Orsolya
9 °C
21 °C

Romákat sértő etika tankönyv

2004.09.17. 13:01
Négy évvel ezelőtt az akkori oktatási miniszter már levetette a tankönyvek listájáról azt a 7-8. osztályosoknak szóló etika tankönyvet, amely most újra az iskolásokhoz került. A tankönyv azt ajánlja a romáknak, ha munkához jutnak dolgozzanak rendesen, ha hitelt kapnak, ne éljenek azzal vissza. A tankönyv ügyében a - négy évvel ezelőttihez hasonlóan - vizsgálatot indít az oktatási jogok biztosa, de a könvy nem szerepel a tankönyvlistán Aáry Tamás Lajos tehetlen.
A cigányokat sértő etika tankönyvről adott hírt a Roma Sajtóközpont, amiről az oktatási jogok biztosa azt mondta pénteken, hogy vizsgálatot indít az ügyben.

Türelemre inti a magyar gyerekeket a tankönyv

"Csütörtökön a Roma Sajtóközpont átfaxolta a tankönyv egyik oldalát, ahol többek között azt javasolják a romáknak, hogy ha munkához jutnak, dolgozzanak rendesen, ha hitelt kapnak azzal ne éljenek vissza, magyar gyerekeknek pedig, hogy legyenek türelemmel a romák iránt" - mondta Aáry-Tamás Lajos, az Oktatási Minisztérium oktatási jogokkal foglalkozó biztosa. "A kiadványban az is szerepel, hogy a romák nem mindig tudnak ellenállni a bűnözésnek" - tette hozzá.

Aáry-Tamás Lajos elmondta: a 7-8. osztályos gyerekeknek szóló, az Apáczai Kiadónál megjelent Etika tankönyv egyes megfogalmazásai kísértetiesen hasonlítanak egy általa 2000-ben vizsgált segédtankönyv, akkor sérelmesnek talált kitételeihez. Mindkét könyv kiadója és egyik társszerzője is ugyanaz volt, tette hozzá. "2000-ben megkérdeztem a cigány önkormányzatot és a civil szervezeteket, alkalmasak-e azok a kijelentések arra, hogy sértsék a romákat, és az egybehangzó válasz az volt, hogy igen" - mondta Aáry-Tamás Lajos.

Négy éve visszavásárolták

Akkor a biztos kezdeményezte, hogy kerüljön le a segédtankönyvek - mára már megszűnt - listájáról a kiadvány. Pokorni Zoltán akkori oktatási miniszter a kezdeményezésnek helyt adott, és arra is kérte a kiadót, vásárolják vissza az iskoláktól a kikerült kiadványokat.

"Most, úgy látszik, újra kezdődik a történet. Újra vizsgálatot indítok, hogy kiderítsem, rajta van-e a kiadvány azon a tankönyvlistán, amelyről az iskolák rendelhetnek. Nagyon remélem és bízom abban, hogy nem. De amennyiben mégis, úgy ezúttal is kezdeményezem, hogy töröljék onnan, és a négy évvel ezelőtti esethez hasonlóan a kiadóval vásároltassák vissza" - mondta Aáry-Tamás Lajos.

Ha nem tankönyv a kiadvány, az omubdsman tehetetlen

Hozzátette, amennyiben viszont a kiadvány nincs rajta a tankönyvlistán, semmi lehetősége nincs arra, hogy fellépjen a romákat sértő tartalom ellen."Egyetlen egy dolgot lehet csak kérni, hogy ne írják rá: tankönyv" - mondta Aáry-Tamás Lajos.