2024. július 1. 18:00
Franciaország
Belgium
Düsseldorf Arena Nyolcaddöntő
2024. július 1. 21:00
Portugália
Szlovénia
Ez a poszt a következő Percről percre része:

Belpolitikai válság percről percre

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • "Átéltük már néhányszor, hát megtanultuk, hogy a történelem sodrásában nem veszélytelen hajózni. A nemzetek mindig, minden korban akkor sodródnak örvénybe, amikor meginog az erkölcsi rend, amikor az emberek egymás szemébe nézve gyanakvást látnak. Az erkölcsi rend egyszerű" - mondta.

    "A miniszterelnökben ne kelljen kételkednünk, mert az igazat mond. Erre épül a bizalom, ami nélkül nincs társadalom, nincs demokrácia, nincs törvény és nincs szabadság" - mondta a Fidesz elnöke

    Szerinte a gazdasági és alkotmányos válságok súlyos nehézséget jelentenek, de biztosan kezelhetőek, amíg az erkölcsi rend fel nem borul. Ha megbízhatunk abban, hogy a hajó legénysége nem dob álmunkban a vízbe, a hajó kapitánya pedig oda visz, ahová megváltottuk a jegyünket. "Hogyan lábalhatnánk ki a bajból, ha nem tudunk egymás szemébe nézni, mert folytonosan kételkednünk kell" - kérdezte.

    "A papíron még hivatalban levő miniszterelnök morális válságot idézett elő" - mondta.

  • Az MTI szerint nyolcvanezren hallgatjék Orbán szavait.

  • Ha ez így megy tovább a bizalmatlanság sűrű és nehéz köde megül majd, a hazugság pókhálója mindent besző, legyengíti közösségünket, szétzilálja kapcsolatainkat – mondta Orbán Viktor. Akik egy egyszerű mozdulattal megoldhatnák ezt a morális válságot, nemet mondtak a válság megoldására, és a mai napon csapdába zárták Magyarországot – fogalmazott a Fidesz elnöke.

    Orbán szerint a szocialisták azzal, hogy „a hazug, esküjét megszegő politikus mögé felsorakoztak, örökre magukhoz láncolták a hazugságot”. A választók szembekerültek választott vezetőikkel. A miniszterelnök nem hallgat az emberekre, az emberek pedig nem hallgatnak a miniszterelnökre – értékelte a helyzetet Orbán. Ez nem vezet sehova, a következményei pedig beláthatatlanok, zuhan a forint, a devizahiteleket felvett családok rosszul járnak, elmennek az országból a befektetők. A szocialisták egész hazájukat feláldozták egy bukott politikusért – mondta a Fidesz elnöke.

  • Vasárnap a választók meghúzták a vészféket. Helyre akarják állítani az erkölcsi rendet. Helyreállítani az állapotot, amikor a miniszterelnök igazat mond. Ezt csak úgy lehet, hogy távozik, aki felborította" - szavalta Orbán, amire a tömeg "Gyurcsány takarodj" skandálással válaszolt.

    Orbán szerint ezzel az akarattal dacol az MSZP. "Az a hajó, amelynek legénysége nem látja be, hogy mindig a szél az erősebb, előbb-utóbb felborul. A magyar szocialisták másodszor áldozzák fel az országot. A miniszterelnök hatalmon maradása ezer milliárdokba kerül az országnak. A magasabb adóval, recept- és vizitdíjjal a magyar miniszterelnök hatalmon maradását fizetjük. Álmunkban sem gondoltuk volna, hogy 16 évvel a rendszerváltás után ez megtörténhet velünk."

  • A Fidesz elnöke azt kérte, minden nap (délután öt és hat között) menjenek az emberek a Parlament elé. Holnap Áder János mond beszédet. A tömeg "itt leszünk" skandálással válaszolt Orbán felvetésére.

  • "Igazi megnyugvás és stabilitás csak akkor lesz, ha sikerült tiszta lapot nyitni. Az önkormányzati választásokkal helyreállítottuk az erkölcsi rendet, most nemzeti megegyezés állíthatja helyre a bizalmat" - mondta a Fidesz elnöke.

    Orbán szerint le kell számolni néhány megcsontosodott illúzióval, azzal, hogy négyévenként szavazásokkal mindent meg lehet oldani. Be kell látni, hogy a legtökéletesebben szervezett politikai élet sem pótolhatja a vezetők felelősségét, nem védhet meg a hazugságoktól - fejtette ki.

