Ez a poszt a következő Percről percre része:

Belpolitikai válság percről percre

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • "Látni szeretném azt az újságírót, akit éjszaka inzultus ért a Kossuth téren. A híradások után reggel kikérdeztem a szervezőket, rendezőket, de nem számoltak be ilyen esetekről" - mondta Takács András, a Magyar Nemzeti Bizottság 2006. egyik ügyvivője vasárnap a Kossuth téren. Hozzáfűzte, hogy információik szerint "sok embert küldtek már el munkahelyükről, mert látták képüket a tüntetésen készült fotókon".

    Elmondta, a szervezők tisztában vannak azzal, hogy a demonstráció révén közszereplők lettek, így nem akadályozhatják meg azt, hogy a fotósok megörökítsék őket, de "az egyszerű tüntetők megkérhetik ezt magukra nézve".

    Takács András egy éjszaka történt incidensről azért beszámolt, elmondása szerint egy "provokátor" először beszélgetett a tüntetőkkel, be is mutatkozott, majd felrúgta a Rákóczi szobor mellett a tüntetés elején felállított "Temetjük a Gyurcsány kormányt! Nektek nincs feltámadás!" feliratú koporsót. A szervező közlése szerint a jelenlévő rendőröket értesítették ezután, akiket az illető nem várt meg, hanem elfutott.

  • "Nagyobb szigorúságot" rendeltek el a Kossuth téri tüntetés szervezői a vasárnapra virradó éjszaka történt, a sajtót ért inzultusokról szóló beszámolók, illetve azt követő médiaérdeklődés hatására. A szervezők arra hívták fel a tüntetőket, hogy "a legnagyobb tisztelettel és segítőkészséggel" viszonyuljanak a téren jelenlévő újságírókhoz, tévériporterekhez és a segédszemélyzethez.

    A helyszíni főrendező azt is hangoztatta, hogy "vessék ki maguk közül", aki alkoholt fogyaszt a téren, és kilátásba helyezte, hogy rendőri intézkedést kérnek az árusok ellen, ha alkoholt árusítanak, vagy nem hajlandóak elvinni azt a térről. A szervezők óvták a jelenlévőket az alkoholfogyasztástól, mert a "szemétben fetrengő ittas emberekről" nyilvánosságra kerülő felvételek alapján az a benyomás keletkezhet a kívülállókban, hogy ez jellemző az egész demonstrációra.

  • Vasárnap délutáni hangulat van a Kossuth téren, ahol mostanra több ezer ember gyűlt össze. Gyerekes anyukák, zene, pattogatott kukorica, hosszú sorok a wc-k előtt, adott gyorsjelentést kollegánk. Tudósítónk három-négy árpádsávos zászlót, és sok magyar trikolórt lát lengedezni.

  • Egy gitáros nő egy gyerekdalt énekelt a színpadon arról, hogy nem szabad csúnyán beszélni.

  • A Kossuth téren Rákay Philip részleteket olvasott fel Lamerth Mónika kiszivárgott beszédéből, picivel később pedig le is játszották a hangfelvételt. A tüntetők pfujjolással reagáltak.

  • Bayer Zsolt beszél a színpadon. "Eltűrjük-e, hogy minden így maradjon? Valami bűzlik Magyarhonban. Bűzlik Gyurcsány Ferenc, bűzlik a kormány, bűzlik az áruló értelmiség, bűzlik a sajtó jelentős része. Ez egy görénykurzus" - mondta.

    A görénykurzus kifejezés nem Bayer Zsolt találmánya: a fasizmussal egyébként békében élő Szabó Dezső nevezte Horthy "keresztény nemzeti kurzusát" görénykurzusnak, amely sunyi, lop és büdös.

  • Több embernél síp van, sokan zászlót tartanak, van, aki széket hozott magával, egy jól öltözött hölgy viszont gumicsirkét szorongat a kezében.

  • Navracsics Tibor a Fidesz frakcióvezetője rendkívüli sajtótájékoztatót tart a Kossuth téri színpadon. Azt mondja, pénteken látható volt, hogy a kormány nem érti a felelősség fogalmát és a hazugság jelentését. Felolvasta Lamperth Mónika beszédének egy részét, majd azt mondta, a kormány mindenkit büntet, aki a Fideszt választja. Szerinte a kormány el akarja venni mindenkitől a pénzt, hogy magának adhassa.

  • Navracsics Tibor szerint Gyurcsány Ferenc nem tud kitörni a hazugságspirálból, "nem demokrata, nem közénk való". A tömeg hazaárulózással reagál. A Fidesz frakcióvezetője azt mondta, Gyurcsány terjesztette el a gyűlölet politikáját a 23 millió román vendégmunkás riogatásával, ő terjesztette el a hazugság politikáját is. A hazug és az igaz politikusok között világos a választóvonal, Gyurcsány hazug politikus, mondta Navracsics.

