Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Fidesz szintén terítené az ügynökkártyákat

2002.06.20. 16:50
Nem kizárt, hogy a Fidesz is megszavazza az MSZP és az SZDSZ törvényjavaslatát a III/III-as ügynökök névsorának nyilvánosságra hozataláról. Pokorni Zoltán pártelnök szerint azonban ma nem ügynök-, hanem Medgyessy-probléma van. A Fidesz országos választmánya szombaton tanácskozik a kérdésről.
A Fidesz valószínűleg megszavazza majd a III/III-as ügynökök teljes és a III-as főcsoportfőnökségi tisztek közéleti szerepet vállalt része névsorának nyilvánosságra hozataláról szóló MSZP-SZDSZ-es törvényjavaslatot. Az ellenzéki párt ugyanakkor ragaszkodik ahhoz, hogy a törvény kimondja az összeférhetetlenséget az érintettek és a közfeladatok ellátása között.

Nem ügynökprobléma van

Pokorni Zoltán, Fidesz-elnök a pártelnökség csütörtöki ülése után úgy vélekedett: az, hogy kiderül mindenkiről ügynökmúltja, nem helyettesíthető Medgyessy Péter múltjának feltárásával. A pártelnök szerint nem ügynökprobléma van, hanem Medgyessy Péter-probléma. Pokorni a pártelnökség nevében ismét felszólította a miniszterelnököt, hogy mondjon le. Példaként Józef Oleksy lengyel miniszterelnök esetét hozta. Mint ismeretes, Oleksynek azért kellett távoznia, mert kiderült, hogy a szovjet katonai elhárításnak kémkedett.

Magyar-orosz internacionalizmus

A Fidesz szerint egyébként Medgyessyvel is hasonló a helyzet. Pokorni gyermeteg érvelésnek nevezte, hogy a miniszterelnök a magyar gazdasági érdekek védelmében vállalta a beszervezést. Az ellenzéki politikus szerint ugyanis abban az időben Magyarország katonai megszállás alatt állt, a magyar állambiztonságot pedig szovjet rezidensek irányították. Ezért a magyar kémek közvetve vagy közvetlenül maguk is a KGB-nek dolgoztak. Pokorni szerint ezért Medgyessy esetében is felvetődik áttételesen vagy beszervezve szolgálta-e a szovjet titkosszolgálatot.

Nincs nyilvántartás

Újságírói kérdésre a pártelnök nem tudott információt adni arról, hogy pártja korábbi bejelentéséhez híven valóban benyújt-e bizalmatlansági indítványt a kormányfő ellen. A konstruktív bizalmatlansági indítvány benyújtóinak ugyanis meg kell jelölni azt a személyt, akit támogatnának az indítvány elfogadása esetén. A Fidesz a Medgyessy mögé felsorakozó koalíció ellenében azonban nem tud olyan jelöltek állítani, aki "elnyerné" a kormányfő elől a szavazatokat. Az Index érdeklődésére, hogy Pokorni kizártnak tartja-e, hogy az országgyűlési képviselők között mások is dolgoztak szt-tisztként, a pártelnök kijelentette: nincs ilyen nyilvántartásuk. A Fidesz országos választmánya szombaton tanácskozik a kérdésről.