2024. június 22. 15:00
Georgia
Csehország
Volksparkstadion II. forduló
2024. június 22. 18:00
Törökország
Portugália
BVB Stadion Dortmund II. forduló
2024. június 22. 21:00
Belgium
Románia
Ez a poszt a következő Percről percre része:

Belpolitikai válság percről percre

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A szeptember 18-ai tévéostrom után épültek be a zavargók közé a magyar nemzetbiztonság emberei, és hamarosan száznál is több rendbontó, szervező telefonszámát szerezték meg, és hallgatták le beszélgetéseiket, írja a Magyar Hírlap. A lap úgy tudja, a rendőrség is hallgatott le beszélgeteseket. Bár az NBH technikai kapacitása ezer vonal lehallgatására is képes volna, nincs elég emberük arra, hogy mindet le tudják jegyezni, így csak száznál valamivel több vonal lehallgatására van lehetőségük.

  • "Komoly erőkkel" biztosítja a rendőrség a november 4-re bejelentett rendezvények helyszíneit. "A bejelentéseket tudomásul vesszük és biztosítjuk, komoly rendőri erőkkel biztosítjuk" - közölte a főkapitány, hangsúlyozva, hogy "ez egy gyásznap, ehhez méltóan kell viselkedni". A rendőrfőkapitány arra kért mindenkit, hogy ezen a napon tanúsítson "jogkövető magatartást", mert mint mondta, aki jogszabályokat sért, azzal szemben eljár a rendőrség. A rendőrség csaknem negyven területfoglalási bejelentést kapott Budapesten a hét végére. (MTI)

  • Félpályás útelzárással egész napos demonstráció kezdődött péntek reggel Ceglédnél, a 4-es úton, ahol 15 autó sorakozott fel akadályozva a forgalmat így követelve a Gyurcsány-kormány távozását, Gergényi Péter főkapitány lemondását, illetve kifejezik a rendőrségi túlkapások, jogtalanságok és Demszky Gábor főpolgármester, a gazdákat jogtalanul sújtó intézkedése elleni tiltakozásukat. Az autósok magyar zászlókat lengetnek és kormányellenes transzparenseket emelnek a magasba. A tüntetés miatt Budapest irányába több száz méteres autósor alakult ki reggel 9 óra körül.

  • Pénteki bemelegítés

    Szombaton több mint harminc rendezvényt, demonstrációt, tüntetést és megemlékezést tartanak Budapesten, de az események sorozata már ma megkezdődik. Két tüntetés, több koszorúzás, kopjafaavatás és petícióátadás színesíti az előhétvégét. Szombaton eseménydömping várható.

  • Az Országos Rendőr-főkapitányság pénteki közleménye szerint "a Magyar Televízió székházánál 2006. szeptember 18-án történt eseményekkel kapcsolatos rendőri intézkedések teljeskörű kivizsgálására felállított bizottság a munkáját 2006. november 15-ig befejezi".

  • Nem tudható az, hogy indult-e büntetőeljárás a kormányzati kommunikációban rendbontóként aposztrofált személyek ellen, akiknek a mobiltelefon-beszélgetését az NBH lehallgatta. Az NBH szóvivője az Index megkeresésére közölte, anonimizálták a lehallgatott beszélgetések szereplőit, ezért nem tudnak információt adni arról, hogy például zajlik-e ellenük eljárás, keresik-e őket vagy netán őrizetben vannak. Vajda Péter szerint, ezek az információk akár behatárolhatóvá is tehetnék az anonimizált embereket, az NBH ezért nem ad róluk semmilyen információt.

  • A rendőrség hat rendbontóról tett közzé felvételeket internetes honlapján pénteken, akiket az október 23-án, a fővárosban lezajlott eseményekkel kapcsolatban a keresnek.

    A közszolgálati és kereskedelmi televíziók által rögzített felvételekből több személy fotóját válogatta ki a rendőrség, a hat felvételen azok láthatók, akiknek személyazonosságát idáig nem sikerült megállapítani. Ehhez kérik a lakosság segítségét.

    A 140 előállítottból 54-gyel szemben bűncselekmény megalapozott gyanúja, 86-tal szemben szabálysértés megalapozott gyanúja miatt indult eljárás, összesen 34 embert vettek őrizetbe.

