2024. június 24. 21:00
Albánia
Spanyolország
Düsseldorf Arena III. forduló
2024. június 24. 21:00
Horvátország
Olaszország

Átmenetileg elfogadná a NATO a felújított MIG-eket

2000.07.27. 17:47
James O. Ellis a NATO dél-európai parancsnoka csütörtöki sajtótájékoztatóján kijelentette: a magyar MiG-ek felújítása rövid távon jó megoldás lehet. Mint ismeretes, a magyar honvédelmi miniszter ezzel kapcsolatban már aláírt egy szándéknyilatkozatot, ami viszont a budapesti amerikai nagykövet részéről éles kritikát váltott ki.
Budapesten tartották a NATO Dél-európai Parancsnokságának negyedévi parancsnoki értekezletét
A NATO Dél-európai Parancsnokságának (AFSOUTH) Budapesten tartott negyedévi parancsnoki értekezlete után James O. Ellis, az AFSOUTH parancsnoka újságírói kérdésre kijelentette: rövid távon megoldást jelenthet a magyar vadászgépek felújítása.

Az admirális a kétnapos ülésen tájékozódott a tíz év alatt három lépcsőben megvalósítandó haderőreformról, és mint mondta, nagyon elégedett a tervekkel. Ellis kifejtette, hogy a reformot a magyar hadvezetésnek kell kidolgoznia, és meggyőződése, hogy a megfelelő emberek foglalkoznak a kérdéssel.

A MiG-ek felújításával kapcsolatos kérdésre a parancsnok kifejtette: a reform keretében több lépcsőben alakulna át a magyar hadsereg, ezek közül az utolsó lehet az új vadászgépek vásárlása. A NATO figyelembe veszi Magyarország anyagi lehetőségeit, és rövid távon bizonyos feladatok ellátására megoldás lehet a gépek felújítása - mondta az admirális, aki egyébként maga is vadász- és berepülőpilóta.

James O. Ellis, az AFSOUTH parancsnoka
A NATO figyelembe veszi Magyarország anyagi lehetőségeit
Mint arról korábban már az Index beszámolt a MiG-29-es vadászgépek felújításáról Szabó János honvédelmi miniszter július elején szándéknyilatkozatot írt alá a DaimlerChrysler-MiG/MAPO-Roszvooruzsenyija konzorciummal. Ezzel a megoldással évekkel el lehetne halasztani az új gépek vásárlását, ami érthető aggodalmat váltott ki az amerikai gyártókból.

A dél-európai parancsnok csütörtöki kijelentése kisebb meglepetést okozott, miután Peter Tufo budapesti amerikai nagykövet, a szándéknyilatkozat aláírását éles hangon bírálta. A nagykövet elmondta: ,,Magyarország hibát követne el, ha meglévő tartalékait a MiG-29-esek, egy idejétmúlt technika felújítására költené. A gépek még felújítva sem vethetők be semmilyen esetleges NATO-akcióba, sőt nem erősítik Magyarország helyzetét a szövetségben".