Judit
3 °C
7 °C

Átmenetileg elfogadná a NATO a felújított MIG-eket

2000.07.27. 17:47
James O. Ellis a NATO dél-európai parancsnoka csütörtöki sajtótájékoztatóján kijelentette: a magyar MiG-ek felújítása rövid távon jó megoldás lehet. Mint ismeretes, a magyar honvédelmi miniszter ezzel kapcsolatban már aláírt egy szándéknyilatkozatot, ami viszont a budapesti amerikai nagykövet részéről éles kritikát váltott ki.
Budapesten tartották a NATO Dél-európai Parancsnokságának negyedévi parancsnoki értekezletét
A NATO Dél-európai Parancsnokságának (AFSOUTH) Budapesten tartott negyedévi parancsnoki értekezlete után James O. Ellis, az AFSOUTH parancsnoka újságírói kérdésre kijelentette: rövid távon megoldást jelenthet a magyar vadászgépek felújítása.

Az admirális a kétnapos ülésen tájékozódott a tíz év alatt három lépcsőben megvalósítandó haderőreformról, és mint mondta, nagyon elégedett a tervekkel. Ellis kifejtette, hogy a reformot a magyar hadvezetésnek kell kidolgoznia, és meggyőződése, hogy a megfelelő emberek foglalkoznak a kérdéssel.

A MiG-ek felújításával kapcsolatos kérdésre a parancsnok kifejtette: a reform keretében több lépcsőben alakulna át a magyar hadsereg, ezek közül az utolsó lehet az új vadászgépek vásárlása. A NATO figyelembe veszi Magyarország anyagi lehetőségeit, és rövid távon bizonyos feladatok ellátására megoldás lehet a gépek felújítása - mondta az admirális, aki egyébként maga is vadász- és berepülőpilóta.

James O. Ellis, az AFSOUTH parancsnoka
A NATO figyelembe veszi Magyarország anyagi lehetőségeit
Mint arról korábban már az Index beszámolt a MiG-29-es vadászgépek felújításáról Szabó János honvédelmi miniszter július elején szándéknyilatkozatot írt alá a DaimlerChrysler-MiG/MAPO-Roszvooruzsenyija konzorciummal. Ezzel a megoldással évekkel el lehetne halasztani az új gépek vásárlását, ami érthető aggodalmat váltott ki az amerikai gyártókból.

A dél-európai parancsnok csütörtöki kijelentése kisebb meglepetést okozott, miután Peter Tufo budapesti amerikai nagykövet, a szándéknyilatkozat aláírását éles hangon bírálta. A nagykövet elmondta: ,,Magyarország hibát követne el, ha meglévő tartalékait a MiG-29-esek, egy idejétmúlt technika felújítására költené. A gépek még felújítva sem vethetők be semmilyen esetleges NATO-akcióba, sőt nem erősítik Magyarország helyzetét a szövetségben".

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?