Erzsébet
1 °C
4 °C

Fidesztévé próbálkozások: Satelit, Filmmúzeum

2002.06.21. 11:35
Az Inforádió főszerkesztője, Tarr Péter a Népszava információi szerint a napokban lemond és a szeptemberben induló Hírtévé elnevezésű televíziós csatornát vezeti majd. A "Fidesz közeli" kábeltévé valószínűleg visszafogottan, de része lenne az Orbán Viktor által meghirdetett másik nyilvánosságnak. Az Index információi szerint a párt tárgyalásokat folytatott az anyagi nehézségekkel küzdő Satelit csatorna tulajdonjogának megvásárlásáról is.
A "Fidesz közeli" Hírtévével kapcsolatos, már korábban felröppent hírek szerint egy műsorstruktúrájában az Inforádió stílusát követő csatorna jönne létre. A Népszava értesülése szerint a hasonlóság olyannyira erős lesz, hogy az alapítók a rádió főszerkesztőjét, Tarr Pétert kérték fel a szeptemberben induló tévé bevezetésére. Tarr pénteken szabadságon volt, ezért egyelőre nem reagált a Népszava értesülésére. Ugyanakkor az Index értesülései szerint a szerkesztőségben teljes a hírzárlat az esetleges vezetőváltással kapcsolatban: a munkatársakkal egyáltalán nem közölt semmilyen információt a vezetés.

Kábelen sugároznának

Az elképzelések szerint a Hírtévé műholdon sugározna, így nem kell frekvenciáért pályázni a médiahatóságnál. Az már a kábeltelevíziós társaságokkal kötött egyezségeken múlik, hogy hány háztartásba jut el a műsor. Az Index információi szerint a Fidesz megbízottjai az anyagi nehézségekkel küzdő Satelit televízió vezetésével is tárgyaltak a tévé résztulajdonának megvételéről.

Úgy tudjuk, a tévé 1,5 milliárd forintot kért a csatornáért a Fidesz 600 milliós ajánlatával szemben, ezért a tárgyalások megszakadtak. A Népszava értesülése szerint a Hírtévé létrehozásában a Prokop Dóra nevével fémjelzett Filmmúzeum televízió tulajdonosa, a Napocska Kft. is közreműködik. Egy másik korábbi sajtóhír szerint a Hírtévé megvalósításához kiszemelt csatorna éppen az 1,1 millió háztartásba eljutó Filmmúzeum.

A Fidesz médiabirodalmat épít?

A még el sem indult csatornáról már most sokan azt feltételezik, hogy a Fidesz érdekeit szolgálná. Ezt támasztja alá az is, hogy a hírtévé létrehozásával Borókai Gábor volt kormányszóvivőt bízták meg, aki nem cáfolta ugyan a hírt a Népszabadság érdeklődésére, ám részletekkel nem kívánt szolgálni. Egyesek szerint a csatorna elindítása összefüggésbe hozható Orbán Viktor volt kormányfő korábbi kijelentéseivel, melyek szerint a Fidesznek is létre kell hoznia saját médiabirodalmát. A Fidesz álláspontja ugyanis régóta az, hogy a hazai médiát a "balliberális" erők uralják.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?