Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Kritikákat is kapott Gyurcsány a frakciójától

2007.05.21. 15:43
Információink szerint többen felvetették az MSZP-frakció hétfői ülésén, hogy nem szabadna tabuként kezelni az önálló rendészeti tárca visszaállítását. Úgy tudjuk, a kormányfő elvi okokra hivatkozva zárkózott el a kormányzati szerkezet átalakításától.

A hétfői szocialista frakcióülésen Gyurcsány Ferenc miniszterelnök tájékoztatta a képviselőcsoportot a rendőrséggel kapcsolatos kormányzati döntésekről. Forrásaink szerint a kormányfő nagyjából ugyanazt mondta el a zárt tanácskozáson, mint ami elhangzott a parlament plenáris ülésén, ugyanakkor néhányan értetlenkedtek amiatt, hogy a miniszterelnök tabuként kezeli az önálló rendészeti tárca visszaállítását.

Úgy tudjuk, Csiha Judit például határozottan szorgalmazta, hogy legyen újra a kormányban olyan minisztérium, amely csak a rendészeti szerveket felügyeli. Csiha kifogásolta, hogy az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium állományából mindössze ötven-hatvan ember foglalkozik a rendészeti szervekkel, holott korábban sokkal többen látták el ugyanezeket a feladatokat.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök válaszában nyomatékosította: elvi okokból döntött tavaly a két tárca integrációjáról, amin szerinte nincs ok változtatni. Gyurcsány érvei között szerepelt, hogy ha újra önálló minisztérium felügyelné a rendészeti szerveket, az legalább fél évvel vetné vissza a rendőrség és a határőrség integrációját, mert ennyi ideig tartana, amíg egyáltalán a kilincset megtalálnák az ajtón a munkatársak.

Többen felvetették azt is, hogy hiba volt Gergényi nyugdíjazási kérelmét ősszel visszautasítani, hiszen akkor érdemei elismerése mellett távozhatott volna, nem úgy, hogy kirúgják. Gyurcsány erre úgy reagált: ősszel meg kellett védeni a politikai támadásokkal szemben az egyenruhásokat, most viszont szakmai okokból kellett Gergényit meneszteni.

Az egyik képviselő azt vetette fel, ha minden rendőri vezetőnek távoznia kellett, miért maradhatott a helyén a szocialista körökben fideszes kapcsolatai miatt egyébként is rossz szemmel nézett Szabadfi Árpád. A felvetést a frakció vastapssal fogadta, amire Gyurcsány csupán annyit regált: megértette a felvetést és a demonstratív tapsot.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!