrorcselekedetek" folynak. Sajtóhírekre reagálva Gonda László kijelentette, Takács Andrást, a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 ügyvivőjét hivatalosan nem váltották le tisztségéből, mindössze "elkeseredett és tulajdonaiktól megfosztott emberek őt okolják azért, mert cserbenhagyta őket és nem tájékoztatta időben a Parlament előtt tüntetőket, hogy kiürítik a rendőrök a teret". (MTI)

  • Kedd este a Batthyány-örökmécsesnél, az Aulich utca elején mintegy 100 demonstráló gyűlt össze, hogy tovább folytassa a szeptember 17-én kezdődött kormányellenes demonstrációt. (MTI)

  • A zárt ülés után a nyilvánosság előtt folytatódott a parlament összevont bizottsági ülése. Ezután főként ellenzéki képviselők szólaltak fel. Deutsch-Für Tamás azt kérdezte, hogy a Fidesz miért nem kapott tájékoztatást korábban arról, hogy október 23-án rendbontás várható. Azt is tudakolta, hogy amikor már a Kiskörúton oszlatták a tömeget, a Fidesz egyik rendezvényszervezője is hiába kért tájékoztatást a rendőrségtől. Sőt, ahogy fogalmazott, egy rendőri vezető káromkodva csapta le a telefont. Hiába kérték azt is, hogy a tömeget ne tereljék a nagygyűlés felé, állította Deutsch-Für. Magyarázatot kért arra a fotóra is, amelyen rendőrök fotózkodnak egy ("Igen, elkúrtad, te böszme") pólóban.

  • Több ellenzéki képviselő videofelvételeket is bemutatott az ülésen. Demeter Ervin azokat a részleteket játszotta le, amelyen egy üres utcába berohanó rendőrosztag megver egy magányos embert, majd magára hagyják. Földön fekvő, majd kapualjban álló emberek megveréséről, valamint Révész Máriusz megvert képviselőről is mutogattak képeket. Demeter azt tudakolta, használtak-e viperát a rendőrök, indokolt-e a gumilövedék használata, és hogy voltak-e nem magyar állampolgárok a rendőrök között. Ékes Ilona egy lovasrohamról készül felvétellel bizonyított azt, hogy a rendőrök az Astroia felé kergették a tömeget.

  • Az elhangzottakra Szilvásy György miniszter reagált, aki szerint nyilvánvaló tények cáfolják a Fidesz állításait. Ezek azonban a zárt ülésen hangzottak el, így államtitoknak minősülnek. Október 23-i randalírozásról az NBH átadta a szükséges információkat a rendőrségnek, igaz, tette hozzá Szilvásy, ezek az információk meglehetősen "későn keletkeztek". Előző napokban nem volt arra utaló információ, hogy rendzavarásra készülnek, így a Fideszt sem tájékoztatták, mondta.

  • A kormánypárti képviselők kifogásolták, miért csak fideszes képviselők kérdezhetnek, és miért nem felváltva kaphat szót az ellenzék és a kormánypártok. Az elnök arra hivatkozott, hogy előzetesen kell jelezni a hozzászólást, és addig csak az ellenzék kért szót. Ezután Gusztos Péternek adta meg a szót. Az SZDSZ-es képviselő szerint az állítólagos békés tüntetők damilokat feszítettek ki a lovak elé. Mint mondta, meg kell vizsgálni, jogos volt-e a gumilövedék használata. A politikus biztos abban, ha történtek túlkapások, annak lesznek következményei, de számára egyértelmű, hogy a rendőrség meg akarta akadályozni a Fidesz nagygyűlésére tolják rendbontókat.

  • "Az Újbudán rendezett, 1956 emléke előtt tisztelgő eseménysor utolsó rendezvényeként a kerületben meghirdetett, emlékeket idéző és gyűjtő irodalmi pályázat eredményhirdetésére került sor. A gálaműsorra meghívást kaptak az 56-os Szövetség és a Politikai Foglyok Szövetségének tagjai is. Az ünnepi megemlékezésen Molnár Gyula polgármester, olyan beszédet mondott, mely eddigi gyakorlatától különbözött, beszédét nem kevés érzelem, ugyanakkor megfontolandó racionalitás is átszőtte. Az eszmefuttatás jól tükrözi a politikus elkötelezettségét, hitvallását és figyelemreméltóan tiszta szándékait" - olvasható a kerület sajtóosztályának közleményében.

