Géza
-12 °C
-4 °C

Nevet válthat a Fidesz

2005.10.05. 00:14
Teljes arculatváltásra készül a Fidesz, értesült az Index több, egymástól független forrásból. A pártvezetés egyelőre hétpecsétes titokként kezelt javaslatai alapján október végén egy erre a feladatra összehívott rendkívüli "munkakongresszus" dönthet arról, hogy fél évvel a választások előtt megváltoztassák-e az emblémát és a párt nevét.
A Fidesz logók anno és most

Az Index több, egymástól független forrásból úgy értesült, hogy a nagyobbik ellenzéki párt arculatának teljes átszabására készül.

Ideolológiai jelző

Úgy tudjuk, a Fidesz vezetőinek körében komolyan felvetődött az arculatváltással együtt a névváltoztatás is. Információink szerint a pártvezetés október 30-ra rendkívüli "munkakongresszust" hív össze, ahol a küldöttek döntik el, mi legyen a párt új neve. Bizonyos információk szerint a párt mostani elnevezése csupán toldalékot kapna, azaz úgy neveznék: Fidesz (Magyar Polgári Szövetség), a Konzervatív Párt. Más forrásból úgy értesültünk, hogy ezt a lehetőséget már elvetették arra hivatkozva, hogy amikor az ellenzéki párt egyre szélesebb kört igyekszik elérni üzeneteivel, nem a legmegfelelőbb ideológiai jelzőt biggyeszteni a párt neve mellé.

Valószínűbb, hogy az Európai Parlamenti választási kampányban már használt "európai néppárt" szavakkal bővül a párt hivatalos megnevezése, esetleg a szövetséget váltanák fel a néppárttal. Információink szerint a párt rendkívüli kongresszusán a párt választási programjáról is tárgyalnak majd, ennek alapját képezheti a Kormányzás 2006 Munkacsoport régóta folyó munkája.

Narancsos logó

Az utóbbi években kisebb módosítások történtek ugyan a párt emblémájában, de a párt alapszíne továbbra is a kék és a narancssárga maradt. A választási cédulákon is használt logó alapmotívuma csupán annyiban változott, hogy éppen milyen szöveget írtak a Fidesz név mellé: "Magyar Polgári Pártot", vagy "Magyar Polgári Szövetséget". A narancsos Fidesz-embléma is átment kisebb-nagyobb módosításokon, de lényegében 15 éve változatlan maradt.

A Fidesz a közelgő kampányhajrá mellett valószínűleg azért szánta rá magát a külső jegyek átszabására, mert a párt vezetőiben kisebb fajta meglepetést keltett, hogy a szocialisták az utóbbi hetekben fordítani tudtak a népszerűségi trenden, és alig két hónap alatt ledolgozták a közvéleménykutatók által korábban mért jelentős hátrányukat. Mint ismeretes, az MSZP szeptember elején kezdett bele hathetes imázsváltó kampányába, ami ráadásul egybeesett a Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek számos médiamegjelenést biztosító kormányfői könyvbemutatójával is.

Nem jött be a kocka

Utoljára 2003 tavaszán, a szövetséggé alakulás előtt merült fel, hogy a rossz emlékű választási vereség miatt teljes arculatváltással szakítson a párt a korábbi imázzsal. A Magyar Polgári Szövetség nevet szintén nagyszabású kongresszuson szentesítették a küldöttek, de akkor az új név ellenére a pártvezetés úgy döntött, hogy a néppártosítás után is megfelelő lesz a kék alapon narancssárga feliratos logó, jóllehet már készen álltak a tervek az embléma megváltoztatására. Akkoriban vetődött fel az a terv is, hogy a Fidesz egy Rubik-kocka emblémával lépne ki a nemzetközi politikai porondra. Orbán Viktor használta is néhány alkalommal a külföldre szánt logót, ám az ötlet hamar elhalt.