Márk
13 °C
28 °C

Százmilliárd forint lehet a késlekedés ára

2001.02.05. 13:50
Az európai uniós integráció első évében Magyarország százmilliárd forintnyi agrártámogatástól eshet el, ha az FVM nem indítja el idén a Nemzeti Agrár- és Környezetvédelmi Programot (NAKP) - mondta el az Index kérdésére Tar Ferenc, az FVM Agrár-környezetgazdálkodási és Növényvédelmi főosztály vezetője.
Az elmúlt év októberében elfogadták azt a kormányhatározatot, amely az Európai Unióban is alkalmazott környezetbarát mezőgazdasági termelést támogatná. A program beindításához mintegy 25-30 milliárd forint szükséges, ennek azonban az EU-csatlakozás pillanatától sokszorosát kapná az ország.

A program beindításához szükséges intézményi háttér megteremtéséhez az uniós tapasztalatok szerint 5-6 év szükséges. A főosztályvezető elmondta, hogy jelenleg ugyan késik a program érdemi elindítása, mégis Magyarország áll e téren legjobban a térségben. Késlekedésünk azonban könnyen eredményezheti azt, hogy a többi várakozó ország felkészültségi szintje meghaladhatja a magyart.

Az uniós elvárás
Az agrár-környezetvédelmi program bevezetése önkéntes alapon működik a gazdák számára. Ez lényegében ökológiai gazdálkodást jelent - talajgazdálkodás, növényvédelem, gyommentesítés. Tiltja az Unióban nem elfogadott gyomirtószerek, tápanyagok alkalmazását. A feltételek, előírások között az integrált növénytermesztés, megelőző jellegű növényvédelem, specifikált fajtakiválasztás ugyanúgy szerepel, mint a vizes élőhelyek óvása vagy a belvízzel fenyegetett területek alternatív felhasználása.
Késik, de nem múlik

A program húzódásának okai a határozat késői, a költségvetés megszavazása utáni megjelenésében keresendők. A költségvetésben ugyanis nem kapott helyet a fent említett összeg. ,,Remélhető azonban, hogy mégis meg tud indulni a program. Meglesz rá a keret" - tette hozzá Tar Ferenc.

Jelenleg az Uniótól megszerezhető keret határa a csillagos ég. Összege attól függ, hogy hány gazda hajlandó bevezetni az új, EU-konform termelési módot. Ausztriában jelenleg a gazdák mintegy 90 százaléka termel így, amiért az ország EU-támogatása jelenleg 250 milliárd forintnyi euró.

2004-re zöldgazdálkodás

Óvatos becslések szerint a magyar gazdák 35-40 százalékát lehetne a következő három évben mobilizálni e téren. Ez 2004-re (feltéve, hogy akkorra Magyarország uniós tagállam lesz) százmilliárd forint uniós támogatást jelenthet. A program beindulásának késlekedése azonban csökkenti a mobilizálható gazdák számát és így a megszerezhető összeget is.

A program a gazdálkodókat öt éven keresztül támogatná anyagilag, ha a földhasználók a gazdasági, környezetvédelmi és szociálpolitikai szempontok alapján kialakított gazdálkodási módot alkalmazzák. Szántóföldi növénytermesztés esetében, ha a gazda a programnak megfelelően gazdálkodik, a szokványos földalapú támogatásnál 20-30 százalékkal nagyobb összeget kaphat. Gyümölcstermesztés esetén a gazda akár ennek többszörösét is igényelheti a minisztériumtól a program beindítását követően.