Auguszta
-3 °C
2 °C

Korlátozott politikai vita a miniszterelnök-választáson

2004.08.24. 15:27
A kongresszust előkészítő bizottság a miniszterelnök-jelöltekkel közösen azt javasolja, legfeljebb hat-hat felszólaló érvelhessen az aspiránsok mellett. A testület arról is intrukciókat adott a jelölteknek, miről beszéljenek kortes beszédükben. Persze a javasolt napirendet a küldötteknek is el kell fogadniuk, így lehetséges, hogy végül mindenki beszélhet, aki akar.
Juhász Ferenc az MSZP kongresszusát előkészítő ügyrendi bizottság elnökeként kedden egyeztetett a két miniszterelnök-jelölttel a kongresszus forgatókönyvéről; a közösen kialakított lehetséges ügyrendi javaslat értelmében a jelöltek beszéde után csak hat-hat támogató szólalhat fel.

Sorsolással döntenek a felszólalások sorrendjéről

Juhász Ferenc elmondta: Kiss Péterrel és Gyurcsány Ferenccel megállapodtak abban, hogy közös ügyrendi javaslatot nyújtanak be a szerdai rendkívüli kongresszus elé a lebonyolítás rendjéről. Ennek értelmében sorsolással állapítják meg, hogy Kiss Péter vagy Gyurcsány Ferenc mondja el először beszédét, amelyet a két jelöltnek egy egységes váz alapján kell felépítenie. A szónoklatok után csak hat-hat támogató szólalhat fel, majd a titkos szavazás következik.

Időrabló volna az alapszabály betartása

Az alapszabály ugyan lehetőséget ad arra, hogy bárki megnyilvánuljon, azonban ezt azért vetették el, mert "időrablónak" találták, valamint mert a jelöléssel kapcsolatos politikai viták már le kellett, hogy záruljanak.

"A politikai vita elmaradásának egyik indoka, hogy a párt már lefolytatta a vitát a különböző testületekben, a másik pedig hogy az ország sorsáról, stabilitásáról van szó, ezért fontosnak tartjuk azt, hogy csak a valós tartalmi kérdésekről legyen szó" - hangsúlyozta Juhász Ferenc, aki arról nem kívánt felvilágosítást adni, hogy a jelöltek kit választottak felszólalóknak.

Másképp is alakulhat a forgatókönyv

A kongresszus szavazással dönt az ügyrendi javaslatról, tehát ha nem fogadják el, akkor másképpen alakulhat a forgatókönyv. Az egyeztetés eredményeképpen mindkét jelöltnek ki kell térnie beszédében bizonyos pontokra, így arra, hogy vállalják-e az MSZP 2002-es programjának és az erre alapuló kormányprogramnak a teljesítését, mit tesznek majd a 2006-os választási sikerért és mit változtatnának meg, illetve mit folytatnának a jelenlegi kormányzásból.

Miről beszéljenek?

A beszédben szót kell ejteniük a társadalmi-gazdasági modernizációs feladatok és a szociális intézményi viszonyok összehangolásáról, a párt és a kormány viszonyáról, valamint nyilatkozniuk kell arról, hogy mit tartanak a legfontosabb baloldali értéknek, s ez mit jelent az MSZP hosszú távú programjában.

Szólniuk kell arról, hogy miben látják az MSZP társadalmi támogatottságának csökkenését, milyen prioritásokat határoznak meg a 2005-ös költségvetésben és az adótörvényekben - mondta. Végül arról is nyilatkozniuk kell, hogy van-e olyan körülmény, amely ellehetetlenítené miniszterelnöki jelöltségüket és munkájukat.