    "Most már nem egy személy ellen tüntetünk, a miniszterelnökön már túllépett a történelem. Nem mások ellen, hanem Magyarországért vagyunk itt" - fogalmazott Orbán Viktor. A tiszta lap fehér politikát jelent, nem pirosat, nem narancssárgát, fehér politikát, tiszta lapot, fehér gazdaságot, hirdette Orbán.

  • "Ma délben a miniszterelnök azt mondta, hogy nem hamisították meg a gazdasági adatokat és nem tévesztették meg a választókat. Vagyis, ha rajtuk múlik, minden úgy folytatódik, ahogy eddig. Ezt nem fogadhatjuk el. Szégyen, hogy az országgyűlésben napról napra hazugságokat kell hallgatnunk, hogy a miniszterelnök hetente tart nekünk hazug erkölcsi prédikációkat."

    "Most már nekünk, politikusoknak is tennünk kell valamit. A bűnben nem az a legrosszabb, ha elkövetjük, hanem ha elviseljük. Példamutatással kell segíteniük a politikusoknak az erkölcsi megtisztulást. Ezért elindítjuk az Igen, Magyarország! chartát" - mondta Orbán Viktor.

    "Mi, a charta aláírói úgy gondoljuk, Magyarország azért került morális és gazdasági válságba, mert az ország vezetői nemet mondtak végső soron az országnak. Pedig igent kell mondani. Hiszünk abban, hogy a megoldás az erkölcsi rend helyreállítása. Ezért mi igent mondunk minden magyar emberre tekintet nélkül politikai és vallási hovatartozására" - mondta.

  • A vekkeres készültség ellenére tudósítónk csak egy-két vekkert lát a Kossuth térre érkezett tüntetőknél.

  • Orbán szerint Magyarország azért került morális, pénzügyi válságba, mert vezető politikusai nemet mondtak a képviselői, a miniszteri, miniszterelnöki esküre, az igazságra, a köztársasági elnök tekintélyére és az emberekre. A válságból kivezető út ezért csak az igenek mentén haladhat. Ezt követően hat pontot sorolt fel (de ennél jóval több igent).

    1. Igent mondunk minden magyar emberre, politikai, vallási hovatartozás nélkül, igent a nemzet egységére. Ez azt jelenti, hogy minden politikusnak kötelessége mindenkit képviselni. Igent mondunk az állami vagyon védelmére.

    2. Igent mondunk az igazság védelmére, minden politikus kötelessége védeni az igazságot, hogy a választók az igazság ismeretében dönthessenek.

    3.Igent mondunk a demokráciára, a köztársasági elnöki méltóságra és a betartott esküre. Akik ezeket nem tartja tiszteletben, azokat kiközösítjük.

    4. Igent mondunk a felelősségre és a számonkérésre. Tisztában vagyunk saját felelősségünkkel, és mindig készek vagyunk arról számot adni. A politikusi felelősség ugyanúgy számon kérhető legyen, mint más foglalkozások esetében.

    5. Igent mondunk a magyar emberek alkotmányos jogaira. Ha úgy érzik, becsapták őket, békésen tüntethessenek és tegyenek meg mindent érdekeik védelmében. Az erőszak nem megoldás semmire, a demokráciát csak demokratikus eszközökkel lehet megvédeni.

    6. Aktuális záradék. Igent mondunk a választók akaratára a tavaszi választásokon, tekintettel a közvetlen pénzügyi válságra, az ország stabilitása érdekében nem követelünk előrehozott választásokat. Elvárjuk azonban, hogy a kormánypártok tartsák tiszteletben a nép akaratát az önkormányzati választásokon, és állítsanak új, hiteles miniszterelnököt és szakértőkből álló nemzeti egységkormányt.

  • Ahhoz, hogy a politikusok ki tudják vezetni az országot a napról napra fojtogató csődből és csapdából, meg kell tisztulniuk, ezért csatlakozniuk kell az Igen, Magyarország! chartához, jelentette ki Orbán. "Ki tudna, ki tudhatna egy ilyen erőnek ellenállni, miféle erő, miféle karhatalom. Ez a sokszázezer kar minden követ képes megmozgatni."

    De a mi erőnk más természetű, a mi erőnk a méltóság és az álhatatosság. Ez erősebb minden nyers indulatnál. Mi a hazugságot akarjuk elsöpörni, mert abból csak erőszak nőhet ki. Az igazságból meg béke lesz. Az igazság nélküli béke hamis, valójában börtön és elemésztő apátia. Az őszinte béke csak a hazugság elutasítása után jöhet el. "Az igazság szabaddá tesz. Csak az igazság tesz szabaddá" - zátra beszédét Orbán Viktor.

