Ez a poszt a következő Percről percre része:

Belpolitikai válság percről percre

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az MSZP-frakció üdvözli a Fidesz és a KDNP Parlamenti jelenlétét, írja közleményében Lendvai Ildikó MSZP-s frakcióvezető.

  • "Bizonyossá vált, hogy a hanganyagot (...) nem az ülésen jelenlévők közül készítette valaki. Ez technikailag lehetetlen. Az is bizonyított, hogy az ülések hivatalos hanganyaga nem egyezik a kalóz hanganyaggal" - jelentette be Danks Emese a kormányszóvivői tájékoztatón. Kérdésre válaszolva elmondta: biztonsági szempontból kiemelten védett objektum a balatonőszödi üdülő, ezért felmerült a törvénysértés gyanúja. Ennek vizsgálatát az illetékes hivatalos szervek megkezdték.

    A balatonőszödi ülés hivatalos hanganyaga nem egyezik a kiszivárgott, úgynevezett kalózanyaggal, ezt a közelmúltban befejeződött vizsgálat bizonyította - mondta a kormányszóvivő szerdai sajtótájékoztatóján Budapesten.

  • "Megköszönöm a mai napon kiadott felhívását, mely az ország nyugalmát és az alkotmányos rend megtartását szolgálja" - olvasható Szili Katalin Sólyom Lászlónak írt közleményében.

  • Fél órával a Vörösmarty téri szimpátiatüntetés előtt tudósítónk szerint igényes afrikai dobzenekar szórakoztatja a turistákat, de a baloldali értelmiségiek által összerántott demonstrációra csak 10 gyakorlóegyenruhás rendőr utal.

  • A rendőrség újabb 33 személyről közölt felvételeket internetes honlapján. Őket is a két hete a fővárosban történt eseményekkel kapcsolatban keresik.

    Eddig összesen 295 embert állítottak elő a rendőrök, 217 személyt hallgattak meg gyanúsítottként, a nyomozócsoport utólag 126 személyt azonosított be.

  • A RRACE-MONO Motorosos Nonprofit Érdekvédelmi Szervezet, a szeptember 9-i motoros demonstráció szervezője, határozottan elzárkózik bármiféle politikai célú megmozdulás elől, így az 5-re tervezett motoros felvonulástól is, áll a szervezet OS-en keresztül közzétett levelében. (MTI)

  • Az Európa Tanács vezető politikusai és Göncz Kinga külügyminiszter a magyarországi helyzet kapcsán egyetértettek abban, hogy parlamenti demokráciákban a parlament az a hely, ahol a viták lefolytatandóak, nem pedig a parlamenten kívüli helyszínek. Ezt maga Göncz Kinga jelentette be a megbeszélés után. Göncz Kinga az 1956-os emlékkiállítás megnyitásán vett részt Gyurcsány Ferenc kormányfőt helyettesítve, aki a magyar belpolitikai események miatt nem tudott kiutazni a francia városba.

  • Öt órakor tudósítónk nem látott demonstrációra utaló jelet a Vörösmarty téren, ahova baloldali értelmiségiek szimpátiatüntetést szerveztek a kormány mellett. Korábban Radnóti Sándor a Gerbaud cukrászdában tűnt fel.

  • Az üzletembereket győzködi Orbán

    Reformalap szükségességről beszél a Fidesz-elnök száz gazdasági szereplő előtt.

  • A Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa szerdai ítéletében kimondta, hogy bűnsegédként elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntettében egy szerződéses katona bűnös. F. Béla szerződéses szakaszvezetőt a bíróság egy év hat hónap börtönbüntetésre, valamint két év közügyektől eltiltásra ítélte. Az ítélet ellen a katonai ügyész súlyosításért, míg a vádlott és védője enyhítésért fellebbezett.

    A Pesti Központi Kerületi Bíróság A. László vádlottat bűnösnek találta garázdaság vétségében, ezért őt a bíróság húsz napi közérdekű munka büntetésre, valamint három év közügyektől eltiltásra ítélte jogerősen. A Fővárosi Bíróság mint másodfokú bíróság szerdán tizenkét gyanúsítottal szemben megszüntette az előzetes letartóztatást, egyikükkel szemben lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el. (MTI)

  • Az elmúlt hetek és napok politikai fejleményei miatt közleményben fejezték ki aggodalmukat a Hungarian Business Leaders Fórum Női Vezetők Fóruma tagjai szerdán. "A politika rövid idő alatt tönkreteheti mindazt, amit sokmilliónyi békeszerető magyar polgár, köztük tekintélyes számban mi, nők elértünk ebben az országban" - írja Endrei Judit, Eszményi Viktória, Hernádi Judit, Mélykúti Ilona, Pataki Ági és Szulák Andrea. A dokumentumhoz további aláírásokat is gyűjtenek. (MTI)

