Feljelentést tett a Fidesz

2000.05.15. 13:13
A rendőrséghez fordult a Fidesz, az Elmű Rt. és az FKF Rt. közötti szerződés miatt, a köztudatban csak fővárosi ,,kábelügy" néven emlegetett botrány folytatásaként. Tirts Tamás, a fiatal demokraták városházi frakcióvezetője hétfői sajtótájékoztatóján elmondta: feljelentésük nyomán a Budapesti Rendőr-főkapitányság remélhetően júniusban megindítja a nyomozást. A Fidesz városatyái szerint egyébként az Elmű és a Vízművek napokban kipattant botrányai együttesen 6-7 milliárd forint kárt okoztak a fővárosi önkormányzatnak.
Kupper András, a Fidesz budapesti képviselője szerint az, hogy fővárosi tulajdonú földalatti védőcsövekbe az Elmű saját kébeleit behúzhatta, s ezek használatára jogosítványt kapott az FKF Rt.-től, valamint, hogy emiatt az önkormánmyzat nem tudja kiírni pályázatát a csőrendszer informatikai hasznosítására, összesen 3 milliárd forint kárt okozott Budapestnek. Szerintük azonban ez még nem a végleges összeg, hiszen naponta egymillió forinttal emelkedik a kár értéke.

Atkári lemondását várják

"Az Elmű és a Vízművek botrányai együttesen 6-7 milliárd forint kárt okoztak a fővárosi önkormányzatnak"
Tirts Tamás úgy vélte, hogy idén április 20-áig, a rendkívüli közgyűlés összehívásáig az ügyért a felelősséget Vajda Pál szocialista párti főpolgármester-helyettesnek kell vállalnia, amit részben már meg is tett a városvezető. (Vajdát éppen hétfőn hallgatták meg a Főpolgármesteri Hivatalon belül zajló vizsgálóbizottság illetékesei az ügyben. Bőhm András, az SZDSZ budapesti frakcióvezetője pedig múlt pénteken bejelentette, hogy a főváros benyújtotta a keresetet a bíróságon az Elmű Rt. ellen. Ebben azt indítványozzák, hogy érvénytelenítsék az FKF Rt. és az Elmű közötti szerződést.)

Tirts Tamás hétfőn elmondta, hogy április 20. óta viszont megvonták Vajda Pál hatáskörét, ám a tőle az Elmű-ügyet átvevő SZDSZ-es Atkári János főpolgármester-helyettes alkalmatlan arra, hogy megkösse a kompromisszumos megállapodást az Elektromos Művekkel.

A Fidesz frakcióvezetője hangsúlyozta: miközben Atkári főpolgármester-helyettes kollégája, Vajda Pál lemondását várja, addig az ellenzék az SZDSZ-es politikus távozására számít. Atkárit tette ugyanis felelőssé Tirts nem csupán az április 20. óta el nem intéződő Elmű-vitában, hanem a Vízművek évről évre ismétlődő menedzserdíj-botránya miatt is.

A Fidesz álláspontja szerint ugyanis azért terheli felelősség Atkárit a Fővárosi Vízművek előző választási ciklusban végrehajtott privatizációja miatt, mert a magánosítás során olyan szerződést kötöttek a kisebbségi tulajdonosokkal, hogy menedzserdíjuk akkor sem csökken, ha a cég hatékonysága nem javul. Márpedig a Vízművek idén jóváhagyandó mérlege szerint is veszteséges, méghozzá a Fidesz szerint mintegy 1,5 milliárdos mínuszt mutathat ki a közművállalat.

A privatizációs megállapodás értelmében azonban a veszteség ellenére a kisebbségi tulajdonosok, akik a menedzsmentjogokat is megkapták, a deficitnél nagyobb összeget vehetnek ki a cégből. A pontos összeget üzleti titokra hivatkozva nem mondhatta meg a Fidesz képviselője, Kupper András, azt azonban hozzátette: a cég gyakorlatilag azért veszteséges, mert ki kell fizetnie a menedzserdíjat. Ez utóbbi díj ugyanis meghaladja a deficit nagyságát. Kupper hangsúlyozta: a privatizációt a városvezetés elrontotta, mert a fővárosi lakosoknak most a menedzserdíjat kell megfizetniük a vízdíjban - jóllehet ezt egy más típusú magánosítással elkerülhette volna a Budapestet kormányzó MSZP-SZDSZ koalíció.

A Vízművek privatizációja miatt egyébként már korábban is sokan támadták korábban Atkári János főpolgármester-helyettest. Egy kérdésre válaszolva a Népszabadságban Atkári nemrégiben kijelentette: ha továbbra is - a Vízművekhez hasonlóan - egyben adják el a később privatizálandó budapesti cégeket, akkor távozik pozíciójából.

A Fidesznek jó lenne a kisebbségi kormányzás is Budapesten

Tirts Tamás:
A felelősséget Vajda Pál szocialista párti főpolgármester-helyettesnek kell vállalnia
Tirts Tamás a Fidesz hétfői sajtótájékoztatóján visszautasította annak a lehetőségét, hogy ha az Elmű ügyében nem sikerül a fővárosi MSZP-SZDSZ-koalíciót fenntartani, akkor időközi választásokat kellene tartani. (Bőhm András SZDSZ-frakcióvezető korábbi nyilatkozatában az MSZP-vel való szövetség felbomlása esetén nem zárta ki az előrehozott választások kiírását sem. Igaz, a frakcióvezető az Indexnek elmondta, hogy ezt egyelőre nem tartja reális alternatívának.)

A Fidesz frakcióvezetője elmondta, hogy pártja már most is konstruktív ellenzékként működik a Városházán, így a koalíció felbomlása esetén az SZDSZ támaszkodhatna a legfontosabb kérdésekben az MSZP vagy a Fidesz szavazataira, egyébként pedig kisebbségi kormányzással a következő választásokig nyugodtan irányíthatná az önkormányzat munkáját. Tirts szerint erre 1990 és 1994 között amúgy is volt példa, amikor - váltakozva bár, de - az MDF, a Fidesz és az MSZP segítségével kormányzott kisebbségben az SZDSZ Budapesten.

Tirts a mostani városházi koalíciós botrányokat azzal is összefüggésbe hozta, hogy az MSZP a következő önkormányzati választásokon esetleg nem támogatná Demszky Gábor negyedszeri indulását a főpolgármesteri posztért. Az SZDSZ pedig ,,a párt életben tartása miatt" kísérli meg az önálló arculat megteremtését, amire a nemrégiben lebonyolított időközi országgyűlési választások tapasztalatai is utalnak a Fidesz politikusa szerint.