Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

Orbán megint megvédte Mikolát

2006.04.27. 10:40
Felvetődött a Fideszben, hogy a frakcióvezető mellett Orbán Viktor frakcióelnöki posztot töltene be – erősítette meg Deutsch-Für Tamás. A Fidesz elnöksége szerda este egyelőre nem tárgyalt személyi kérdésekről, de Orbán Viktor ismét megvédte Mikola Istvánt. A párt május 20-án tartja kongresszusát, amelyen a teljes elnökség benyújtja lemondását. A KDNP elnöke szerint egy későbbi időpontban önálló frakciót alakítanak a parlamentben.

A Fidesz is május 20-án tartja meg rendkívüli kongresszusát, ugyanazon a napon amikor a szocialisták. Az ülésen a Fidesz elnöksége fel fogja ajánlani lemondását, közölte Rogán Antal, a párt szerda késő estig tartó elnökségi ülése után. A kampányfőnököt az elnökség azzal bízta meg, hogy készítse elő a kampánnyal kapcsolatos beszámolóját, amelyet majd megvitat a kongresszus.

Pokorni Zoltán az elnökségi ülés után az MTI-nek azt mondta, jelenlétében nem vetődött fel javaslat arra, hogy Orbán Viktor esetleg frakcióelnöki posztot tölthetne be. Deutsch-Für Tamás az MTV csütörtök reggeli Napkelte című műsorában viszont nem cáfolta, hogy mérlegelik a frakcióvezetői és frakcióelnöki poszt kettéválasztását.

Mikola dolgozzon

Valamikor lesz önálló KDNP-frakció

Nem volt szó a KDNP önálló frakcióalakítási terveiről a Fidesz csütörtöki elnökségi ülését megelőző szövetségi tanácsi ülésen. Orbán szerint ugyanakkor ez a kérdés talán a csütörtöki frakcióülésen szóba kerülhet. Semjén Zsolt a KDNP elnöke a Napkeltében azt mondta: Orbán Viktor is részt vesz a Kereszténydemokrata Néppárt május 13-ai nagyválasztmányi ülésén, ahol várhatóan véglegesen eldől az önálló parlamenti frakció sorsa.

A két párt szövetsége úgy működik majd, mint a német konzervatív pártok, a CDU/CSU együttműködése - közölte KDNP elnöke csütörtökön a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában. Semjén szerint semmi olyat nem tesznek, ami szövetségesük érdekét sértheti, így az önálló frakció alakítására később kerülhet sor. A KDNP elnöke közölte azt is: a tervek szerint a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség és a KDNP egységét a májusi nagyválasztmány mondja ki.

Mint mondta ez az egyik lehetőség, a másik az, hogy egy személy tölti be mindkét posztot. Deutsch-Für szerint a frakcióelnöki poszt lényege az lenne, hogy Orbán Viktor a szavazóktól kapott bizalom alapján szeretne részt venni a Fidesz új politikai stratégiájának kidolgozásában és megjelenítésében. A lényeg azonban nem a pozíció, hanem a feladat – jegyezte meg.

Orbán Viktor azt mondta, az elnökségi ülésen nem volt szó személyi kérdésekről, ő maga listavezetőként nem javasolt senkit a frakcióvezetői posztra. Arra a felvetésre, hogy Mikola István visszaadná a mandátumát, Orbán Viktor visszakérdezett: vajon mi oka volna erre?

Mint Orbán kifejtette: Mikola Istvánt a magyar választópolgárok kitüntették a bizalmukkal. "Becsületbeli kérdés, hogy ilyenkor aki parlamenti képviselőjelöltséget vállal, és megkapja a bizalmat, az mindenfajta pártmachinációk miatt nem léphet hátra. (...)Aki elindult, megkapta a bizalmat, most szolgálja meg és dolgozzon keményen négy éven keresztül, ez mindenkire igaz" - mondta a pártelnök.

Mikola István csütörtökön az MTI érdeklődésre azt mondta: fel sem merült benne a gondolat, hogy lemondjon mandátumáról és kacsának minősítette az ezzel kapcsolatban megjelent híreket.

Találgattak

A párt elnöke 8-10 napnál hamarabb nem is vár személyi döntéseket. Orbán szerint ugyanis az lenne helyes, ha a frakció addig semmilyen személyi és politikai-stratégiai döntést nem hozna, amíg az államfő nem találkozott a parlamenti pártok vezetőivel, és nem közölte szándékait.

A frakcióvezető személyéről így a csütörtöki frakcióülésen sem döntenek, erről csak a képviselőcsoport jövő heti alakuló ülésén határoznak.

Csütörtökön a frakció munkaértekezletén megbeszélik a kampányt, mindenki elmondhatja a véleményét, és Orbán Viktor maga is értékeli a helyezet. Ha összegyűjtötte a javaslatokat, akkor abból "kovácsol" majd egy politikai stratégiát, fogalmazott a párt elnöke.

Az elnökségi ülés nagyobb részén a tagok azt találgatták, lesz-e megszorítás a kormány részéről – mondta Orbán Viktor. "Az volt az álláspont, hogy előbb-utóbb a kampányértékelést zárjuk le, és álljunk már ki, tegyük fel a kormánynak azt a kérdést, hogy most mi az ország valós gazdasági helyzete" - mondta a Fidesz elnöke.