  • Három-négy tucatnyinál nem voltak többen a miskolci városháza melletti Szent István szobornál szerda este a kormányellenes tüntetésen. A vasárnapi helyhatósági választás óta immár harmadik napja tüntet negyven-ötven, időnként alig száz ember a miskolci Szent István szobornál, a kormány és annak vezetője, Gyurcsány Ferenc lemondását követelve. A rendőrségtől kapott információ szerint Miskolcon péntekig kértek engedélyt a tüntetők a Szent István szobornál tartandó megmozdulásokhoz. (MTI)

  • Kaposvár főterén szerdán a 18 órától meghirdetett tüntetésen előbb tucatnyian, egy órával később mintegy félszázan demonstráltak a miniszterelnök távozását követelve. (MTI)

  • Kecskeméten szerdán este mintegy húszan jöttek össze a városháza előtt a Gyurcsány-kormány lemondását követelő tüntetők. Az eső miatt a városháza védett árkádja alatt zajlott egy rövid ideig a békés gyülekezés. Egy magánszemély kedden jelentette be a rendőrségen, hogy október utolsó napjáig tartanak demonstrációt a város főterén. (MTI)

  • Szekszárdon 250-en jelentek meg az előre meghirdetett előadót, Drábik Jánost, a Leleplező főszerkesztőjét meghallgatni. "A magyar nyomorúságból a pénzviszonyok megértésének útja vezet ki, tényleges remény, hogy megvan a tudás, az akarat, amivel a magyar nép újból felállhat, és kézbe veheti a sorsát" - mondta az előadó, aki a magyar költségvetési és külkereskedelmi hiányt elemezte közel egyórás előadásában.

  • Még zajlik a Corinthia Aquincum Hotelben az a megbeszélés, amelyen az üzleti élet több szereplője és Orbán Viktor is részt vesz. Tudósítónk az imént a teremből távozó Nagy Andortól szeretett volna bővebb információt kérni a tanácskozásról, de Orbán Viktor volt kabinetfőnöke nem kívánt nyilatkozni. A szálloda előtt sok nagy és drága autó áll, jelentette tudósítónk.

  • Néhány perccel ezelőtt távozott az Aquincum Hotelből Orbán Viktor, aki - ahogyan 18:00 órási posztunkban jeleztük - számos üzletember társaságában egy megbeszélésen vett részt. Tudósítónknak csak annyit mondott, hogy "egy magánalapítvány magánrendezvényén" vett részt. Úgy tudjuk, odabent a Tiffan pincészet borait itták.

  • Százötven- kétszáz ember tüntetett Gyurcsány Ferenc és kormánya lemondását követelve szerdán Székesfehérváron. A rendezvény egyik szónoka szerint mindaddig kitartanak, amíg nem távozik posztjáról a miniszterelnök. Szegeden százan tüntettek.

  • Kubatov Gábor, Stumpf István, és Orbán volt kabinetfőnöke, Nagy Andor is részt vett a Corinthia Aquincum Hotelben szervezett találkozón, amelyen a Fidesz elnöke is vendég volt. Stumpf István tudósítónknak nem kívánta elmondani, miről tárgyaltak, mert "ebben állapodtak meg".

  • Gyurcsány lehet a hónap legrosszabb demokratája

    Könnyen a hónap legrosszabb demokratája lehet Gyurcsány Ferenc, akinek a címért meg kell küzdenie a török miniszterelnökkel, illetve a puccsal hatalomba került thai tábornokkal. A díjat az Open Democracy olvasóinak szavazatai alapján ítélik oda.

  • Szerda este 11 órára szinte kiürült a Kossuth tér. A demonstrálók minden eddiginél korábban hazamentek. Alig 50 ember maradt a Parlament előtti téren. Kevéssel 11 óra után befejeződtek a szónoklatok, a színpadról a hangszórókon keresztül már csak zene szól, és azt néhány fiatal hallgatja a magukat nemzetőrnek nevezőkkel.

    Az este folyamán a szónokok arról beszéltek, hogy ez a hét megpecsételi Gyurcsány Ferenc és kormánya sorsát, az "erkölcsi és eszmei forradalom" eléri célját, valódi rendszerváltás mehet végbe.

