Pandora, Gabriella
0 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

Megbánta tettét az OTP-ből pénzt lopó rendőr

2007.05.15. 14:52
Bűnösnek találta a Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa azt a rendőrt, aki a Széna téri túszejtés helyszínéről pénzt lopott. A férfi büntetése nem jogerősen egy év 8 hónap börtön, amit 4 évre felfüggesztenek. A bankban az volt a feladata, hogy számolja meg a pénzt, amit a túszejtő magával akart vinni, ekkor markolt fel húszezreseket.

A Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa bűnösnek találta lopás és szolgálatban elkövetett kötelezettségszegés bűntettében azt a rendőrt, aki a Széna téri túszejtés helyszínéről pénzt lopott. A büntetési tételt egy év 8 hónap szabadságvesztésben határozták meg. A büntetést 4 évre felfüggesztették, a rendőrt lefokozták.

Az ítélet ellen az ügyész és a védelem is fellebbeznek, utóbbi szerint a szolgálatban elkövetett kötelezettségszegés bűntette nem valósult meg.

A bíró enyhítő körülménynek értékelte, és az ítéletalkotáskor figyelembe vette a rendőr feltáró jellegű vallomását, hogy megbánást tanúsított. Nyomatékos enyhítő körülmény volt továbbá az is, hogy a rendőr 4 kiskorú gyermek eltartásáért felel.

Pénzt kellett számolnia

Az ügyész tájékoztatása szerint a 35 éves volt százados feladata az volt, hogy különítse el és számolja meg a pénzt, amit a túszejtő magával akart vinni. Ezt használta ki, amikor 23 darab 20 ezer forintos címletet, összesen 460 ezer forintot ellopott.


Egy év nyolc hónap, négy évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte első fokon a Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa a volt rendőr századost

A pénzből 115 ezer forintot a hatóságok lefoglaltak a történtek miatt elbocsátott rendőr lakásán, a bíróságon pedig 345 ezer forintot fizetett ki a vádlott a bank megjelent képviselőjének. Az átadás-átvétel a bíróság egyik, a sajtó elől elzárt helyiségében történt, az erről szóló elismervényt a bíró ismertette a perbeszédek megkezdése előtt.

A biztonsági kamera mindent látott

Múlt hét csütörtökön gyanúsítottak meg a rendőrt, aki pénzt lopott a Széna téri túszejtés helyszínéről, a büntetőeljárást a katonai ügyészség indította. Lapinformációk szerint 460 ezer forintot vitt magával a bankból II. kerületi kapitányság állományába tartozó rendőrtiszt.

"A sikeres Széna téri rendőri akciót követően egy kiegészítő feladatot ellátó rendőr méltatlanná vált beosztására és rendőri mivoltára, ezért őt az állomány illetékes parancsnoka azonnali hatállyal elbocsátotta” – közölte akkor a BRFK szóvivője. A rendőrt a bank biztonsági kamerájának felvétele buktatta le.

Május 4-én egy férfi ki akarta rabolna az OTP Bank Széna téri fiókját, azonban a rendőrök számításainál korábban jelentek meg a helyszínen. A férfi ekkor túszokat szedett, ötmillió forintot és szabad eltávozást követelt. A kommandósok a pénz átadása közben csaptak le a túszejtőre, hat lövést adtak le rá. A férfi a helyszínen életét vesztette, a lövöldözésben két túsz is megsérült.