Sámuel, Hajna
19 °C
30 °C
Index - In English In English Eng

Gyurcsány kirúgta Gergényit és Benét

A közbizalom visszaszerzése reményében Gyurcsány Ferenc kirúgta Gergényi Péter budapesti és Bene László országos rendőrfökapitányokat. A miniszterelnök szerint az elmúlt napok rendőrök által elkövetett bűncselekményei miatt a közvetlen elöljárók felelősségét is ki kell vizsgálni, de nem védhette tovább a rendőrséget a rendőrségtől.

Előzetesben az erőszakkal gyanúsítottak

A rendőri vezetés pénteken került a támadások kereszttüzébe, miután csütörtökön az ügyészség öt rendőrt is nemi erőszakkal gyanúsított meg. A bíróság az ügyészség előterjesztésére szombaton elrendelte a gyanúsítottak előzetes letartóztatását. És ez csak a legdurvább az utóbbi idők rendőröket is érintő bűncselekményei közül. Pénteken erősítették meg hivatalosan, hogy a móri bankrablás legújabb gyanúsítottja is rendőr volt, és pénteken helyezték előzetes letartóztatásba azt a 13 autópályarendőrt is, akiket vesztegetéssel gyanúsítanak.

A felháborodáshullámot megülve, Gyurcsány Ferenc szombaton az országos és a budapesti rendőrfőkapitány menesztését jelentette be. A miniszterelnök, pártelnök az MSZP választmányi ülésén azzal indokolta döntését, hogy a közbizalom megrepedt a rendőrségben.

Ettől még nem oldódik meg a válság

"A szeptember-októberi zavargások idején, a politikai támadásoktól meg tudtam védeni a rendőrséget, önmagától azonban nem tudom" - mondta Gyurcsány. A főkapitányok menesztésével nem oldódik meg a válság, de utat lehet nyitni a közbizalom visszaszerzése felé, mondta.


fotók: MTI
Bene László

Bene Lászlót 2004. szeptemer 16-án nevezte ki országos rendőrfőkapitánnyá még kijelölt miniszterelnöksége idején. A nem sokkal korábban megbukott Medgyessy Péter korábban Gergényi Péter budapesti főrendőr előléptetését helyezte kilátásba a hivatalából diplomáciai pályára távozó Salgó László helyére.

Az 1947. január 28-án, a Győr-Moson-Sopron megyei Péren született Bene 1969-ben állt a rendőrség szolgálatába. 1975-79 között elvégezte a Rendőrtiszti Főiskolát, majd 1985-90-ben a pécsi Jannus Pannonius Tudományegyetemet, ahol jogi diplomát szerzett. 1991-től 1996-ig a Győr-Moson-Sopron megyei Rendőrkapitányság bűnügyi igazgatója. 1996-ban áthelyezték a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság állományába megyei főkapitányként. 1998-ban dandártábornoki rendfokozatot kapott. 2002 júniusában a BM Rendvédelmi Szervek Védelmi Szolgálatának vezetője lett. Ugyanebben az évben kapott központi tiszt címet a miniszterelnöktől.
Forrás: MTI, HVG, Index

Még a hétvégén cselekednek

Gyurcsány hangsúlyozta, hogy a vétkes rendőrök közvetlen feljebbvalóit is felelősségre kell vonni. Simon Gábor a szocialisták válsztmányi elnökét is meglephette a kormányfő bejelentése, hiszen közvetlenül a miniszterelnök előtti felszólalásában még csak arról beszélt, hogy elítéli a rendőr bűnözőket, de kiáll a rendőri szervek mellett. A választmányi ülés utáni sajtótájékoztatóján már kemény büntetést követelt a bűnösöknek.

Már a hétvégén "konkrét cselekvés" fogja követni Gyurcsány Ferenc bejelentését, közölte az MTI-vel Gál J. Zoltán kormányszóvivő. Mint mondta, a rendőrségi vezetők felmentését a jogszabályok alapján a területileg felelős miniszter, azaz az igazságügyi és rendészeti miniszter kezdeményezheti. Az utódjelöltekről nem mondott konkrétumot.

A rendőrség a Rendészeti és Igazságügyi Minisztérium alá tartozik. Az őszi zavargások idején, a tévéostrom után Gyurcsány Ferenc egy nyilatkozatában azt állíttta, hogy ő utasította a rendőrséget. Ezt később egy másik nyilatkozatban megtagadta, mondván a miniszterelnöknek nincs köze a rendőrség irányításához.

