Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Zelma, Rajmund
-7 °C
1 °C

Kövér: Dabas az országos trendet tükrözi

2001.03.26. 18:15
A polgári kormány támogatottságának erősödését jelzi a hétvégén tartott dabasi időközi választás első fordulójának eredménye - vonta meg a mérleget Kövér László, a Fidesz elnöke hétfőn. Kövér szerint sajnálatos, hogy nem minden politikai párt, így a szocialisták sem tűntek érdekeltnek abban, hogy ez a forduló érvényes legyen. A pártelnök szerint a legnagyobb ellenzéki pártnak a második fordulóban sincsen esélye a győzelemre. A Fidesz a második fordulóig nem kíván a választásokon induló többi jobboldali párttal az esetleges visszalépésről tárgyalni.
A hétvégi időközi választások eredményei az országos trendet tükrözik: a Fidesz folyamatosan erősödik, míg a szocialista párt gyengül - vonta meg a hétvégi választások mérlegét hétfőn Kövér László, a nagyobbik kormánypárt elnöke. Mint ismeretes Dabason, bár az alacsony részvétel miatt érvénytelen volt a voksolás, a Fidesz színeiben induló Szűcs Lajos szerezte meg a legtöbb szavazatot. Ócsán pedig az időközi polgármester-választást a tavaly októberben elhunyt országgyűlési képviselő, és egyben a község polgármestere Buza Attila felesége, Buzáné Icsó Zsuzsanna nyerte.

A dabasi választás eredménye
Hétszáz szavazattal nyerte a dabasi időközi országgyűlési képviselői választás első fordulóját Szűcs Lajos, a Fidesz-FKgP-MDF közös jelöltje. Második helyen a szocialista Kovács István, harmadik helyen pedig a MIÉP jelöltje, Franka Tibor végzett. Negyediknek Pusztai Erzsébet az MDNP pártvezére futott be, őt követi elenyésző szavazatokkal Nagy Ferenc, SZDSZ-jelölt (665) Palotai Sándorné Bodó Ágnes, a Harmadik Oldal Magyarországért Egyesület harcosa (255), Komjáti Jakab, a KDNP-vel az oldalán (216 ), a sort pedig Juhász Károly, a Zöld Demokraták jelöltje zárja (197). A választáson 14 476-an adták le voksukat, de mivel a választásra jogosultak száma ötvenezer fő, ez csak 28 százalékos részvételi arányt jelent. Ezért második fordulót kellett kiírni április 8-ára, ahol azonban már elég lesz a választók 25 százalékos részvételi aránya is. Az ócsai polgármester választáson az elhunyt Buza Attila özvegye, Buzáné Icsó Zsuzsanna szerezte meg a szavazatok hatvan százalékát, és nyerte el a polgármesteri széket.

A pártelnök szerint a dabasi választás részvételi eredményei az elmúlt évek gyakorlatát tekintve nem alacsonyak, ám ennek ellenére pártszimpátiától függetlenül mindenkit arra kér, hogy voksoljon a második fordulóban is.

A szocialisták az eredménytelenségben érdekeltek

Sajnálatos, hogy nem minden párt tűnt érdekeltnek abban, hogy ez a forduló érvényes legyen - fejtette ki Kövér, aki szerint Kovács László szocialista pártelnök például ahelyett, hogy a minél magasabb részvételre buzdította volna a választókat, előre eredménytelennek nyilvánította az első fordulót. Kövér szerint az ellenzéki pártnak a ,,minél rosszabb, annál jobb" elve, így az alacsony részvétel a kedvező.

Nem tárgyalnak a visszalépésekről

A kormányzópárt elnöke szerint a szocialistáknak a második fordulóban sincs esélyük a győzelemre, csupán akkor nyerhetnek, ha a választások ismét érvénytelenek lennének, ám ezzel Kövér megfogalmazása szerint minden polgár veszítene. Egy párttal sem szándékozunk tárgyalni az esetleges visszaléptetésekről - közölte Kövér, majd hozzátette: minden jelölt szabad belátására bízzák, hogy megméretteti-e magát az április 8-i, második fordulóban.  • Vennék
  • Hírek