Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

A Fidesz másképp módosítaná az ügynöktörvényt

2002.06.24. 23:10
Támogatja a Fidesz-frakció az ügynöktörvény módosítását, akárcsak az MDF javasolta vizsgálóbizottság felállítást. Pokorni Zoltán frakcióvezető elmondta, továbbra is javasolják, hogy az országgyűlés szerdán tartson zárt plenáris ülést. Hogy ez miről szólna, arról nem beszélt.
A Fidesz parlamenti frakciója egyhangúan támogatta azt az előterjesztést, amely módosítaná az ügynöktörvényt, és egyebek mellett összeférhetetlenséget állapítana meg a volt SZT tisztek számára közéleti funkciók tekintetében - jelentette be Pokorni Zoltán.

Az ellenzéki politikus tájékoztatása szerint a tervezetet az MDF frakció is támogatja. Pokorni hangsúlyozta, hogy az általuk elkészített javaslat a miniszterelnökkel szembeni bizalmatlanság jele, hiszen az indítvány elfogadása esetén Medgyessy Péternek is le kellene mondania.

Vizsgálóbizottságot akarnak

Pokorni Zoltán arról is beszámolt, hogy a Fidesz támogatja az MDF múlt héten bejelentett kezdeményezését, amely szerint vizsgálóbizottság felállítását javasolják. Pokorni úgy vélte, a testületnek egyebek mellett tisztáznia kellene, hogy a miniszterelnök mikor, és milyen körülmények között lett a III/II-es csoport munkatársa; mik voltak kiválasztásának kritériumai, és pontosan milyen feladatokat kapott; mettől meddig dolgozott kémelhárítóként, és milyen ügyekben, milyen jelentéseket készített.

Szerdán zárt ülés?

A Fidesz frakcióvezetője elmondta még, továbbra is fenntartják javaslatukat arra vonatkozóan, hogy az országgyűlés szerdán tartson zárt plenáris ülést. Arra a kérdésre azonban, hogy ezt milyen üggyel kapcsolatban kérik, nem kívánt válaszolni.

Két kormánypárti előterjesztés

Benyújtották hétfőn azt a két kormánypárti előterjesztést, amelyek közül az egyik az elmúlt rendszer titkosszolgálati tevékenységének feltárásáról és a III-as főcsoportfőnökség iratainak egy új levéltárban történő elhelyezéséről, a másik pedig a közéleti szerepet betöltő személyek állambiztonsági múltjának nyilvánosságra hozataláról szól.

A Medgyessy Péter miniszterelnök, Lendvai Ildikó szocialista és Kuncze Gábor szabad demokrata frakcióvezető, valamint Mécs Imre SZDSZ-es honatya által jegyzett, T/395-ös előterjesztés kimondja: a törvény célja az elmúlt rendszer valódi történelmének megismerése és az akkori titkosszolgálatok áldozatainak információs kárpótlása.

A törvény hatálya kiterjed azokra az iratokra és adatokra, amelyek 1945. január 1-je és 1990. február 14-e között az állambiztonsági tevékenységet végző magyar állami szervek működésével összefüggésben keletkeztek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!