Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Elutasítottákaz EU-rajzfilm pályázat elleni fellebbezést

2003.04.29. 22:38
Alaptalannak minősítette a Közbeszerzési Döntőbizottság az EU-rajzfilm pályázat kapcsán beadott jogorvoslati kérelmet. A testület döntése értelmében nem kell felfüggeszteni a Gát György által létrehozott konzorcium győzelmével végződött többszámilliós projektet, mert az eljárás ellen kifogással élő rajzfilmes cég partnerének APEH-igazolása egy évnél régebbi tartozást mutatott. Szabó Árpád, a kizárt cég, a Focusfilm ügyvezetője a jogerős határozat felülvizsgálatát kéri a bírósághoz fordul, és kártérítési pert helyez kilátásba.
A Közbeszerzési Döntőbizottság szerint a Külügy- és a Belügyminisztérium rajzfilmpályázatának feltételeinek megfelelve zárták ki az első fordulót követően a Focusfilm konzorciumát. A jogorvoslati kérelem elutasításáról hétfőn a pályázat győztese, Gát György már hétfőn beszámolt a sajtónak, az érintettek pedig kedden kapták meg a bizottság értesítését. Mint emlékezetes, a Focusfilm és több hazai filmes cég kifogásolta az utóbbi évtizedek legnagyobb állami rajzfilm-megrendelésének pályázatási körülményeit, mert szerintük a kiírásnak csak az tudott megfelelni, aki előre ismerte annak tartalmát. Gát egyébként egy hete egy nyiltkozatában tévedésnek nevezte, hogy a pályázattal kapcsolatban még van folymatban lévő fellebbezés a döntőbizottság előtt.

Nem félretájékoztatás

A jogerős határozat szerint beszerzés lebonyolításával megbízott BM Beszerzési és Kereskedelmi Rt. jogosan zárta ki az Absolut Film Kft, a Focusfilm Kft., a Focus-Animation és Studio-Quality Kft közös vállalkozást a február 27-én meghirdetett közbeszerzésből. A bizottság azt is megállapítja, hogy a kiírásnak megfelelő volt a konzorcium jelenezésének érvénytelenítése is. A döntőbizottság álláspontja szerint ugyanis nem minősül félretájékoztatásnak, hogy a BM cége még a pályáztatás alatt arról informálta a Focusfilmet, hogy a kiírás összes feltételét nem kell teljesítenie a konzorcium valamennyi részvevő kft-jének. Az egyik cég APEH-igazolása egy évnél régebbi tarozást mutatott, ezért a testület szerint az egész konzorcium kiesett az első fordulóban.

Nem cég az ügyvezető

A Döntőbizottság szerint baj volt a Focusfilm referenciáival is, ami miatt pedig érvénytelen volt az amúgy már kizárt pályázat. A közbeszerzés szerint ugyanis a konzorcium referenciamunkái nem a pályázó cégekhez, hanem "Szabó Árpád által végzett munkákról szóltak", valamint hogy egy részük nem 2001-2002-ben készült. Szabó Árpád a Focusfilm és Studio-Quality Kft-k ügyvezetőjeként vett részt a pályázatban. Szabó az Index kérdésre elmondta, hogy továbbra is fenntartja álláspontját, amely szerint a kiírók nem vizsgálták szakmailag a referenciamunkákat. A Focusfilm vezetője szerint ezt jelzi az is, hogy a győztes vállalkozás, a Gát György vezette cégcsoport olyan referenciákra hivatkozott, amelyeket nem a résztvevők gyártottak, jórészük pedig évtizedekkel ezelőtt született. Mint arról az Index beszámolt, Gát alvállalkozója, Rófusz Ferenc munkái közé sorolta a Mézga család, a Gusztáv és Dr. Bubó sorozatokat, amelyben többnyire animátorként dolgozott. A Focusfilm a jogerős határozat felülvizsgálatát kéri a Fővárosi Bírósághoz fordul, és kártérítési pert helyez kilátásba.