  • Szombaton Áder János, vasárnap Navracsics Tibor, hétfőn pedig Pokorni Zoltán várja a kormány lemondását követelőket a Kossuth téren.

  • Az Orbán-beszéd után sokan elmentek a Kossuth térről, de a tér közepén még mindig jelentős a tömeg. A régi színpadon közben újra elkezdődtek a szónoklatok, jelenleg egy ismeretlen férfi beszél. A színpad előtti területen a legnagyobb a zászlósűrűség, árpádsávos és magyar zászlók fele-fele arányban láthatóak. Tudósítónk szerint még csaknem 20-30 ezer ember tartózkodik a téren.

  • Orbán chartázik - összefoglaló a Fidesz nagygyűléséről

    Orbán egy Igen, Magyarország! chartát indított útára, és meghirdette a permanens hirdetéseket.


  • A rendőrség és a gazdák tájékoztatása szerint is bonyodalom nélkül fejeződött be Tolna megyében a pénteki gazdademonstráció. A szervezők tájékoztatása szerint több, mint 150 jármű vett részt Tolna megye három helyszínén, Dunaföldváron a 6-os, Nagydorogon a 63-as és Iregszemcsén a 65-ös utak félpályás lezárásában. A gazdák mellett mások is kapcsolódtak a tüntetésekhez. (MTI)

  • Toroczkai László, a 64 Vármegye Ifjúsági Mozgalom elnöke szónokol, a Heti Hetest és a médiát gyalázza. Egyik tudósítónk szerint a Hír tévének is jutott a kritikából, mert Toroczkainak nem engedték véleménye kifejtését. A hetek óta tartó zajló tüntetés helyszínén a fűnek már csak nyomai vannak. A parlament előtti parkoló még tele van emberekkel, de tudósítónk szerint már csak pár ezren lehetnek. Egy szervező kérdésünkre azt mondta, még ma lebontják a színpadot és holnap újat, valószínűleg egy szerényebbet építenek.

  • Az MSZP-frakció máris reagált Orbán Viktor beszédére. Az Országos Sajtószolgálatnak kiadott közleményben úgy fogalmaz Nyakó István szóvivő, hogy "a pénteki miniszterelnöki beszéd a Parlamentben, és azt követő egyértelmű és határozott koalíciós kiállás összezavarta és elbizonytalanította Orbán Viktort és a Fideszt". A Fidesz elnökének beszéde ezért zűrzavaros és bizonytalan tartalmú volt.

    A szóvivő szerint a pénteki bizalmi szavazás után az MSZP feladata "nem Orbán Viktor képzavarainak" megfejtése, hanem a nyugodt és empatikus kormányzás, a reformok végigvitele. "Ezt tesszük, még akkor is, ha minden nap úgy döntenek, hogy a Parlament helyett a Parlament előtt szónokolnak" - áll a közleményben.

  • Toroczkai László lemond a 64 Vármegye Ifjúsági Mozgalom elnöki posztjáról és átadja a helyét egy fiatalnak. Döntését azzal indokolta, hogy miután belekeveredett a forradalomba, ami egyelőre az emberek lelkében zajlik, nem tudja már megvédeni az „elszakított országrészekben élő aktivistákat”.

    A napokban a szerb hatóságok őrizetbe vették a szervezet egyik dél-vidéki aktivistáját, aki ellen összeesküvés a vád. Mint mondta, most már hiába lebeg akár életfogytig tartó börtönbüntetés is a szeme előtt, szervezni fogja ezt a sokuk által elindított forradalmat. Toroczkai szerint nem ő, hanem Gyurcsány Ferenc a felelős azért, hogy két hete a Szabadság téren elszabadultak az indulatok.

  • "Az Országgyűlés ma megtette a dolgát, bizalmat szavazott a kormányfőnek, parlamenti demokráciákban ez így szokás. Tüntetni meg lehet, chartákat is lehet kibocsátani" - kommentálta Horn Gábor, az SZDSZ ügyvivője a pénteki Fidesz-nagygyűlésen elhangzottakat. "Ha ezen a szinten marad a dolog, az persze kezelhető" - jegyezte meg.

    A liberális politikus felhívta Orbán Viktor figyelmét, hogy múlt vasárnap semmilyen döntés nem született a kormányzó pártokról, az önkormányzati választásokon az dőlt el, hogy polgármestereket választott az ország. Véleménye szerint a demokrácia feszegetése, hogyha valaki ebbe mást próbál belegondolni.

