Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Ki akarják iktatni a Pintér-Fidesz-vonalat

2007.05.22. 13:51
A fõkapitányok kirúgása után a kormányoldalon egyre többen szeretnének generációváltást a rendõri vezetésben. Gyurcsány környezetében és az MSZP-ben Gergényi Péter és Szabadfi Árpád ellenzéki kapcsolatrendszere verte ki a biztosítékot. Ezredesek válthatják a Pintér Sándornak elkötelezett tábornoki kart.

A fiatalabb, negyvenes rendõri vezetõk között keresi a két lemondatott fõkapitány, Bene László és Gergényi Péter utódját a miniszterelnök, tudta meg az Index.

A hosszú ideje különbözõ felállásokban regnáló vezérkar átláthatatlan baráti és érdekviszonyai miatt egyre valószínûbb, hogy nem jönnek be a két fõrendõr utódlásáról szóló elsõkörös találgatások, amelyek szerint a kormányfõ a rangidõs rendõrtábornokok közül választ majd. A szocialista pártban nyomós érv lett az utóbbi napokban a generációváltás mellett, hogy váratlanul fény derült Gergényi Péter és Pintér Sándor üzleti kapcsolatára. Sokan attól tartanak, hogy a rendõri vezetési hibák jó része a politikai vezetés számára eddig nem ismert háttéralkuk számlájára írandó.

Gergényi és Pintér közös gazdasági vállalkozása mellett Szabadfi Árpád, Bene eddigi helyettesének fideszes múltját is felhánytorgatták az MSZP-ben. Az Orbán-kormány idején Selmeczi Gabriella mellett dolgozó országos fõkapitány-helyettes a tévészékház elleni ostrom idején a helyszínen tartózkodott, de nem vette át az irányítást. Szabadfi ügyét Keller László vetette fel az MSZP zárt frakcióülésén. A dandártábornok egy sajtótájékoztatón azt mondta, a barátait pedig sohasem politikai alapon válogatja meg. Szabadfi közölte, sok iskolába járt, sok barátja, osztálytársa van, akik "különbözõ zászlók alatt mûködnek, akár politikusként, akár más formában". "A barátaimat soha nem szoktam megtagadni, függetlenül attól, milyen politikai elkötelezettségûek" - jelentette ki hozzátéve, csak azzal tud foglalkozni, ha valaki szakmai alapon vitatkozik vele az alkalmasságáról.

Úgy tudjuk, Bene László, aki a kipattant rendõri botrányok idején szabadságon volt és csak Gyurcsány Ferenccel folytatott négyszemközti - a távozását hivatalossá tevõ - beszélgetésre érkezett haza, egészen június elsõ napjaiig Olaszországban marad. Az országos fõkapitányi megbízatása május 31-én jár le.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!