Orbán Torgyán nyomdokaiba lép

2006.04.26. 16:52
A Fidesz képviselőcsoportjának vezetését nem, a frakcióelnökséget viszont vállalja Orbán Viktor, tudta meg az Index. Az ellenzéki pártban eddig nem létező pozícióhoz hasonlatos tisztség Európa más országaiban is létezik, ez a poszt a kvázi árnyék-miniszterelnöki posztot jelenti.

Az Index információi szerint tévesnek bizonyultak azok a találgatások, miszerint Orbán Viktor elvállalná a Fidesz frakcióvezetői posztját. E helyett a képviselőcsoport elnöke lesz, de hogy ez a poszt pontosan mit takar, még nem tudni, de európai példák alapján arra lehet következtetni, Orbán afféle árnyék-miniszterelnöki posztnak képzeli el a tisztséget, vagyis az apparátus irányítása, illetve a képviselőcsoport tagjainak munkára bírása nem az ő feladata lesz.

Torgyán is frakcióelnök volt

Orbánra maradnak majd a kinyilatkoztatások, illetve a sokszínű frakció politikájának meghatározása. (Frakcióelnöki poszt az Orbán-kormány idején a kisgazda frakcióban volt, a tisztséget pedig Torgyán József töltötte be.)

A Fidesz új, alakuló frakciója csütörtökön tartja első megbeszélését, de az előzetes tervekkel szemben nem ezen a tanácskozáson választják meg az új frakcióvezetőt, többek között azért, mert nincs még hivatalos végeredménye a választásoknak. A képviselőcsoport irányítására fideszes körökben továbbra is két nevet, Deutsch-Für Tamásét és Pokorni Zoltánét emlegetik, miután Áder János nem akar újabb négy évig frakcióvezető lenni.

Nem kizárt ugyanakkor az sem, hogy teljesen új nevet dobjon majd be Orbán Viktor, hiszen a párt alapszabálya szerint neki van lehetősége javaslatot tenni a frakcióvezető személyére. Orbán ajánlott 2002-ben is frakcióvezetőt a Fidesz számára, mint a párt miniszterelnök-jelöltje. Orbán Pokornit javasolta, amikor pedig a Fidesz alelnöke leköszönt posztjairól édesapja ügynökmúltja miatt Pokorni Deutsch-Fürt jelölte meg utódjául, Orbán viszont Áder Jánost ajánlotta a posztra.

Mikola megkönnyítené a Fidesz dolgát

A választások eredményét értékeli szerda késő estébe nyúló ülésén az ellenzéki párt elnöksége, ahol ugyancsak téma az új frakció felállása, illetve Mikola István volt miniszterelnök-helyettes-jelölt jövője is. Úgy tudjuk a Fidesz-vezetőinek nyilatkozatai ellenére Mikola István már hétfőn jelezte, kész lemondani frissen megszerzett parlamenti mandátumáról, ha ezzel megkönnyítheti a Fidesz dolgát.

Ősszel lehet önálló KDNP-frakció
A KDNP, mint parlamenti párt szeretne önálló frakciót a törvényhozásban, természetesen a szövetségi hűség jegyében, mondta a párt elnöke az MTI érdeklődésére szerdán.

Semjén Zsolt közölte: az önkormányzati választásokon ismét közösen indul a Fidesz és a KDNP, ezután alakulhat meg az önálló frakció. Jelenleg erről folynak a beszélgetések, mondta.