Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Rendet akarnak tenni a rendőrségnél

2007.05.20. 22:58
Zéró toleranciát hirdetett Kondorosi Ferenc, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkára, újraalakul a belső ellenőrzés, és ezentúl zöld számon lehet panaszkodni a korrupt rendőrökre. A tavaszi ülésszakra pedig már a parlament elé kerül az igazi civil kontrollt biztosító rendészeti panasztestület felállításáról szóló törvénytervezet.

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) államtitkára szerint ma "zéró toleranciára" van szükség a rendőrségen belül. Kondorosi Ferenc a Magyar Televízió A szólás szabadsága című műsorában vasárnap este hangsúlyozta, hogy a rendőrségnek vissza kell szereznie a közbizalmat.

"Zéró tolerancia a rendőrségen belül, és feltétlen tisztelet a jogkereső, jogkövető állampolgárok irányába" - így fogalmazta meg az államtitkár a rendőrségtől elvárt "új filozófiát" a közszolgálati televízióban.

Rendet kell teremteni

Kondorosi Ferenc szerint a jelenlegi helyzetben "rendet kell tenni a rendőrségen", mint mondta, ezt most "a kormány nagyon komolyan elhatározta". A szükséges változtatásokról szólva annak a véleményének adott hangot, hogy erősíteni kell a parancsnoki ellenőrzést, és külön is szólva a Rendészeti Biztonsági Szolgálatban (Rebisz) szolgáló rendőrökről, közölte, hogy a jelenlegi három évenkénti helyett negyedévente kellene részt venniük pszichológiai vizsgálaton.

Kitért arra is, hogy "már egy ideje" gondolkodnak a 2004-ben megszüntetett "mozgó belső ellenőrzési szolgálat" visszaállításán. Arra a kérdésre, miért szüntették meg a szervezetet, azt mondta: az "állítólag zavarta a rendőröket".

Dobozi József, a Rebisz május végén távozó vezetője a műsorban elismerte, hogy a rendőrök "intézkedéskultúráján" javítani kell. Saját távozása kapcsán azt közölte, már pénteken éjszaka döntött arról, hogy felajánlja "felmentésének lehetőségét", és ezt már szombaton közölte is az elöljáróival.

Újból lesz belső ellenőrzés

Kondorosi Ferenc kérdésre válaszolva azt mondta, szakmai álláspontja szerint most "célszerűtlen lenne" az IRM "szétszedése" és a Belügyminisztérium visszaállítása, mert ez véleménye szerint hónapokkal vetné vissza a tárca munkáját.

Ígéretet tett arra, azon fog dolgozni, hogy mielőbb visszaállítsák ezt az ellenőrző szervezetet. Arra a műsorvezetői megjegyzésre, miszerint "abszurdum", hogy a rendőrség elleni panaszt a rendőrség vizsgálja ki, azt mondta, ezt maga is helytelennek tartja.

Hozzátette: ezért is dolgozták ki az "igazi civil kontroll intézmény", a független rendészeti panasztestület felállításának tervét, az erről készült törvénytervezet várhatólag még a tavaszi ülésszakon a parlament elé kerül.

Ingyenes számon lehet panaszkodni

Zöld számon jelezhetik a jövőben az állampolgárok, ha úgy ítélik meg, hogy jogsértő módon intézkedtek velük szemben a rendőrök - jelentette be Szabadfi Árpád, országos főkapitány helyettese vasárnap az ATV Pont 7 című műsorában.

A kereskedelmi csatorna műsorvezetőjének arra a kérdésére, hogyan kívánja a rendőrség helyreállítani a rendőrbűnözés nyilvánosságra került esetei miatt a társadalom vele szemben megkopott bizalmát, Szabadfi Árpád azt mondta: ha bárkiben felmerül, hogy "nem stimmel" egy intézkedés, vagy ha úgy gondolja, álrendőrökkel találkozott, akkor panaszt tehet a hétfőn vagy kedden létrehozandó telefonszámon.

A bejelentéseket a telefonon meghallgató rendőr "időveszteség nélkül" intézkedik, és megkezdődik a panasz vizsgálata - tette hozzá az országos rendőrfőkapitány helyettese.

Szabadfi Árpád közölte azt is, úgy látja, hogy az ellenőrzéseket tovább kell szigorítani. Egyetért azzal is - tette hozzá - hogy kollégáinak gyakrabban kelljen részt venniük pszichológiai szűréseken.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!