  • Az október 23-át vizsgáló bizottság ülésének hatodik órájában az ellenzéki képviselők azt ismételgették, hogy a rendőrök aránytalanul léptek fel a békés járókelőkkel szemben, és konkrét példákat említettek a szerintük rendőri túlkapásokra. Petrétei József miniszter válasza az alkotmány és a gyülekezési törvény valamint a rendőrségi törvény egyes passzusainak idézéséből állt. A gyülekezési jog sem korlátok nélkül való, a tüntetés nem csorbíthatja mások jogait, a rendőrség felszólítására el kell hagyni a helyszínt, ezután a résztvevők egyéni felelősségét nem mérlegelik, mondta. A rendőrség nem a miniszterelnök vagy a miniszter utasítására cselekedett, tette hozzá.

  • Tóth Károly szocialista képviselő arra próbálta rávenni a bizottság tagjait, állapodjanak meg abban, hogy nem a rendőrség, hanem az "alkotmányos rend fenntartásában nem érdekeltek" célja volt az, hogy a Fidesz nagygyűlése irányába húzzák a rendőröket.

  • Az október 23-i eseményeket vizsgáló és teljes abszurditásba torkolló testületi ülés csúcspontján Szászfalvi László fideszes képviselő azt mondta, a tévéfelvételek alapján látható volt, hogy a rendőrök között elszabadultak az állati ösztönök, szabályos örjöngést lehetett látni rajtuk, ezért azt kérdezte, nem álltak-e alkohol vagy más szer hatása alatt.

  • Székesfehérváron és Debrecenben egyaránt mintegy százan tüntettek Gyurcsány Ferenc és kormánya lemondását követelve, ezenkívül a 44-es főút békéscsabai szakaszánál volt ismét félpályás útlezárás kedden. (MTI)

  • A magyar és a székely himnusz eléneklését követően a megadott határidőig, este 9 órára befejeződött a Batthyány-örökmécsesnél tartott kormányellenes demonstráció, az alig száz tüntető hazatért. (MTI)

  • Lesz-e rendbontás a Fidesz november 4-i rendezvényén, erre a kérdésre vár választ Simicskó István, az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának KDNP-s elnöke és Lázár János, a Honvédelmi Bizottság fideszes elnöke. Eddig semmiféle olyan tájékoztatást nem kaptak a rendőrség és a Nemzetbiztonsági Hivatal vezetőitől, amely arra utalna, hogy rendbontás veszélyeztetné a Fidesz szombati rendezvényét, mondta Simicskó. Lázár szerint ugyanakkor a keddi, összevont bizottsági ülésen az hangzott el, hogy a "szervezkedés hosszú távú lesz". A két ellenzéki politikus csütörtökre kért tájékoztatást a hatóságoktól.

  • Értelmetlennek nevezték az ellenzéki bizottsági elnökök, hogy a kormánypárti többség nyolcvan évre titkosította a Nemzetbiztonsági és a Honvédelmi Bizottság keddi közös ülésén elhangzottak jegyzőkönyvét. A csak részben nyílt ülés zárt részein Lázár János és Simicskó István szerint semmi olyan nem hangzott el, ami az elmúlt hónapokban ne került volna nyilvánosságra.

    "A zárt ülésen olyan fontos információkat tudhattunk meg, amelyeket már hónapok óta a napi sajtóban is olvashatunk. Hallhattunk olyan szervezetekről amelyek valóban ott vannak bármelyik napilapban, akik a Kossuth téren, a Várban és másutt tüntetnek, és megtudhattuk azt is, hogy ezeknek a szervezeteknek az emberei egymással beszélgetnek telefonon" - mondta Simicskó. Vadai Ágnes szocialista képviselő szerint Simicskó hazudik, de véleményét nem részletezte.

  • Kirtúgták a rendőrsisakba bújt újságírót

    Megkérdőjeleződött Kökényesi Gábor újságíróio objektivitása, indokolta a magát a volt budapesti rendőrfőkapitány fiának valló munkatársa kirúgását a C-Press hírügynökség. A Kökényesi kendővel törölgette az oszlató rendőrök arcát és rohamsisakban pózolt október 23-án.