Szilvia
5 °C
16 °C

Ki vegye meg a Fidesz-tévét?

2002.07.10. 11:56
Hatszázmillió forintja biztosan van a polgári köröknek televíziócsatorna-vásárlásra, ha a cáfolatok ellenére mégis médiabirodalom-építésbe kezdene Orbán Viktor mozgalma. A pénzt természetesen nem a frissen alakult csoportok teremtenék elő, hanem a szervezést eddig is finanszírozó Fidesz. Az Index információi szerint a párt ekkora összeg erejéig már a nyár elején ajánlatot tett a Satelit tévé vezetésének.
Mint ismeretes Kerényi Imre, a Madách Színház igazgató-főrendezője hétfőn este Egerben, az Egri Végvár Polgári Körök fórumának demonstrációján arra tett ígéretet a megjelenteknek, hogy a polgári köröknek hamarosan lesz saját kereskedelmi televíziójuk.

Médiaterror-kényszer?

A második nyilvánosság újabb darabját Kerényi szerint a "médiaterror" elhárítása érdekében kell megszereznie a jobboldalnak. Bár a körök szervezésével megbízott Hende Csaba, Orbán Viktor munkatársa magánvéleménynek minősítette a rendező bejelentését, biztos, hogy a Fidesz bizonyos köreiben már több kereskedelmi televízió megszerzésének ötlete is felmerült. Emlékezetes, hogy két hete az InfoRádió főszerkesztője, Tarr Péter azért mondott le posztjáról, hogy közreműködjön a Hírtévé elnevezésű "Fidesz-közeli" televíziós csatorna létrehozásában.

Hatszázmillió cash

Az igazgató nem tud a polgári körökről
A Satelit televízió vezérigazgatója nem tud arról, hogy a polgári körök mozgalma valamilyen módon részesedést kívánna szerezni a társaságban, és erről tárgyalások folytak volna. Farkas Imre a távirati irodának kijelentette azonban, hogy egyetlen olyan lehetőségtől sem zárkóznak el, amely a televízió jövőjét pozitívan érinti.
Az Index korábban már beszámolt arról, hogy tárgyalások folytak az anyagi gondokkal küzdő Satelit televízió vezetője, Farkas Imre és a Fidesz megbízottjai között. Információink szerint a párt képviselői készek lettek volna akár hatszázmillió forintot kifizetni a kis kereskedelmi csatorna résztulajdoni jogáért.

A tárgyalás azonban megszakadt, mert Farkas 1,5 milliárdra taksálta a televízió árát, majd a kormányoldallal is tárgyalásba kezdett. A Fidesz médiaterjeszkedésének másik "esélyese" a Prokop Dóra nevével fémjelzett Filmmúzeum televízió volt, amelynek tulajdonosáról, a Napocska Kft.-ről szintén felröppent, hogy közreműködik a Hírtévé kialakításában.

Független, pártok felett álló Fidesz-tévé?

A polgári köröket szervező Hende, Orbán kabinetfőnökeként korábban azt nyilatkozta, hogy a csoportok és az összehangolásukat végző Demokráciaközpont finanszírozását vállalkozók vállalták magukra. Kétségtelen azonban, hogy a "pártok felett álló" szerveződés központja a Fidesz Lendvay utcai székhelyén tevékenykedik, a párt infrastruktúráját használja. Ezért informátoraink szerint nem elképzelhetetlen, hogy egy jobboldali televízió létrehozása kapcsán a Fidesz vezetése úgy döntene, hogy azt névleg inkább a "független" körökre bízzák.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?