    A tér közepén a Gyurcsány Ferencnek és kormányának temetését szimbolizáló koporsó előtt már nem állnak emberek, a mellé felállított transzparenseket is leszedték. A Parlament körül a forgalom zavartalan, rendőri intézkedésre nem volt szükség.

  • A többség elutasítja a pénteki tüntetést

    A Medián a Népszabadságban közölt felmérése alapján csak egy biztos, a magyarok elutasítják, hogy a Fidesz pénteken utcai demonstrációra mozgósította híveit. A megkérdezettek relatív többsége, 42 százaléka felesleges színjátéknak tartja a bizalmi szavazást, és csak 27 százalék gondolja a legjobb megoldásnak, ha a Gyurcsány-kormány folytathatná.

  • Többször is elhangzott a Fidesz kormányzása idején a frakcióüléseken, hogy "nem csináltunk semmit, hogy hazudtunk az embereknek", állítja a Népszabadságban idézett nyílt levelében Körömi Attila, aki 1998-2004 között a Fidesz képviselője volt. A politikai pályáját később a Jobbikban, majd függetlenként folytató Körömi szerint ezeken az üléseken az őszödihez hasonlóan zaftos megjegyzések is elhangzottak, a hangütés olykor pedig még annál is megalázóbb volt.

  • Mindenkinek szíve joga, hogy vizsgálatot kezdeményezzen arról, jogszerű volt-e a rendőrség beavatkozása az tévészékház ostromakor, jelentette ki Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitány a Napkeltében. Szerdán Gál Kinga, a Fidesz EP-képviselője kezdeményezett vizsgálatot a rendőrség fellépésével kapcsolatban. Gergényi a Napkeltében határozottan tagadta, hogy a tévészékháznál letartóztatottak bármelyike utalt volna arra, hogy a székházostrom előre eltervezett provokáció lett volna.

  • Gyurcsány Ferenc kormányfő távozását sürgetve, civil szervezetek lezárták a 2-es főút egyik felét csütörtökön reggel 7 órakor Gödön. Harminc autó sorakozott fel az út mentén, s a lezárás következtében a reggeli csúcsforgalomban 1-2 kilométeres autósorok alakultak ki. Vass István, a tüntetés szervezője szerint a helyi lakosok a demonstrációval azt szeretnék elérni, hogy a miniszterelnök minél előbb távozzon posztjáról. (MTI)

  • Nem kell rettegniük az embereknek a Fidesz péntekre, a Kossuth térre tervezett nagygyűlésétől, jelentette ki Mandur László, az Országgyűlés szocialista alelnöke csütörtökön a Napkeltében. A Fidesz demonstrációja "valószínűleg politikai értelemben egy nagyon határozott és kemény politikai gyűlés lesz, de emiatt nem kell félnie senkinek" - jelentette ki.

  • A következő választáson a választók megbüntetik Gyurcsány Ferencet, jósolta a Napkeltében Dávid Ibolya, az MDF elnöke. Szerinte a Fidesz pénteki demonstrációja nem befolyásolja a parlament rendkívüli ülését. A szakszervezetek tüntetését teljesen elfogadhatónak tartja, de azt, hogy a parlamenti munkára felesküdött képviselők is tüntetést szerveznek, már kevésbé.

  • "Butaságnak" nevezte a Napkeltében Konrád György Sólyom László vasárnap esti mondatait, amiben a kormányellenes tüntetéseket az "emberek egészséges erkölcsi érzéke" bizonyítékának nevezte. "A köztársasági elnöknek kötelessége disztingválni, neki tudnia kell disztingválni, azért köztársasági elnök" - jelentette ki Konrád, aki elfogadhatatlannak nevezte, hogy Árpád-sávos zászlók alatt zsidónak tartott politikusok nevét olvassák fel. Konrád Orbán Viktort Tartuffe-höz hasonlította, mondván "aki erkölcsbírálattal próbál a politikában hatalmat szerezni, arról többnyire ki szokott derülni, hogy e mögött valami egészen más van".

  • És lejár a Fidesz a kormánypártoknak adott ultimátuma. Orbán Viktor Gyurcsány Ferenc leváltására szólította fel a koalíciós képviselőket. Az ultimátum lejártakor a Fidesz és a KDNP ötpárti egyeztetést tartana, amire azonban az MSZP és az SZDSZ előre bejelentetten nem megy el.

  • Erősen védik Orbánt

    Két golyóálló BMW, és több bodyguard - a Fidesz biztonsági főnöke szerint biztonsági megfontolásokból nem ment Orbán vasárnap a Kossuth térre.