  • Gyurcsány nem demokrata, nekünk, fideszes képviselőknek nincs semmi dolgunk vele tovább a parlamentben" - fejezte be beszédét Navracsics Tibor. Hat órakor vége lett a Fidesz rendezvényének, az emberek elindultak haza.

  • Előrehozott parlamenti választást sürgetett vasárnap a Kossuth téren Usztics Mátyás színész, aki a Fidesz demonstrációja után szólt a téren maradt emberekhez. A csüggedés jelei mutatkoznak péntek óta - fogalmazott. Megjegyezte, hatalmas hangszóróval szólalt meg a Fidesz, igaz, "kevesebben jöttek, nem milliónyian" és bejelentették, nem akarnak új választást. Orbán Viktor bejelentése "felért három vízágyúval" - jelentette ki, és leszögezte: előrehozott parlamenti választást kell tartani, mert csak így kerülhet vissza a hatalomba az a kétmillió ember, aki a nép érdekét szolgálja. Vasárnap este fél hétre mintegy négyezer ember maradt a Kossuth téren. A közúti forgalom megindult, de a 2-es villamos még nem közlekedik. (MTI)

  • Újra megindult a 2-es villamos forgalma, kevéssel vasárnap este hét óra után, a közúti forgalom is zavartalan a Parlament környékén. A Fidesz vasárnap délutáni rendezvénye után egy órával hazatértek az emberek, alig kétezren maradtak a Parlament előtt, akik hallgatták a "forradalmi színpadról" szónoklókat. Az árusok körbevették a Parlament előtti füves területet, és a Vértanúk terén, illetve a földművelésügyi minisztérium épülete mellett is többen árulnak nemzetiszínű és árpádsávos zászlókat, jelvényeket, könyveket, illetve italokat és különböző élelmiszereket.

  • A Kossuth téri demonstráció szervezői arra kérték a téren tartózkodókat, hogy adományaikkal segítsék és támogassák rendezvényüket, amelyből a demonstráció költségeit fedezik, és technikai eszközöket vásárolnak. Az egyik főszervező arra kérte a jelenlévőket, hogy a téren dolgozó újságírókat és tüntetőket senki ne provokálja, ne gerjesszenek konfliktust, mert ezzel "forradalmukat járatják le". (MTI)

  • Új nevet és vezetőséget választ a Kossuth téri demonstrációt szervező csoport, mert eddigi nevük nem tükrözi igazi céljukat, és politikai szerepük sem elég megalapozott - jelentette be Gonda László, a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 egyik vezetője a Parlament előtti emelvényen vasárnap este. A szervezők tervei szerint hétfőn délután a téren lévő emberek szavazással döntik el, hogy a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 név helyett Magyar Rendszerváltó Bizottság 2006, avagy Alkotmányos Rendet Mozgalom névvel fogják-e tovább képviselni a Parlament előtt tiltakozókat. Gonda László megfogalmazása szerint az új névvel tovább működő szervezetet egy "triumvirátus" vezetné, amelyben szerepet kapna Bene Gábor, a "forradalmi színpad" moderátora és Takács András, a demonstráció politikai ügyvivője is.

    Bene Gábor és Gonda László beszédében erősen bírálta a Forradalmi Nemzeti Bizottmány egyik tagját, mert államellenes cselekedettel vádolta meg a Kossuth téri demonstrálókat. Kijelentették, Kőrösi Imre nem léphet sem a színpadra, sem a Kossuth tér környékére és arra kérik a demonstrálókat, hogy amennyiben ott feltűnik, kérjék meg, hogy távozzon.

    A Parlament előtt szónoklókat mintegy 1.500 ember hallgatja, olykor skandálják, hogy Gyurcsány takarodj! és éljenzik a szónokokat.

  • 1956 forradalmi céljainak kivívását sürgette, és a magyar föld védelmére szólította fel a szekszárdi Garay téren harmadik hete demonstrálókat vasárnap esti beszédében Tamás Károly, a budapesti demonstráció egyik szervezője, a Forradalmi Nemzeti Bizottmány elnöke beszédében. "A magyar föld az ország teste, ha kihúzzák a lábunk alól, Magyarország integritása megszűnik" - mondta a szónok, egységre szólítva fel Budapestet és a vidéket. A demonstráción közös imádsággal megemlékeztek Szűz Mária, a magyarok nagyasszonya ünnepéről. Szekszárdon harmadik hete tartanak a kormányellenes tüntetések. Vasárnap este mintegy 80 ember hallgatta a szónokokat a Garay téren.