  • Határozottan bontják a Fidesz színpadát, és a párt többi díszletét. A tüntetők esztétikusan a villamos melletti virágállványra helyezték a mécseseket.

    Legutóbb Molnár Tamás szónokolt, aki azt szorgalmazta, hogy a Kossuth tériek erkölcsi és morálisa forradalmával el kell söpörni a posztkommunista hatalmat. Molnár úgy értékelte, hogy augusztus 20-án egy jelképes dolog történt, leszakadt a villám, ami isten haragja, azt üzenve ezzel, hogy a magyar nép nem élhet így tovább.

    Megköszönte a Fidesznek, hogy nem telepedett rá a rendezvényükre, és azt állította, hogy vidéken is szerveződik a forradalom, alakulnak a helyi forradalmi bizottmányok. „Győzni fogunk” - üzente a szónok arra kérve mindenkit, minden nap térjenek vissza.

    A színpadon visszatérő vendégként ismét Pitti Katalin következett.

  • Deme Gábor, a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 ügyvivője azt közölte a Kossuth téren, hogy akkor sem mennek el a térről, "ha az MSZP egy másik miniszterelnököt jelöl ki Gyurcsány Ferenc helyett".

  • Lakner: Ez Gyurcsány napja volt

    Gyurcsány Ferenc megerősödését hozta a nap a politológus szerint. Lakner Zoltán úgy érzi: nemcsak a szavazás eredménye segíti a kormányfőt, hanem az is, hogy a Fidesz hibákat követett el, ráadásul elért alkotmányos lehetősége határaira. Az esti nagygyűlésen Orbán nem mondott semmit - állítja a szakértő.

  • Dávid Ibolya, a Magyar demokrata Fórum elnöke, az Országos Sajtószolgálatnak kiadott közleményében, úgy fogalmazott a Fidesz Parlament előtti gyűlésével kapcsolatban, hogy "Orbán Viktor a kijózanodás útjára lépett. Mai beszédével megtette az első lépést, hiszen nyugalomra szólította fel a híveit, és nem tért az alkotmányellenes útra".

    Dávid Ibolya azonban hiányolja a második lépést, szerint orbán Viktornak vissza kellene vonulnia az utcáról, és onnan híveit is haza kellene küldenie. Dávid szerint azonban a legfontosabb, hogy "Orbán Viktor továbbra is adós maradt azzal, hogy alternatívát, alternatív programot hirdessen a Gyurcsány-kormány programjával szemben". Ebből adódik az elnökasszony szerint, hogy "a jelenlegi kormánnyal szemben kizárólag a Magyar Demokrata Fórumnak, az új jobboldalnak van programja."

    "Az Igen, Magyarország! chartához a MDF nem csatlakozik. Rossz tapasztalataink vannak a Chartákkal. A magyar ellenzéknek nem a baloldaltól elcsent Demokratikus Chartára, hanem alternatív programra van szüksége" - áll a közleményben.

  • A Fidesz nagygyűlése után este nyolc órára 6-7 ezren maradtak a Parlament előtti Kossuth téren, az egybegyűltek a "forradalmi színpadról" szónoklókat hallgatják. Az egyik szónok bírálta azokat az embereket, akik Orbán Viktor beszédét követően azonnal útnak indultak, nem maradtak tovább a már 19. napja zajló demonstráció támogatására. A térről folyamatosan távoznak az emberek. Többen azt mondták, hogy a hét végén a Fidesz által meghirdetett demonstrációk idejére visszatérnek.

    A Forradalom lángja emlékmű és a félárbocra eresztett országzászló, valamint a Kossuth-szobor előtt sok gyertya és mécses ég. A téren másutt is több, földre helyezett mécses világít, néhányan Gyurcsány Ferencet ábrázoló képeket égettek. Budaházy Edda, testvére, Budaházy György magnófelvételen küldött üzenetét játszotta le az embereknek. Az országos körözés alatt álló férfi, mint hallatszott, további kitartásra buzdította a tüntetőket. (MTI)

  • Kevéssel este fél kilenc előtt ismét megindult a gépkocsiforgalom a fővárosi Kossuth téren pénteken, már alig háromezer ember hallgatja a szónokokat.

    A 2-es villamos továbbra sem közlekedik, a villamossíneket rendőrségi kordon zárja el. A Parlament főbejárata mellett felállított színpadot, kivetítőt és hangszórókat már elbontották, a közterület-fenntartók megkezdték a takarítást. (MTI)

  • Az MTI helyszíni tudósítója tíz embert kérdezett meg a Parlament előtti téren közvetlenül az esemény után. A legtöbben azt emelték ki, hogy fegyelmezetten, minden rendbontás nélkül tartották meg a rendezvényt. Egy középkorú budapesti nő fontosnak tartotta, hogy Orbán Viktor kiállt a nyilvánosság elé.

