Idegengyűlölettel a toleranciáért

2004.05.16. 16:25
Minden idők legnagyobb műgonddal elkészített antiszemita kiadványa vagy toleranciára nevelő tankönyv a Kurt Lewin Alapítvány gondozásában megjelent Xeno.hu című szöveggyűjtemény, amiben skinhead zenekarok dalszövegeit, cigányvicceket, és Szálasi-idézeteket olvasgathatunk?
A Xeno.hu című füzet első ránézésre úgy néz ki, mint minden idők legigényesebb antiszemita kiadványa, ami összefoglalja az eddig csak gyűrött fekete-fehér fénymásolatokon és piros-fehér-zöldben játszó weblapokon terjedő szélsőjobboldali témákat a cigányellenességtől a Trianon-kesergésen át a duplán csavarodó DNS-spirálra alapozott summér rokonságig.

A negyvennyolc oldalas, igényes tipográfiájú kiadványt lapozgatva a magyarországi szélsőjobboldali mozgalmak teljes spektrumával megismerkedhetünk, ízelítőt kaphatunk a skinhead zenekarok műveiből vagy az antiszemita irodalom legjavából, sőt, egy szinte mindenre kiterjedő linkgyűjteményt és egy szélsőjobboldali könyvesboltokat, szórakozóhelyeket és lemezboltokat felsoroló szaknévsort is találunk a füzet végén.

Tekintse meg képeinkekt!
Egy elkötelezett hungarofantaszta minden bizonnyal nagy örömmel forgatná az újságot, talán fel sem tűnne neki, hogy az egyes fejezetek címei gyanúsan szókimondóak, így a cigányokkal foglalkozó oldalak fejlécén a "Gyűlölj", míg a csonka Magyarországról szóló fejezet felett a "Háborúzz" fejléc olvasható, sőt, az egyszeri antiszemita talán még azt sem találná gyanúsnak, hogy a Románia dicsőséges megszállását harsogó versek mellé egy, a lövedékek és repeszek roncsoló hatását ismertető orvosi szakszöveget tördeltek a szerkesztők.

A "Miről is szól ez a füzet?" címet viselő utószó azonban alaposan megkavarná a szélsőjobboldali olvasókat, hiszen a hatoldalas írásból kiderül, hogy a füzetet az előítéletek és az antiszemitizmus ellen küzdő Kurt Lewin Alapítvány adta ki.

Jobbra, míg a szem ellát

De miért készít idegengyűlölettel és antiszemitizmussal teletömött újságot egy liberális eszméket támogató alapítvány? Kinek szól a Xeno.hu, amiben a Magozott Cseresznye legnépszerűbb slágereinek szövegei, a zsidó világösszesküvés számos bizonyítéka és a Magor mozgalom ismertetője is megtalálható?

"A füzet célja a meglepetés- és a döbbenetkeltés eszközeivel hívni fel a figyelmet az irredenta és antiszemita mozgalmak által hordozott veszélyekre, az európai csatlakozás küszöbén" - kapjuk meg a választ az alapítvány honlapján.

"A Xeno.hu egy, az állampolgári ismeretek tanítását megkönnyítő tankönyv, amely a kirekesztés és az idegengyűlölet témáját járja körül" - avat be minket a füzet születésének körülményeibe Ligeti György, a Kurt Lewin Alapítvány képviselője, a kiadvány szerkesztője, aki elmondta, hogy a kiadvány egy most induló sorozat része, és hasonló szerkesztési elvek alapján több kényes témát is körbe fognak járni, így várhatóan a prostitúcióról is készül hasonló füzet, sőt az iskolaválasztással is foglalkoznak majd.

