Elemér
0 °C
10 °C

A Fidesz tagja lett Schmitt és Martonyi

2003.05.10. 20:50
A Fidesz Országos Választmánya szombaton felvette a párt tagjai közé Schmitt Pált, a Magyar Olimpiai Bizottság elnökét, Martonyi Jánost, az Orbán-kormány külügyminiszterét, Matolcsy Györgyöt, az előző kabinet gazdasági miniszterét, Mészöly Kálmán volt válogatott labdarúgót és Mikola István volt egészségügyi minisztert.
A testület ülését követő budapesti sajtótájékoztatón Kövér László szimbolikusnak nevezte a tagfelvételt a Fidesz május 17-i XVII. kongresszusa előtt, amelyen a párt Fidesz-Magyar Polgári Szövetség néven néppárttá alakul. Mint elmondta, a jelenlegi alapszabály lehetővé teszi, hogy az országos választmány elnöksége - a párt országos elnökségének javaslatára - tagokat vegyen fel.

Kövér László szerint a döntéshez kérték az országos választmány hozzájárulását, hogy kiemeljék ennek az aktusnak a jelentőségét, szimbolikus voltát. "És hogy megtiszteljük azokat, akik bennünket is megtiszteltek azzal, hogy átlépve egy talán sokuk számára korábban elképzelhetetlennek tűnő határt, immáron a párttagsággal járó fegyelmet magán viselő parttagi-közéleti aktivitást is magukra vállalták" - fogalmazott Kövér László.

Az új tagok között van többek között Cseke Péter színész-rendező, Jankovics Marcell filmrendező, Szokolay Sándor zeneszerző és Koltay Gábor filmrendező. Kövér László szólt arról, hogy a Fidesz szövetséggé alakulása miatt, június 30-ai hatállyal felmondják a partnerszervezetekkel eddig fennálló szerződéses viszonyukat. Határozott szándékuk azonban, hogy ezeket a szerződéseket megújított formában, a partnerszervezetek körét bővítve újra megkössék.

Tóth Imre fideszes országgyűlési képviselő, aki a Kisgazda Polgári Egyesület tagjaként szombaton elsőként lépett be a Fideszbe, jelezte, hogy az egyesület minden tagja belép a szövetségbe, és mindannyiukat százak fogják követni.

Kövér László bejelentette: a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség alapszabály-tervezetéhez nem érkezett olyan módosító indítvány, amely koncepciójában, alapjaiban kérdőjelezte volna meg az előterjesztett javaslatot.

"A Fidesz több kíván lenni, mint párt, vagyis elsősorban nem érdekek, hanem értékek közösségének megteremtésére helyezi a hangsúlyt" - olvasható a sajtó rendelkezésére bocsátott kongresszusi háttérdokumentumban.

A dokumentum szerint jelentően kibővül az országos elnökség létszáma, amelybe a testületek mellett létrejövő tagozatok és a partnerszervezetek is teljes jogkörrel küldenek elnökségi tagokat.

"A szövetség alapszabálya az Európai Néppárt tagszervezeteinek, vagyis a polgári demokráciák legnemesebb hagyományainak figyelembe vételével készült" - áll a dokumentumban.