  • A baloldal átírja a történelmet, csak Nagy Imrét vállaják, mondta Demszky Gábor pénteken. Szerinte az SZDSZ-nek nem szabad hagynia, hogy a jobboldal kisajátítsa azt a hagyományt, amelyet a nyolcvanas években csak az 56-osok és a demokratikus ellenzék képviselt.

  • Csupán egyelten személyt tartóztattak le az október 23-i zavargásokkal kapcsolatban, tájékoztatta az MTI-t a Fővárosi Ügyészség. A Budai Központi Kerületi Bíróság két rendbeli, csoportosan és felfegyverkezve elkövetett hivatalos személy elleni erőszak miatt rendelte el a gyanúsított előzetes letartóztatását. Az ügyészség adatai szerint a férfi egyaránt részt vett az MTV székházánál történt rendbontásban és a 23-i eseményekben is. A férfin kívül eddig a történtek miatt csak egy személy kényszerintézkedéséről kellett hogy döntsön a bíróság. Abban az ügyben azonban elutasították a lakhelyelhagyási tilalomra vonatkozó indítványt.

  • Az alkotmánybíróságon kívánja megtámadni a gazdatüntetést elutasító rendőrségi határozatot és a Fővárosi Önkormányzat a traktorokat a városból kitiltó rendeletét a Magosz. "A magyar gazdák az őket ért jogsértésekre nem jogsértéssel kívánnak válaszolni" - jelentette ki Jakab István, a gazdaszervezet elnöke. A Magosz elnöke visszautasította azt a nemzetbiztonsági, emberi jogi, rendészeti bizottsági ülésen elhangzott vádat, miszerint a gazdaszervezet kapcsolatban állna szélsőséges csoportokkal. "Ez valamennyi becsületes magyar gazdát sért" - jelentette ki.

  • A rendőri brutalitás ellen, a jogállami normák betartásáért adott ki kiáltványt a Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet. Követelik, hogy a rendőrség ne lövöldözzön gumilövedékkel heterogén tömegre, hogy védekezésre képtelen embereket ne rugdaljanak, hogy a zavargások helyszínétől távol levők ne eshessenek a rendőri erőszak áldozatául, hogy az intézkedő rendőr azonosítható lehyen, hogy az állami szervek tartsák tiszteletben az előállítottak személyiségi jogait is, hogy az állam ne korlátozza a szabad gyülekezés jogát.

    Követelik továbbá, hogy az ügyészség és a parlament vizsgálja ki a rendőri vezetés felelősségét az október 23-án történtekért. "Ne engedjünk 89-ből!" - zárul a TASZ kiáltványa.

  • Félpályás útelzárással demonstrálnak Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, illetve a kormány lemondását követelők péntek délután a 67-es út Kaposvárról kivezető szakaszán, a 7-es főúton Balatonföldváron, a Balatonszárszó felöli négysávos út külső forgalmi sávjában, valamint a 65-ös főút Siófokról kivezető szakaszán, Balaton-Kilitinél. Kaposvárott a 13 órakor kezdődött demonstráción nemzetiszínű és Árpád-sávos zászlókkal, transzparensekkel öt autó sorakozott fel, követelve a Gyurcsány-kormány távozását. Szombaton ugyanitt ugyanennyien terveznek demonstrációt.

  • A Fidesz ismét felszólította a rendőrséget, hogy november 4-én ne támadja meg a békés megemlékezőket, mint ahogy október 23-án megtette. Szijjártó Péter a párt szóvivője arra kérte a rendőrséget, hogy könnygázgránátjaival, gumilövedékeivel, símaszkjaival maradjon távol a Fidesz békés szolidaritási menetétől. Kipróbált rendezőgárda gondoskodik arról, hogy provokátorok ne vegyüljenek a tömegbe – mondta a szóvivő. Ha bármilyen atrocitás történik, az a rendőrség és a kormány felelőssége lesz, hiszen a Fidesz rendezvényein - a múlt hetit leszámítva – eddig soha semmilyen rendbontás, atrocitás, békétlenség nem történt - jelentette ki.

