István, Vajk
17 °C
34 °C

Ki vegye meg a Fidesz-tévét?

2002.07.10. 11:56
Hatszázmillió forintja biztosan van a polgári köröknek televíziócsatorna-vásárlásra, ha a cáfolatok ellenére mégis médiabirodalom-építésbe kezdene Orbán Viktor mozgalma. A pénzt természetesen nem a frissen alakult csoportok teremtenék elő, hanem a szervezést eddig is finanszírozó Fidesz. Az Index információi szerint a párt ekkora összeg erejéig már a nyár elején ajánlatot tett a Satelit tévé vezetésének.
Mint ismeretes Kerényi Imre, a Madách Színház igazgató-főrendezője hétfőn este Egerben, az Egri Végvár Polgári Körök fórumának demonstrációján arra tett ígéretet a megjelenteknek, hogy a polgári köröknek hamarosan lesz saját kereskedelmi televíziójuk.

Médiaterror-kényszer?

A második nyilvánosság újabb darabját Kerényi szerint a "médiaterror" elhárítása érdekében kell megszereznie a jobboldalnak. Bár a körök szervezésével megbízott Hende Csaba, Orbán Viktor munkatársa magánvéleménynek minősítette a rendező bejelentését, biztos, hogy a Fidesz bizonyos köreiben már több kereskedelmi televízió megszerzésének ötlete is felmerült. Emlékezetes, hogy két hete az InfoRádió főszerkesztője, Tarr Péter azért mondott le posztjáról, hogy közreműködjön a Hírtévé elnevezésű "Fidesz-közeli" televíziós csatorna létrehozásában.

Hatszázmillió cash

Az igazgató nem tud a polgári körökről
A Satelit televízió vezérigazgatója nem tud arról, hogy a polgári körök mozgalma valamilyen módon részesedést kívánna szerezni a társaságban, és erről tárgyalások folytak volna. Farkas Imre a távirati irodának kijelentette azonban, hogy egyetlen olyan lehetőségtől sem zárkóznak el, amely a televízió jövőjét pozitívan érinti.
Az Index korábban már beszámolt arról, hogy tárgyalások folytak az anyagi gondokkal küzdő Satelit televízió vezetője, Farkas Imre és a Fidesz megbízottjai között. Információink szerint a párt képviselői készek lettek volna akár hatszázmillió forintot kifizetni a kis kereskedelmi csatorna résztulajdoni jogáért.

A tárgyalás azonban megszakadt, mert Farkas 1,5 milliárdra taksálta a televízió árát, majd a kormányoldallal is tárgyalásba kezdett. A Fidesz médiaterjeszkedésének másik "esélyese" a Prokop Dóra nevével fémjelzett Filmmúzeum televízió volt, amelynek tulajdonosáról, a Napocska Kft.-ről szintén felröppent, hogy közreműködik a Hírtévé kialakításában.

Független, pártok felett álló Fidesz-tévé?

A polgári köröket szervező Hende, Orbán kabinetfőnökeként korábban azt nyilatkozta, hogy a csoportok és az összehangolásukat végző Demokráciaközpont finanszírozását vállalkozók vállalták magukra. Kétségtelen azonban, hogy a "pártok felett álló" szerveződés központja a Fidesz Lendvay utcai székhelyén tevékenykedik, a párt infrastruktúráját használja. Ezért informátoraink szerint nem elképzelhetetlen, hogy egy jobboldali televízió létrehozása kapcsán a Fidesz vezetése úgy döntene, hogy azt névleg inkább a "független" körökre bízzák.