    A Fidesz elnökének beszéde egy nyíregyházi nő szerint lényegretörő volt, ugyanakkor annak a véleményének adott hangot, hogy a nagygyűlés ellenére nem mond le Gyurcsány Ferenc a miniszterelnöki posztról. A középkorú nő szerint ha ez mégis megtörténne, az javítana az ország nemzetközi megítélésén.

    Egy huszonéves fiatalember arra mutatott rá, hogy Orbán Viktor beszéde "kristálytiszta" és nyugalomra intő volt. Egy 30 év körüli férfi úgy látta, hogy a Fidesz elnöke "azt mondta, amit eddig is", új elemet nem tartalmazott a beszéd. Nagyon visszafogottnak nevezte a nagygyűlést egy 40 év körüli résztvevő, szerint volt, ő "több indulatra számított".

  • Sokszor használt módszerhez nyúlt a Fidesz

    Az újabb fideszes aláírásgyűjtésnek a charta nevet adták, korábban volt már petíció, kiáltvány, népi kezdeményezés és népszavazási kezdeményezés is a repertoárban.

  • Debrecen főterén, a Kossuth-szobornál pénteken este 150-en követelték Gyurcsány Ferenc és kormányának távozását. Pajna Zoltán, Debrecen fideszes alpolgármestere Kossuth Lajos példáját idézte annak kapcsán, hogy a kormánypártok sűrűn emlegetik: a politizálásnak a parlamentben a helye. Emlékeztetett arra: éppen Kossuth Lajos volt az, aki egy nemes cél érdekében Debrecenben a tömegeket használta fel arra, hogy nyomást gyakoroljon a képviselőkre.

    Húsz-harmincra csökkent a tüntetők száma péntek estére Békéscsabán, a Kossuth téren. A Gyurcsány-kormány távozását követelő tüntetők szervezője, Krajcsó Zsolt az MTI érdeklődésére elmondta, azért is vannak kevesebben, mert a tüntetők egy része a budapesti demonstráción vett részt. (MTI)

  • Alig ezer ember maradt a Kossuth téren és hallgatja a színpadról szóló zenét. Egy szónok annak ellenére, hogy napról napra kevesebb ember marad késő estére a Kossuth téren, azt közölte, hogy "hosszú távra rendezkednek be", ezért már nem bérlik a technikai eszközöket, hanem az összegyűlt adományokból folyamatosan megvásárolják azokat - írja az MTI.

    Telefonon és magnófelvételen keresztül olyan emberek hangjait lehet hallani a színpadról, akiket a hatóság házi őrizetbe helyezett a Szabadság téren és a város különböző pontjain történt garázdálkodás miatt. Üzent a tiltakozóknak az országos körözés alatt álló Budaházy György és a házi őrizetben lévő Polgár Tamás.

    Tomcat az m1 tudósítója szerint azt üzente, meglátása szerint forradalom folyik Budapesten, de fontosnak tartja, hogy az békés maradjon. A bloger azt tanácsolta azoknak, akik fontos közfeladatot ellátó intézményben dolgoznak, hogy bojkottálják vagy legalábbis hátráltassák az ott folyó munkát.

    A Kossuth téren és környékén több helyen Gyurcsány Ferencet ábrázoló transzparenseket égetnek, miközben azt skandálják, hogy "hazaáruló".

  • Nem volt szükség rendőri fellépésre pénteken a Kossuth téren. A tüntetésekkel összefüggésben nem történt rendbontás a főváros más pontján sem - közölte Schőn Péter, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője későn este az MTI-vel.

  • A hűvösre fordult éjszaka miatt sokkal hamarabb hazamentek az emberek, mint az elmúlt napokban. A színpadról már csak zene szól, a még néha mikrofon elé lépő emberek köszönetet mondanak annak az alig 150 embernek, akik kitartanak és együtt követelik Gyurcsány Ferenc és kormánya távozását. A Parlament előtti téren a Rákóczi-szobor előtt gyertyákból és mécsesekből a címert és Nagy-Magyarországot rakták ki. A tüntetés szervezői azt állítják, hogy felhívásukra (ld. 22:21-es hír) pénteken több mint 700 ezer forintot adományoztak az emberek. A Parlament épülete előtt néhány rendőr tartózkodik. (MTI)