Zelma, Rajmund
7 °C
11 °C

Biztonsági őrökkel védik a kisgazda elnökségi ülést

2003.01.31. 13:14
Biztonsági őrök szűrik ki a Független Kisgazdapárt Belgrád rakparti székházában az elnökségi ülésre érkezők közül a "nem kívánatos elemeket". A párt újjászervezése ismét zavaros belső viszonyokat teremtett a parlamenten kívüli szervezetben. A reformerek és a régi kisgazdák között folytatódnak az iroda-feltörések, a különböző jogcímeken történő kizárások. Szeremley Huba szerint a pártvezetés épkézláb programot nem tudott kitalálni, egyedüli programja a székházügy.
Az újjászervezés alatt álló FKGP tizenöt fő elnöksége és a megyék küldöttei a párt fővárosi székházában tartja tanácskozását.

Zárt ajtók mögött

A Belgrád rakparti székház bejáratában az elnökség által megbízott biztonsági őrök állják útját azoknak, akik meghívó nélkül kívántak részt venni a pártvezetés megbeszélésén. A zárt ülésről kitessékelték azokat is, akik az elmúlt hetekben valamilyen ellentétbe keveredtek a jelenlegi FKGP központtal. A személyi kérdésekben főként Réti Miklós és Hegedűs Péter főtitkár hozza meg a döntéseket, ám az áttekinthetetlen, ellentétekkel terhelt viszonyok között a reformereknek nevezett új emberek és a régi párttagok között is sok esetben kizárásokhoz vezettek a belső küzdelmek. Az elnökségi ülésen az Index információi szerint a Torgyán-éra befolyásos kisgazda személyiségei közül csupán Balogh Gyula, jelenlegi fideszes országgyűlési képviselő, és Szabó János, volt honvédelmi miniszter van jelen.

Program helyett székháztéma

Egy normális kisgazdapártra az EU-csatlakozás közeledtével nagyobb szükség lenne, mint valaha, de a kilenc hónapja regnáló új vezetőségnek semmi más nem jut eszébe, mint a székház-ügy - jelentette ki Szeremley Huba borász-üzletember, aki még a választások előtt nyújtott 200 milliós segítséget az FKGP-nek a székház fejében. Szeremley szerint az új elnökségnek kapóra jött a székház ügye, mert így nem kell kitalálnia semmilyen programot. Álláspontja szerint a Rétiék vezetése alatt álló pártnak már hónapokkal ezelőtt át kellett volna vezetnie a székház tulajdonosváltását, ám ezen a téren a torgyáni politikát folytatják.