  • Mintegy ötven tüntető követelte a Gyurcsány-kormány lemondását és új választások kiírását vasárnap este Kecskeméten. A békés demonstráció résztvevőihez nyolc óra után 15 fáklyás tüntető csatlakozott, akik a város központjától hat kilométerre lévő településrészéről, Hetényegyházáról érkeztek. A magyar és a székely himnusz eléneklése után bibliai idézeteket olvasott fel egy tüntető. Ezután egy férfi azt javasolta, hogy a demonstrálóknak a továbbiakban nem kellene Orbán Viktort támogatniuk, mivel pénteken a budapesti Kossuth téren elmondott beszédében nem volt eléggé radikális, mert nem követelte, hogy új választást írjanak ki. A demonstráció kilenc óra után békésen végetért.

  • Az országos körözés alatt álló Budaházy György szórólapját osztogatták vasárnap este a Kossuth téren a demonstrálók között. A szórólapon a Szabadság téri szovjet emlékmű megrongálása miatt körözött férfi szerint a többpárti parlamentáris demokrácia arra jó, hogy "eleve megossza a nemzetet és a nevető harmadik a nemzetek feletti nagytőke kerüljön ki győztesen". A magát korábban "bújkáló forradalmárnak" nevező fiatalember egyebek mellett arról ír, hogy a legfőbb külpolitikai cél Magyarország területi revíziója, a nemzet területi egyesítése, a közép-európai területi rendezés során pedig a cigányság számára önálló országot kell létrehozni. A szórólapon szerepel, hogy Budaházy 35 ezer darabot nyomtatott belőle, hogy szétossza az ország különböző városaiban.

    Egy másik szórólapon, amelyet a Lelkiismeret '88 csoport jegyez, felhívják a figyelmet a rendőri túlkapásokra, és jogi ismertetéseket közölnek azok számára, akikkel szemben a rendőrség eljár. Felhívják a figyelmet például arra, hogy "aki tüntetésen vesz részt, tartson magánál kendőt, sálat vagy símaszkot, és ha az első sorokban küzd, vagy tevőlegesen védekezésre kényszerül a támadó rendőrökkel szemben, mindig használja".

  • Az adásban kedvesen válaszolt, majd a még bekapcsolt kamera előtt lekurvázta egykori műsora egyik nézőjét a mostanában a Kossuth téren és a Hír tv-ben látható műsorvezető. Philip általában is úgy vélekedett, idióták nézik a műsorát, mindezt intim vakarózás közben osztotta meg a kamerával. Az egyszer már ismertté vált, most a neten újra terjedő videót a youtube-on nézheti meg.

  • Újabb netes petíció, a posztoláskor 14 aláíróval. A korábbiakkal nagyjából egyezik tartalom, az oldal url-je viszont európai értelemben ötletes, .eu-s, neszorakozzviktor címmel.

  • Vasárnap éjjel fél tizenkettőre szinte teljesen kiürült a Kossuth tér, alig harminc ember maradt a Parlament előtt, akik a színpadról szóló sámánéneket hallgatják. A Rákóczi-szobor előtti füves területen magányosan ég a mécsesekből kirakott címert ábrázoló jelkép, már nem állják körbe kézen fogva és zászlókat tartva a fiatalok. A téren főként rendezők maradtak, a kitartó demonstrálók a szervezőkkel beszélgetnek. Az árusok mind elpakoltak, a közterület-fenntartók mossák a Parlament körüli utcákat, és söprik a felhalmozott és szétszórt szemetet. Az Országház épülete előtt néhány rendőr járőrözik, intézkedésre nem került sor.

  • Csak hang legyen és vér, sok szép halott állat, mutassa neked, hogy mennyivel jobb nálad - Kispál zenei aláfestéses klip az MTV ostromáról a youtube-on. Nosztalgiázzon!

  • Toroczkai László, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom lemondott elnöke volt a vasárnap esti szombathelyi kormányellenes tüntetés szónoka. A város főterén a Szentháromság szobornál a szokásos 250-300 fős tömeg gyűlt össze, a békés demonstráción Gyurcsány Ferenc és kormánya távozását követelve.

    Toroczkai László a rendezvényen elszólalva kifejtette, azért adta át az ifjúsági mozgalom vezetését, hogy minden idejét és erejét a "forradalom szervezésére" fordítsa, amely szavai szerint elmaradt a rendszerváltáskor, és amelynek szerinte végbe kell mennie. A szónok, aki azt mondta, hogy "a nemzeti ellenállás megszervezésének" céljával járja a vidéket, hangsúlyozta: ezt a mostani, megfogalmazása szerint a "lelkekben zajló" forradalmat nem a gyűlöletnek, hanem a szeretetnek és hitnek kell táplálnia.