    Azzal kapcsolatban, hogy a Kurucinfo radikális hírportál arra buzdítja olvasóit, hogy szombaton csatlakozzanak a Fidesz menetéhez, Szijjártó azt mondta: mindenkit szeretettel várnak a Terror Házához, aki tudomásául veszi, hogy a Fidesz zászlók, transzparensek nélküli csendes menetet szervez az emberi jogokért és a hazugságok ellen.

  • A Kurucinfo szerint november 4-én délután 1-kor a Szabadság téri, szovjet emlékműnél tart tüntetést a Nemzeti Jogvédő Alapítvány, majd a Magyarok Világszövetsége. A tüntetők ezután a Budaházy Baráti Kör vezetésével, hangosítással vonulnak a Fidesz rendezvényéhez a Deák térre. Utána "szabadfoglalkozás" lesz.

  • "November 4-re készülve még mindig ott jár a fejemben, hogy mi történt 23-án, és hogy micsoda felelőtlenségnek gondolom a rendőrség folyamatos politikai támadását. Nem arról beszélek, hogy ha valaki nem tartotta be a jogszabályokat, akkor nem kell konkrétan fogalmazni és azt mondani, hogy emiatt valakit felelősség terhel. Dehogynem, ezt meg kell tenni, politikai hátsó szándékoktól mentesen (...) Ugyanakkor határozottan el kell utasítani a jól tapintható politikai törekvést a rendőrség egészének elbizonytalanítására, működése jogszerűségének megkérdőjelezésére" - írja Gyurcsány Ferenc blogjában. Ezután a kormány összeesküvéselméletét ismerteti a zavargások menetéről, ami szerinte a Fidesz júliusban kezdett hazugságkampányával kezdődött.

  • Miért nem nyomoznak a lehallgatott rendbontók után?

    Semmilyen büntetőeljárás nem zajlik Debil és Gyík ellen, akik állítólag a Fidesz nagygyűlése felé akarták húzni a rendőröket.

  • A Szabadság téren vagy az Astoriánál lehet valami szombaton

    Szombaton több szervezet is az MTV-hez megy tüntetni, de a Fidesz fáklyás felvonulóival, egészségügyi dolgozókkal, az Igazság Oszlopa Egyház igehirdetőivel és a Motorblokk Egyesület tagjaival is találkozhatunk az utcán.

  • Simicskó nem tudott a lehallgatásokról

    A nemzetbiztonsági bizottság elnöke ma kap tájékoztatást a kancelláriaminisztertől a szombaton várható állítólagos zavargásokról.

  • A D.-ként jelölt tüntetésirányító, akinek október 23-i összecsapások idején lehallgatott telefonbeszélgetését csütörtökön tette közzé a Miniszterelnöki Hivatal, a Magyar Rádiónak nyilatkozva azt állította, hogy ő a Duna felé akarta terelni az embereket. Dobrovics József a rádió stúdiójában felvett beszélgetésben azt mondta, hogy ő nem káoszt, hanem rendet akart csinálni.

    Dobrovics a közzétett beszélgetésben ugyan egyértelműen fogalmaz, („húzzátok magatokkal az Astoria felé!”), a rádiónak viszont azt mondta, hogy más beszélgetésekben azt próbálta elérni, hogy a rendőrökkel szembenálló demonstrálók az Astória előtt a Duna felé forduljanak el. Az interjúból az derül ki, hogy Dobrovicsot már október 23-án őrizetbe vették, autóját átkutatták, viszont jelenleg nem áll eljárás alatt.
  • Aggodalomra ad okot az a gyorsaság, amivel feloldották a korábban 80 évre titkosított adatok titkosítását, jelentette ki Péterfalvi Attila adatvádelmi biztos az Infó Rádiónak. A gyorsaság szerinte arra utal, hogy a titkosítást politikai nyomásra oldották fel. Mint mondta, ha a titkosítást ilyen gyorsan fel lehetett olfani, akkor vagy az adatok titkosításával, vagy a nyilvánosságra hozatalával van probléma.

