Piroska
-2 °C
5 °C

A Fidesz visszaállítaná az egyházi esküvők érvényességét

2001.05.16. 19:35
A Fidesz legújabb felvetése szerint Magyarországon vissza kellene állítani az egyházi esküvők érvényességét. A tervezetet egyelőre még nem vitatták meg egyházi vezetőkkel, akik vegyes érzelmekkel fogadták a javaslatot. A megvalósítás - a Fidesz szerint - nem vet fel alkotmányossági aggályokat, viszont meg kell változtatni a családjogi törvényt. Az SZDSZ szerint a legnagyobb kormánypárt a középkort akarja visszahozni.
Az egyházi esküvő polgári érvényességét szeretné visszaállítani a Fidesz - derül ki a párt szegedi kongresszusán elfogadott vitaanyagából. Répássy Róbert, a párt frakcióvezető-helyettese a kérdéssel kapcsolatban az MTI-nek úgy nyilatkozott, hogy "tapasztalataik szerint az emberek nem értenek egyet a kissé anakronisztikussá vált kettős házasságkötéssel".

A javaslat szerint bármelyik egyház által megkötött házasság érvényes lesz, ha rendelkezik a hiteles anyakönyvi bejegyzés biztosításához szükséges feltételekkel. A frakcióvezető-helyettes véleménye szerint az egyházi esküvő érvényességének visszaállítása nem vet fel alkotmányossági problémát, mert ezzel az egyházak nem államigazgatási jogkört kapnak. A tervezet szerint a római katolikus egyház által kötött házasságokat éppúgy fel lehet majd bontatni, mint a polgári házasságokat. A változáshoz csupán a családjogi törvényt, illetve az anyakönyvezésről szóló jogszabályokat kell módosítani - fogalmazott a politikus.

Répássy jelezte, hogy a Fidesz választási elképzeléseit szeretné nyilvános vitára bocsátani - beleértve ezt a pontot is -, és ha pozitív lesz a fogadtatás: véglegesítik a választási programban, amelyből később kormányprogram lehet. A Fidesz hamarosan az egyházakkal is szeretne tárgyalni az ügyben, hiszen kormányprogram esetén konkrét megállapodásokra is szükség van.

Konkordátumra van szükség

"A Magyar Katolikus Egyház szívesen fogadja a Fidesz javaslatát az egyházi házasságkötés polgári érvényességének bevezetésére, de fontosnak tartja a felvetődő problémák jogi rendezését" - nyilatkozta Csordás Eörs, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye irodaigazgatója az MTI-nek. Az igazgató elmondása szerint az elképzelés megvalósításához konkordátum, azaz az Apostoli Szentszék beleegyezése szükséges.

Ezt a hozzájárulást a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia csupán akkor kérelmezi, ha a kormány - akár már elfogadott, akár hivatalosan el nem fogadott formában - a Magyar Katolikus Egyház elé terjeszti írásos javaslatát. Csordás rámutatott arra, hogy a megvalósítás sok nehézséget vet fel: elsődlegesen az anyakönyvezés problémáját. Csordás Eörs mindemellett hangsúlyozta azt is, hogy az egyház nem vállalhatja, hogy az állami jogkövetkezményeket kezelje, azaz például örökösödési vagy vagyoni jellegű esetekben eljárjon.

"Csekély érv"

Kissé pesszimistábban fogadta a javaslatot Bölcskei Gusztáv püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke. - Egyelőre nem látom, hogy az egyházi házasságkötés érvényességének polgári elismeréséről szóló elképzelés milyen pozitív változást eredményezne - nyilatkozta a püspök. Bölcskei hozzátette, hogy az elképzelés megvalósítására "csekély érv", hogy a házasulandóknak kettő helyett csak egy helyre kelljen elmenniük.

A református egyházban a házasságkötési istentisztelet nem jogi aktus, hanem "egy már megkötött házasság megáldása". A püspök azt is leszögezte, hogy az egyház szertartásrendjét nem fogják megváltoztatni, és a javaslat kapcsán komoly egyeztetésekre van szükség. Szebik Imre, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke támogatja a javaslatot, és hangsúlyozta, hogy a javaslat megvalósítása "nem jelentene az evangélikus egyház számára semmiféle gondot".

Ahogy házasodnak, úgy váljanak

A zsidó felekezetnek elviekben nincsen kifogása az egyházi házasságkötés polgári elismertetése ellen, de az esetleges bevezetést komoly egyeztetéseknek kell megelőzniük - vélekedett Schweitzer József főrabbi. A főrabbi fontosnak nevezte, hogy azokat, akik zsidó előírások szerint kötnek házasságot, az esetleges válás esetén ne a világi bíróság, hanem a felekezet egyházi törvényszéke válassza szét.

Danka Krisztina, a Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közösségének szóvivője úgy nyilatkozott: támogatnák a felvetést, amennyiben az nem jelentene "újabb lehetőséget az egyházak megkülönböztetésére".

SZDSZ: visszatér a középkor

Az SZDSZ véleménye szerint a Fidesz javaslata "már nem is a háború előtti korszakot idézi, hanem középkori szokásokat akar bevezetni Magyarországon". A szabad demokraták azzal évelnek, hogy a különböző egyházak nem egyformán gondolkodnak a házasságról és a vallásról, ezért az egységes anyakönyvvezetés és a jogbiztonság érdekében szükség volt és van a házasságok állami elismerésére.

Az SZDSZ érvelése szerint a javaslat az egyháznak is árt, mert az újabb hatáskör, amely valójában az állam feladata. Kolláth György alkotmányjogász a tv2-nek elmondta, hogy a javaslat több veszélyt is rejt magában, így a többközpontú anyakönyvvezetés miatt előfordulhat, hogy valaki többnejű lesz. A házasulandók törvényi tisztázását ugyanis az egyházak nem tudják megoldani - magyarázta az alkotmányjogász.