"A füzet nem akar egyetlen igazságot sulykolni, inkább vitára szeretne késztetni mindenkit. Még soha senki nem lett toleráns attól, hogy felpofozták, amikor rosszat mondott a cigányságra vagy a zsidókra, ezért fontos, hogy ne csupán kinyilatkoztassunk, hanem bemutassuk a tényeket " - tette hozzá Ligeti, aki szerint a kiadványt csak az értheti félre, aki már amúgy is a szélsőséges nézetek hatása alatt van. Ők viszont éppen a többségnek szánták a kiadványt, akik nem mindig ismerik fel a veszélyes eszméket, így védtelenek az ilyen hatásokkal szemben.

Szálasi, Giddens és én

A kiadványt már számos iskolához eljuttatták, és várhatóan szeptemberben megkezdődnek a próbatanítások is. A füzetben számos közéleti személyiség szerepel, így például Bayer Zsolt könyvének ajánlója is bekerült a kirekesztő és irredenta irodalmat összegyűjtő válogatásba, Ligeti György mégsem fél attól, hogy a jobboldali szülők és gyerekek ellenérzésekkel fogadják majd a kiadványt.

"A kiadványban szándékosan egyetlen politikus sem szerepel, sőt pártokkal sem foglalkozunk. Azzal viszont nem foglalkozhatunk, hogy egyes pártok nem határolódnak el bizonyos szélsőséges nézeteket valló közéleti személyiségektől" - tette hozzá Ligeti.

Ligeti György attól sem tart, hogy a válogatásban szereplő egyes szervezetek vagy személyek pert indítanak az alapítvány ellen, amiért szélsőségesnek és kirekesztőnek bélyegezték őket.

"A füzet kiadása előtt személyiségi jogi és szerzői jogi kérdésekről konzultáltunk több jogásszal is. Hangsúlyoznom kell, hogy a válogatás nem minősít, csak összegyűjti a témakörrel foglalkozó írásokat. A kiadványban azonos szinten kezeltük Szálasi, Giddens vagy éppen az én írásaimat" - mondta el Ligeti, aki szerint nem tettek egyenlőségjelet az antiszemitizmus és az irredentizmus és az EU-ellenesség éppen a hazai iparvédelem közé azzal, hogy az utóbbi témákkal is azonos módon, kommentár nélkül foglalkozik a kiadvány.

Félreérthető?

A füzetet, ahogy az jelzésértékűen az összes európai nyelven szereplő impresszumban is szerepel, a Holland Nagykövetség anyagi támogatásával, háromezer példányban adta ki a Kurt Lewin Alapítvány. A nagylelkű támogatás ellenére azonban elfogyott a projektre szánt pénzt, így a Xeno.hu kiadvány internetes verziója egyelőre még nem érhető el.

Klikk a képre!
A füzetek egy részét köteles példányként már eljuttatták a könyvtárakhoz, és több iskola is kapott a Xeno.hu-ból. A példányok egy részét terjesztőkön keresztül szeretné az alapítvány értékesíteni, de azt tapasztalták, hogy van olyan cég, amelyik nem akarja értékesíteni a füzeteket.

A Líra és Lant például átvett az alapítványtól százhúsz példányt, de fél órával később Weiler Péter, a vállalat igazgatója emailben jelezte, hogy a kiadvány nem kerül a boltok polcaira, mivel félreérhető, és sokan antiszemita kiadványnak néznék.

"Egy kiadvány terjesztése nem múlhat azon, hogy egy könyvterjesztő cég azt félreérthetőnek tartja-e, vagy sem. Ezen az alapon a Szent Biblia sem kerülhetne egyetlen könyvesboltba sem. Kiadványunk az amúgy piacon lévő számtalan antiszemita, cigányellenes, kirekesztő kiadvánnyal szemben e nézeteknek kíván hadat üzenni. Partnerek, terjesztők nélkül azonban ez nem megy, s csak olyan félreérthetetlen kiadványok kerülnek a boltokba, melyek nyíltan zsidógyűlölő szövegek tömkelegét tartalmazzák." - jegyezte meg az esettel kapcsolatban Ligeti György.