Huba
19 °C
33 °C

Fidesztévé próbálkozások: Satelit, Filmmúzeum

2002.06.21. 11:35
Az Inforádió főszerkesztője, Tarr Péter a Népszava információi szerint a napokban lemond és a szeptemberben induló Hírtévé elnevezésű televíziós csatornát vezeti majd. A "Fidesz közeli" kábeltévé valószínűleg visszafogottan, de része lenne az Orbán Viktor által meghirdetett másik nyilvánosságnak. Az Index információi szerint a párt tárgyalásokat folytatott az anyagi nehézségekkel küzdő Satelit csatorna tulajdonjogának megvásárlásáról is.
A "Fidesz közeli" Hírtévével kapcsolatos, már korábban felröppent hírek szerint egy műsorstruktúrájában az Inforádió stílusát követő csatorna jönne létre. A Népszava értesülése szerint a hasonlóság olyannyira erős lesz, hogy az alapítók a rádió főszerkesztőjét, Tarr Pétert kérték fel a szeptemberben induló tévé bevezetésére. Tarr pénteken szabadságon volt, ezért egyelőre nem reagált a Népszava értesülésére. Ugyanakkor az Index értesülései szerint a szerkesztőségben teljes a hírzárlat az esetleges vezetőváltással kapcsolatban: a munkatársakkal egyáltalán nem közölt semmilyen információt a vezetés.

Kábelen sugároznának

Az elképzelések szerint a Hírtévé műholdon sugározna, így nem kell frekvenciáért pályázni a médiahatóságnál. Az már a kábeltelevíziós társaságokkal kötött egyezségeken múlik, hogy hány háztartásba jut el a műsor. Az Index információi szerint a Fidesz megbízottjai az anyagi nehézségekkel küzdő Satelit televízió vezetésével is tárgyaltak a tévé résztulajdonának megvételéről.

Úgy tudjuk, a tévé 1,5 milliárd forintot kért a csatornáért a Fidesz 600 milliós ajánlatával szemben, ezért a tárgyalások megszakadtak. A Népszava értesülése szerint a Hírtévé létrehozásában a Prokop Dóra nevével fémjelzett Filmmúzeum televízió tulajdonosa, a Napocska Kft. is közreműködik. Egy másik korábbi sajtóhír szerint a Hírtévé megvalósításához kiszemelt csatorna éppen az 1,1 millió háztartásba eljutó Filmmúzeum.

A Fidesz médiabirodalmat épít?

A még el sem indult csatornáról már most sokan azt feltételezik, hogy a Fidesz érdekeit szolgálná. Ezt támasztja alá az is, hogy a hírtévé létrehozásával Borókai Gábor volt kormányszóvivőt bízták meg, aki nem cáfolta ugyan a hírt a Népszabadság érdeklődésére, ám részletekkel nem kívánt szolgálni. Egyesek szerint a csatorna elindítása összefüggésbe hozható Orbán Viktor volt kormányfő korábbi kijelentéseivel, melyek szerint a Fidesznek is létre kell hoznia saját médiabirodalmát. A Fidesz álláspontja ugyanis régóta az, hogy a hazai médiát a "balliberális" erők uralják.