  • Felhívásban fordult a "békeszerető, egy összetartó Magyarországról álmodó" emberekhez a Konzervatív Baráti Kör. Arra szólítják az embereket, hogy az MDF felhívásához csatlakozva egy szál virággal róják le tiszteletüket a szabadságharc emléke előtt. "November 4., az 1956-os forradalom leverésének napja legyen a közös, méltó nemzeti emlékezés napja!" - áll felhívásukban.

  • A BKV módosítja egyes járatainak menetrendjét szombaton

    A fővárosi rendezvények miatt szombaton a BKV több járata nem a megszokott menetrend szerint közlekedik.

  • Debil a Kossuth téren szerzett tekintélyt a harcolók között

    Dunaharaszti vállalkozó és autodidakta közgazdász a titkosszolgálat által október 23-án lehallgatott mobilos csapatirányító.

  • A félpályás útlezárás miatt feltorlódott kocsisorba belerohant egy terepjáró pénteken Kópházánál a 85-ös főúton. Egy ember súlyosan, többen könnyebben megsérültek. Az ütközés négy álló autót érintett. Gőbl György, az útlezárást szervező soproni demonstrációs bizottság tagja szerint a baleset figyelmetlenségből következett be. Kópházánál öt személyautó zárta le a félpályát a Győrt Sopronnal összekötő főúton pénteken.

  • Emlékművet avattak a rendőri brutalitás áldozatának

    Félezren tüntettek a félelemkeltés és a rendőri erőszak ellen az Országos Civil Fórum szervezésében. Amíg, többek között, Schneller István exfőépítész és Fábry Sándor mécsesekkel pakolt körbe egy rendőrcsizmát a Madách téren, Hanti Vilmos a Civil Fórum nevében közleményben tiltakozott a névbitorlásért. Majd egyetértését fejezte ki a "szélsőjobboldali zavargók" elleni "határozott és eredményes" rendőri fellépéssel.

  • Pénteken hozta nyilvánosságra annak a hat férfinak a fotóját a BRFK, akiket az október 23-i zavargások miatt köröznek, de személyazonosságukat még nem sikerült azonosítani. A képek a BRFK honlapján érhetőek el.


    Zavargó rúddal
  • Székesfehérvárott és Szekszárdon mintegy százan, Szegeden és Debrecenben alig harmincan, Pécsett pedig mindössze tízen tüntettek a miniszterelnök és kormánya lemondását követelve. (MTI)

  • Provokációtól és a rendőrök agresszív fellépésétől tartanak a magukat Kossuth téri forradalmároknak nevezők a november 4-i megemlékezések kapcsán, ezért arra kérték a Batthyány-örökmécsesnél péntek este összegyűlt demonstrálókat, hogy szűrjék ki maguk közül a provokátorokat.

    A Kossuth tériek ötvenen tüntettek az Aulich utca elején. Gonda László a demonstráció végén arról beszélt: elképzelhető, hogy a Batthyány-örökmécsesnél tartott demonstrációjuk helyszínét a jövő héttől áthelyezik a Vörösmarty térre. A demonstrálók este 9 óra után a Batthyány-örökmécsestől hazatértek, a Kossuth téren, a Parlament előtt, az előző napokhoz hasonlóan, 8-10 ember álldogált a felállított kordonok előtt.

  • A Szabadság térre több demonstrációt jelentettek be szombatra. A téren szinte minden kordonnal van lezárva, körülvéve. Az Index munkatársa szerint csak az Október 6. utcán lehet ki- és bemenni, a szovjet emlékmű három kordonnal van elválasztva. Reggel kilenc környékén éppen térfigyelő kamerákat szerelt fel két ember a téren, ahol három pár rendőrjárőr volt látható. Két pár a szovjet emlékműnél volt, egy pár pedig a tér közepén.

  • Tilos lenne álarcban tüntetni

    Az igazságügyi tárca megtiltaná, hogy valaki úgy tüntessen, hogy eltakarja az arcát. A gyülekezési törvény készülő módosításában a minisztérium úgy minősítené ezt, hogy ilyenkor már az illető nem békés tüntető – írja a Magyar Hírlap. A törvénymódosítás tervezete szerint este tíz és reggel hat között nem lehetne hangosan tüntetni lakóházak, középületek közvetlen közelében.