Gergényi Péter

Gergényi Péter talpasrendőrből küzdötte fel magát a budapesti főkapitányságig. 1946. november 20-án született Budapesten, A rendőrségen 1974-ben áll munkába ellenőrző járőrként. Később közlekedési vizsgáló, majd nyomozó, később vizsgáló, főnyomozó, mahd az érdi kapitányság bűnügyi osztályvezetője. Eközben 1987-ben diplomázik a rendőrtiszti főiskolán. 1991-ben a váci, 1991-93-ban a Budapest XXI. kerületi kapitányságot vezette. 1993-tól a Hajdú-Bihar megyei, 1995-től a Nógrád megyei, majd 1996-tól 2003-ig a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság vezetői feladatait látta el. Szolgálati ideje alatt a Bács-Kiskun megyei rendőrség országos felderítési mutatóival az országos statisztikák élére került. 2003. július 1-jei hatállyal nevezték ki Budapest rendőrfőkapitányává.

2004-ben Medgyessy országos főkapitányt csinálna belőle, de még ezelőtt megbukik. Gyurcsány Ferenc pedig helyette Bene Lászlót nevezi ki. 2006. szeptembere óta állandósultak ellene a politikai támadások a rendzavarókkal és a demonstrálókkal szemben néha túlságosan is kemény rendőri fellépés miatt. A támadásokra válaszul novemberben benyújtotta nyugdíjazási kérelmét, ezt azonban Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter nem fogadta el.
Forrás: MTI, HVG, Index

A Fidesz Petrétei fejét követeli

"Elfogadhatatlan félmegoldás" - kommentálta a Fidesz Gyurcsány döntését. Az ellenzéki párt "határozottan" felszólította a kormányfőt, hogy "a súlyos helyzetben azonnal menessze a rendészeti minisztert". A Fidesz szerint Gyurcsány felelőssége is egyértelmű, "hiszen korábban ő maga dicsérte meg és tartotta a BRFK élén azt a Gergényi Pétert, akit most a sorozatos rendőrségi botrányok egyik felelősének tart".

Petrétei lemondása Dávid Ibolya, az MDF elnökének a fejében is megfordult, hiszen az igazságügyi miniszter helyett Gyurcsány közölte a rendőri vezetők leváltását. Az MDF a két főkapitány leváltása után Dobozi József, a Rendőrségi Biztonsági Szolgálat vezetőjének a leváltását is elvárhatónak nevezte. A 21 éves lány megerőszakolása miatt letartóztatott rendőrök a Rebisz kötelékében szolgáltak. A Kereszténydemokrata Néppárt ennél is tovább ment, a Fidesz szövetségese Gyurcsány Ferenc lemondását is szükségesnek tartja.

Petrétei József igazságügyi miniszter pénteken még védte a rendőri vezetőket, mondván nem hibáztak. A távozásukra vonatkozó felvetéseket kommentálva csak annyit mondott, hogy hozzá lemondást nem nyújtottak be. Saját távozásával kapcsolatban is csak annyit említett, hogy felmentése a miniszterelnök hatásköre. Mivel a rendőrség felelősségéről nem beszélt, kormányon belüli helyzete Gyurcsány szombati bejelentésével megrendülhetett.

Petrétei a szeptemberi tévéostrom után benyújtotta lemondását, amit akkor Gyurcsány nem fogadott el. Igaz, a miniszterelnök akkor a rendőri vezetés mellett is kiállt.

Bene külföldön, Gergényi nem beszél

Bene László országos rendőrfőkapitány külföldön tartózkodik. Az igazságügyi minisztérium szerkesztőségünkhöz pénteken eljuttatott közleményében nem tartotta indokoltnak hazarendelni. Az indoklás szerint "a rendőrök által elkövetett törvénysértő cselekmény felderítésében és a megfelelő eljárások lefolytatásában minden rendőri vezető megfelelően járt el".

Megpróbáltuk megszólaltatni Gergényi Pétert, de a budapesti főkapitányt személyesen nem sikerült elérnünk, munkatársai pedig nem kívánták kommentálni Gyurcsány Ferenc kijelentését. Gergényi még pénteken az erőszakkal vádolt rendőrökkel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy rebiszesként az ORFK hatáskörébe tartoznak, nem az irányítása alatt álló BRFK-éba. (A szeptemberi zavargások idején az ORFK nem győzött elhatárolódni a történtektől, mondván a budapesti történések a BRFK hatáskörébe tartoznak.) A móri bankrablási ügy harmadik gyanúsítottja sem budapesti rendőr volt, ahogy a letartóztatott autópályarendőrök sem. A Széna téri túszdráma utáni helyszíneléskor 460 000 forintot zsebre rakó helyszínelő azonban igen.

A Fidesz kongresszusán megjelent Pintér Sándor volt belügyminisztertől tudósítónk megkérdezte, hogy Gergényi Péter akár már hétfőn kezdhetne-e az utazási vállalkozásában. A HVG szerint a budapesti rendőrfőkapitány a volt belügyminiszter Admiral Tours Hungary Utazásszervező Kft-jét vezetheti majd nyugdíjazása után. Pintér azt mondta, hogy Gergényi nem vezeti majd cégét, mert a rendőrfőkapitánynak is saját vállalkozása van.