    Toroczkai védelmébe vette Budaházy Györgyöt, aki szavai szerint "betyár módjára kénytelen bujdosni", pedig bűne szerinte csupán annyi, hogy leverte a Szabadság téri szovjet emlékműről a csillagot.

  • A permanens forradalom egyik mellékterméke, hogy az utcai árusok permanensen, de engedély nélküli működnek a Kossuth téren. A közterület-felügyelet - politikai rendezvényre hivatkozva - eddig nem lépett az ügyben, jóllehet az ÁNTSZ betiltatta a verőcei gulyáságyút, amivel meleg ételt készítettek a demonstrálóknak. A Népszabadság azt írja, Budapest városképvédelmi bizottságának szocialista alelnöke, Horváth Gyula kedden ér haza külföldről, és rábírja a tétlenkedő közterület-felügyeletet a határozott fellépésre.

  • Meglehetősen eltérő adatokkal találkozhat a kedves olvasó azt illetően, hányan demonstrálnak a Parlament előtt. A jobboldali tüntetések egyik sajátsága, hogy nem érdemes abszolút értékekben gondolkodni, egyszerűbb relatíve mérlegelni.

    Lássuk: Vasárnap a Magyar Nemzet szerint 70 ezren voltak. Az MTI csak 20 ezren, így látta a Népszabadság címlaposa is, a harmadik oldalon azonban már csak 10 ezerről írnak. Az Index szerint a vasárnapi tömeg legnagyobb pillanatában sem volt 10 ezresnél népesebb. Nagyjából mindenki szerint azonban ez a szám folyamatosan csökken. A tömegszámlálás nehézségeiről itt olvashat.

  • "Aki ilyet tesz, mélyen a szemébe kell nézni, és azt mondani neki: nincsen helyed közötttünk" - jelentette ki Hiller István a Nap-keltében, amikor Orosz József riporter azt kérdezte, mit kap az az MSZP-tag, akinek a zsebéből kiszivárgott Lamperth Mónika beszéde.

  • Hiller István, az MSZP elnök cáfolta azt a hétvégi sajtóértesülést, hogy Gyurcsány Ferenc a párt választmányi ülésén arról beszélt, hogy a későbbiekben koalíciós partnerüket, az SZDSZ-t az MDF-re cserélnék. Az érv az MDF mellett az volna, a konzervatív párt vidéken, a kistelepüléseken is népszerű, és feljövőben van, szemben az eltűnőben lévő SZDSZ-szel. Hiller kijelentette, Gyurcsány nem mondott ilyet, és kijelentette: "Mi ebben a pozícióban kívánjuk a kormányzatot fenntartani."

  • Gyurcsány, Orbán és a forradalmi málnaszőr

    Orbán Viktor nem európai értelemben vett, Gyurcsány Ferenc nem demokrata. Fasisztaveszély és petícióevolúció. Retorika és taktika. Forradalom helyett méla unalom. Már csak a csodálatos Lamperth Mónika maradt, akit szabad megtapsolni, meg egyetlen izgalmas kérdés. Ki kavarja a málnaszõrt? Elemzés.

  • Ha Gyurcsány beszél, a Fidesz kivonul

    A Fidesz és a KDNP a jövőben nem vesz részt az Országgyűlés munkájában, amikor előre bejelentett szónoklatot tart a miniszterelnök, jelentette be Navracsics Tibor hétfőn. Elmondta, ha azt látják, hogy a miniszterelnök emelkedik szólásra, a két párt képviselői kivonulnak az ülésteremből. Csak a két frakcióvezető marad majd bent az ülésteremben, ők reagálnak majd a miniszterelnöki felszólalásokra.

  • A parlamenti ülések előtti rendes MSZP-s frakcióülés elmaradt. Van olyan képviselő, aki éppen akkor értesült erről, amikor a képviselőcsoport üléseinek helyet adó teremhez ért. Érdeklődésünkre a frakció sajtóosztályán csak annyit közöltek, hogy a múlt héten már bejelentették a változást.

  • A 2. legérdektelenebb beszéd szivárgott ki

    Az őszödi zár frakcióülés után az MSZP zárt választmányi üléséről is hangfelvétel került a sajtóhoz. Érdekes azonban, hogy az újabb izgalmakat kiváltó Lamperth-beszédet a választmány tagjai a legérdektelenebb felszólalásnak minősítették, közvetlenül Hiller Istváné után. Az Index annak járt utána, miért nem az izgalmasabb felszólalások hallhatók.