Elemér
0 °C
10 °C

A Rubik-kocka lesz a Fidesz EU-jelvénye

2003.05.01. 10:40
A Rubik-kocka lesz a Fidesz új európai uniós jelvénye, Orbán Viktor már Athénban is hajtókájára tűzte az első változatot. Az ellenzéki párt nemzetközi porondon az ismert magyar találmánnyal szimbolizálná a magyarok kreativitását. Az Index információi szerint valószínű, hogy hamarosan az eddigi pártlogót is lecserélik.
Vizuálisan is újítani kíván a megújulási szándékát hangsúlyozó ellenzéki párt. A Rubik-kocka már felkerült Orbán Viktor mikrofonállványára.

A szövetség miatt is át kell tervezni

Valószínűleg nem csak az alapszabályát és nevét változtatja meg a Fidesz-MPP. Felmerült, hogy az eddigi - színében a narancsos hagyományokat őrző - logó helyett a közeljövőben új jelképpel is előáll majd a párt. A Magyar Polgári Párt helyett Szövetséggé alakuló szervezetnek ugyan az új név miatt is át kellene terveztetni jelvényét. Egyes vélemények szerint azonban a kék alapon narancssárga feliratos logó túlságosan köthető az előző ciklushoz, és a párt eddigi szerepléséhez, ezért a néppártosított Fidesznek is más jelképpel kell szerepelnie. Az Index információi szerint az ügyben megoszlanak a vélemények az átalakítást levezénylő pártvezetők között, de a tervezési munkák már megkezdődtek.

A feltaláló beleegyezett

Az athéni csúcson vendégeskedő Orbán Viktor viselte először kitűzőként zakóján a Fidesz európai uniós jelvényét. A nemzetközi szerepléshez a Fidesz leendő elnöke a Rubik-kockát választotta. Az Index kérésére Navracsics Tibor kabinetfőnök elmondta, hogy a magyar nemzeti és EU-színekre festett kocka a magyarok kreativitását hivatott szimbolizálni, és egyben a politikához kevésbé kötődő a nyitottságot jelképezni. A volt miniszterelnök kabinetfőnöke elmondta, hogy az athéni utazás előtt a kocka logóként való használatáról megegyeztek annak alkotójával, Rubik Ernővel. A feltalálót nem sikerült elérnünk, a Rubik Stúdióban pedig nem kívánták kommentálni a megegyezést.