György
14 °C
24 °C

Németek vennék meg a magyar expo-pavilont

2001.03.05. 16:01
Június végéig hosszabbította meg a hannoveri világkiállítást szervező Expo GmbH a kiállítási csarnokok lebontásának határidejét, így a kormány újabb haladékot kapott arra, hogy vevőt találjon a magyar pavilonra. Jelenleg három komoly érdeklődő maradt versenyben a ,,hajóért", ám támogatás hiányában a hazahozatalról végleg le kellett mondania az útóhasznosításért felelős miniszteri biztosnak.
Tavaly ősszel még tizenhatan, köztük egy magyar cég is érdeklődött a hannoveri expo magyar pavilonja iránt: akkor az expo ügyekért felelős miniszteri biztos, Gérnyi Gábor úgy nyilatkozott, február végéig dönt a kormány az utóhasznosításról, amelynek legkívánatosabb formája az volna, ha Magyarországon állítanák fel a csarnokot. Az utóbbira minden esély megvolt: januárban potenciális helyszínként a lágymányosi expo-telek és Ópusztaszer neve került szóba. Az akkori nyilatkozatok szerint a történelmi emlékparkban, a Feszty-körképnek helyet adó, jurta formájú csarnok szomszédságában tervezték felállítani a pavilont. Mára azonban magyar érdeklődőkről már szó sincs.

Túl költséges a hazahozatal

Az expotelek hasznosítását végző Infopark Rt. elnök-vezérigazgatója, Gróf Imre az Indexnek úgy nyilatkozott: nem látják esélyét annak, hogy Lágymányoson állítsák fel a hajót. A hazahozatal és a működtetés anyagi terheit a cég nem tudja vállalni. A magyarországi hasznosításnak egyébként igen magas költséggel járna: csak a pavilon elbontása - a hazaszállítással és a hannoveri terület felújításával - 350-400 millió forintba kerülne, és erre jönnének még rá az itthoni felépítés költségei.

Ópusztaszeren nem hallottak az ötletről

A másik tervezett helyszín, Ópusztaszer polgármestere azonban még az ötletről sem hallott. Makra József az Indexnek elmondta, soha nem került szóba, hogy az expo-pavilont Ópusztaszeren állítanák fel, de hozzátette: ,,ha állambácsi megkeres minket, és állja a költségeket szívesen helyet adunk az épületnek".

Az állam nem kívánja támogatni a hazahozatalt

Erre minden bizonnyal nem kerül már sor, Gérnyi Gábor miniszteri biztos ugyanis az Indexet úgy tájékoztatta, hogy nem sikerült támogatót találni a pavilon hazahozatalára. A miniszteri biztos a hazai utóhasznosítást megfontolásra ajánlotta a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának, a Millenniumi Kormánybiztosi Hivatalnak és az Országimázs Központnak is. A kulturális tárca és a kormánybiztosi hivatal sajnálatát fejezte ki, ám anyagi helyzetére hivatkozva elutasította a támogatást, az Országimázs központ pedig nem reagált a megkeresésre.

Az építészt semmiről sem tájékoztatták

A Vadász György építész és társai által tervezett pavilon sorsáról maga az építész sem tud; az építészstúdióban az Index érdeklődésére elmondták, hogy az exporészvételt koordináló Gazdasági Minisztériumtól semmiféle értesítést nem kaptak a csarnok sorsáról, bár - tették hozzá- ,,amúgy is minket tájékoztatnának legutoljára a dologról". A magyar pavilont az expón igazgató Expo 2000 Kft. igazgatója, Kis Zoltán az Indexnek szűkszavúan csupán annyit nyilatkozott: sok az érdeklődő, ezért nem született még döntés.

Információs központ vagy reprezentatív bejárat?

Az épületet így a miniszteri biztos szerint Németországon belül állítják majd fel. Az egyik komoly érdeklődő a duisburgi önkormányzat. A Ruhr-vidéki város vezetése a 2011-es össznémet kertészeti kiállításon szeretné pavilonunkat információs központként hasznosítani. Egy másik versenyző a mecklenburgi Malchow. Ők egy tóhátságon építenék fel a pavilont, amely az ottani természetvédelmi terület bejárati kapujaként funkcionálna. A magyar történelmet, illetve tudományunk és kultúránk nagyjait bemutató kiállítási anyagra a jelentkezők nem tartanak igényt.

A pavilon eladásából származó bevétel a költségvetés gyarapítja majd. A tervezett eladási ár egyelőre titok, ám szinte biztos, hogy a felépítési költségek, 6-6,5 millió márka (kb. 815-880 millió forint) alatt marad. A pavilon berendezése, két őr és egy villanyszerelő felügyelete mellett jelenleg Hannoverben becsomagolva várja a döntést.